Фондови борси


Категория на документа: ДругиSLI
1,164.65
+0.34
+0.03
1,175.78
1,163.48
1,164.31

ASX All Ords
5,001.50
+20.70
+0.42
5,033.10
4,981.90
4,980.80

NZX 50
4,340.733
-2.155
-0.05
4,352.687
4,336.623
4,342.888


3.7 LSE в условията на криза и перспективи

Лондонската фондова борса (LSE) проведе първата си търговска сесия с новата платформа Millennium Exchange, базирана на операционна система Novell SUSE Linux на 14 февруари 2011 г.. Смяната на платформата ще позволи на LSE да постигне рекордни скорости на обработка на операциите и стабилност на търговията.

MillenniumIT е основана през 1996 г., с фирмено седалище и разработка на софтуер, разположени в Коломбо, Шри Ланка. В нея работят над 450 души, в две дивизии - патентованите софтуерни продукти и доставчици на услуги, обслужващи глобално капиталовите пазари. Продуктите включват платформи за търговия, Рутери (SOR), наблюдение, клиринг и CSD продукти. Те в момента обслужват борси, депозитари, брокерски къщи и регулаторните органи в САЩ, Европа, Африка и Азиатско-тихоокеанския регион и се грижат за търговията с няколко класове активи, деривати, дългове, стоки, структурирани продукти и борсово търгувани фондове.

Новата система Millennium Exchange, работеща на Linux и написана на C++, заменя TradElect - система, базирана на .NET и модернизирана за последно през 2007 година. Решението за преход към нова платформа бе взето от LSE преди две години, след няколко сериозни срива и изоставане в скоростта на работа спрямо конкурентите.

Времето за предаване на съобщения с Millennium е 126 микросекунди. Системата е тествана в продължение на четири месеца на алтернативната борса Turquoise, където през ноември е имало сериозен инцидент, в резултат на който търговията е била прекъсната за два часа. Вътрешното разследване установи грешка на оператор, макар че се разглеждаше и вариант за хакерска атака.

При пускане на Millennium в експлоатация е отделено огромно внимание на предстартовите тестове и настройката на системата, за да се избегне случая от 2007 година, когато борсата излезе от строя за един ден, в резултат на софтуерно обновяване.

Оптимизъм относно състоянието на глобалната икономика доведе до ръст на фондовите пазари по света на 16 февруари 2011 г.. Той беше предизвикан от редица добри корпоративни отчети и икономически доклади. Европейските фондови пазари се повишиха за четвърта поредна сесия, след като достигнаха нов 29-месечен връх във вторник. Лондонският индекс FTSE 100 добави 0.6% към стойността си, а германският DAX се повиши с 0.2 на сто. Френският показател CAC-40 пък нарасна с 0.8%.

Доверието към глобалната икономика продължава да се повишава. Изглежда сякаш възстановяването се е трансформирало в устойчив растеж, което означава, че компаниите ще продължат да отчитат добри резултати.

Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group Plc-LSE) договаря придобиването на оператора на борсата в Торонто TMX Group Inc. Сделката за ще бъде на обща стойност от 3.2 млрд. долара. В резултат от сливането на двата борсови оператора, преговорите за които са в напреднал етап, ще бъде формиран най-големият пазар на минни компании, суровини и природни ресурси на световно равнище.

В отделни комюникета на ръководствата на двете борси, те съобщават, че преговарят сливане на стойност, близка до сегашната им пазарна капитализация. Към момента капитализацията на TMX е около 3 млрд. долара, а тази на LSE - 3.94 млрд. долара. Това означава, че пазарната капитализация на слетите дружества ще бъде близо 7 млрд. долара. Акционерите на лондонската борса ще държат 55% от капитала на новото дружество, а останалите 45% ще бъдат собственост на TMX. В групата ще има баланс на лидерството между двете организации, като тя ще има главни офиси в Лондон и Торонто, а дейността й ще бъде контролирана от финансовите регулатори в Канада и Великобритания.

Директорът на Лондонската фондова борса ще бъде главен изпълнителен директор и на новата група, която ще бъде преименувана след финализиране на транзакцията. Акциите на компанията ще се търгуват и в Лондон, и в Торонто.

Лондонската фондова борса и TMX са лидери на световно равнище при привличането на компании от миния и енергийния сектор в момент, в който цените на всички суровини растат заради увеличаващото се търсене от страна на развиващите се икономики като Китай, Индия и Бразилия. На Лондонската борса са листнати минни гиганти като Rio Tinto PLC и Xstrata PLC. На борсата в Торонто оперират над 1900 енергийни и минни дружества с изтъргуван обем на акции от около 29 млрд. долара за 2010 г.

Започналата през 2007 г. финансова криза връхлетя света през 2008 г. Тази криза доведе до редица фалити на компании, които се смятаха за "вечни". Започнала от САЩ, кризата постепенно се прехвърли по целия свят, засягайки компании предимно от финансовия сектор. Тази криза доведе до сериозно забавяне на световната икономика. Нейните последствия се усещат и през 2009 г. Основен проблем, свързан с развитието на кризата е, до колко тя ще засегне реалния сектор в икономиката. През тази година тепърва се усещат последствията от тази криза, както върху реалния сектор, така и върху финансовите пазари. Какво ще бъде отражението върху финансовите пазари? Това, което направи кризата е, че тя доведе до глобално преструктуриране на финансовите портфейли. Инвеститорите оттеглиха средствата си от пазарите на акции и борсови стоки, като ги насочиха към облигации с висок кредитен рейтинг и към така наречените инструменти с фиксирано предлагане - земя и произведения на изкуството. Тези инструменти бяха единствените, които осигуриха алтернатива на падащите пазари. Въпреки че началото на тази криза се дължеше на дългов пазар (ипотечния), стартирайки нисходящ лихвен цикъл, Федералният резерв на САЩ предостави възможност за едно силно покачване на цените на американските държавни облигации. С достигането на лихвата в САЩ до 0.25% държавните ценни книжа станаха много търсени. Преобладаващите очаквания са, че лихвата в САЩ ще остане на тези равнища поне до 2010, за да може да се осигури стабилизиране на икономиката и да се стимулира растежа. Това, в комбинация с високата степен на финансов инжинеринг (финансови иновации на този пазар) означава, че през тази година дълговият пазар ще продължи да бъде актуален и да предоставя алтернативна възможност на инвеститорите да диверсифицират или хеджират част от своите портфейли. Проблем при дълговия пазар в световен мащаб може да се предизвика от така наречения Credit Default Swap пазар, с обем от над 40 трлн. долара. Основно внимание през 2009 е отделено на пазарите на акции. Фондовите пазари могат да бъдат определени като губещите за 2008 г. Силният спад, на който станахме свидетели при всички борсови индекси, ограничи много силно инвестициите на всички индивидуални и институционални инвеститори по целия свят. Движенията на валутния пазар са резултат от движенията на всички останали пазари. При невъзможност на Федералния резерв да намалява повече лихвата, основно внимание ще бъде обърнато на останалите главни централни банки. В случай, че кризата в Европа се задълбочи, Европейската централна банка може да продължи своя низходящ лихвен цикъл.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Фондови борси 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.