Фондови борси


Категория на документа: ДругиОтражение на Световната финансова криза във Великобритания.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 1,5 на сто през последното тримесечие на 2008 г., след като предното тримесечие падна с 0,6 на сто.

Лошите резултати запратиха британската лира на 24-годишно дъно спрямо долара, като паундът се търгуваше за 1,355 долара, а индексът FTSE 100 се срина под 4 000 пункта.

В стремежа си да се пребори с рецесията и да стимулира икономиката и отдаването на кредити, Bank of England намалява лихвите за пети пореден път от октомври 2008 г. насам. Централната банка на Великобритания свали лихвата до рекордно ниското ниво от 1 процент, информира ВВС.

Според експерти дори това понижение няма да бъде достатъчно да се облекчи въздействието на световната икономическа криза, а спестяванията на гражданите ще бъдат сериозно ударени.

Положителното в случая е, че част от финансовите институции ще отразят понижението по лихвите на отпуснатите от тях ипотечни кредити.

Представители на бизнеса се отнасят скептично към хода на Bank of England. Асоциацията на малкия бизнес във Великобритания (Federation of Small Businesses - FSB) смята, че към момента е по-важно да бъде осигурен достъп до свежи капитали.

4.Заключение

Днес няма развита пазарна икономика, в рамките на която да не функционира фондова борса. Всяка борса сама създава и определя своите правила за организация и търговия, като спазват основните закони, регламентиращи борсите и ценните книжа.

Фондовата борса е казино за развлечение на богатите, но и специфичен пазар с изключително важна роля за съвременното стопанство, където за кратко време човек може да се превърна в просяк.

5. Използвана литература
1. www.londonstockexchange.com
2. www.imkb.gov.tr
3. www.ftse.com
4. www.broker.bg
5. www.wikinvest.com
6. www.sse.com
7. "Пари, банки, борси" - В. Стоянов
8. "Ценни книжа, фондови борси, инвестиционни дружества" - Творчески колектив
9. "Борсова търговия" - Бисер Петков
10. www.investor.bg
11. www.capital.bg
12. www.finextra.com
13. www.wikipedia.org

??

??

??

??

- 2 -

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Фондови борси 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.