А другаде престъпниците си го отнасят


Категория на документа: Други


манипулативни цели, като информативните им качества в рамките на текста имат очевидно второстепенно значение."
В светлината на посочените от А. Замбова характеристики е нужно да се замислим дали и доколко такава статия има място във вестник, определян като качествена преса; какви цели изпълнява по принцип редакционният анализ; и къде точно се намира границата между качествена и таблоидна журналистика. Макар че развлекателните достойнства на въпросната статия са спорни, тя със сигурност не е пример за информативна и осведомяваща медия. Такъв коментар по-скоро цели да повлияе на или да се движи по вълната на вече повлияните маси. С множеството изразни елементи и средства, употребени в него, той влиза в тенденциозните рамки на множество популярни жанрове по света.

Объркващо е както за публиката, така и за анализаторите, когато пресата смесва по подобен начин своята посока и предназначение и намираме подобни манипулативни стратегии в типично консервативен всекидневник. Безспорен факт е, че интернет изданията представят по-голяма свобода и динамика за постоянно обновление, т.е. те са по-гъвкави и полезни като инструмент за осведомение, но с голямата си посещаемост и
ползваемост те представят и един нов риск за промяна или най-малкото насока на общественото мнение, който досега не е съществувал. Може би единственият обозрим изход е читателят сам, да постави своите собствени границите на това кои издания да чете за информация и кои - за забавление, както и същите граници в рамките на самото издание.

Библиография:
Замбова, Антония 2000. Манипулативни езикови стратегии в печата.
СЕМА РШ, София 2000г.
E-vestnik. Справка-анализ за българските вестници, 25 Януари 2008.
http://e-vestnik.bg/3163
Табакова, Весела. Media Landscape - Bulgaria.
http://www.ejc.net/media_landscape/article/bulgaria/
Приложение:
Редакционен: А другаде престъпниците си го отнасят
(http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/11/12/815192_redakcionen_a_drugade_prestupnicite_si_go_otnasiat/)
.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
А другаде престъпниците си го отнасят 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.