Алфред Хичкок


Категория на документа: Други


Лора Топалова, 2 курс, ФОТ

Алфред Хичкок

Алфред Джоузеф Хичкок, всепризнатият майстор на трилъра - всъщност човекът изобретил жанра и гениално смесил във филмите си секс, съспенс и хумор е бил известен и със забележителното си остроумие -- понякога думите му режат като ножове.

Той се ражда в Лондон на 13 август 1899 г., в семейството на бакалин. Родителите му са ревностни католици и Хичкок получава образование в йезуитския колеж "Св. Игнатий". Веднъж в детството му за дребно провинение баща му го изпратил в местния полицейски участък с бележка в ръка, с която поискал да заключат момчето в килия за няколко часа. В последствие, през целия си живот, Хичкок се страхува от полицаи и поради тази причина никога не кара кола. Много от филмите му разчитат на подсъзнателния страх от несправедливо обвинение и преследване.

След колежа, Хичкок постъпва в инженерно-щурманска школа, където учи механика, акустика и навигация. Често на кино и харесва филмите на Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън и Дейвид Уорк Грифит, но режисьорът, който го увлича по седмото изкуство е Фриц Ланг. От 1915 година работи в телеграфна компания, успоредно с това учи живопис в Лондонския университет и скоро се прехвърля на длъжност художник в рекламна компания. По това време започва да се интересува и от кино. През 1920 бъдещият режисьор се урежда на работа като художник на титри в лондонския филиал на една от холивудските компании (бъдещото студио Paramount). Скоро оглавява отдела за титри, а през 1923 година се появява шанс да пробва възможностите си като режисьор, само че филмът "Number 13/Mrs. Peabody " остава незавършен заради закриването на студиото.

Хичкок преминава на работа при продуцента Майкъл Балкън, един от родоначалниците на английското кино. След като изпробва професиите на сценарист, художник и асистент-режисьор, накрая снима в Мюнхен дебютния си филм като режисьор - съвместната англо-немска постановка "The Pleasure Garden" (1925). На предварителната прожекция в студиото Балкън отбелязъл, че по своите блестящи технически качества лентата прилича повече на американски, отколкото на европейски филм. Съдейки по всичко, Хичкок се стремял към това съзнателно и още след първите си няколко филма е признат за един от водещите майстори на английското кино.

"The Pleasure Garden" (1925)

През 1926 г. се връща в Англия и слага началото на тъй наречените "хичкоковски филми" снимайки "Наемателят". В този филм за първи път използва стъклен под, за да покаже действие развиващо се на горния етаж. Това е абсолютно новаторски похват, който дава възможност за използване на невиждани до тогава кадри. В "Наемателят" Хичкок прави и още един дебют, този на статист. От тук нататък той ще се появява в почти всичките си филми, което също е негова запазена марка.

Първият английски звуков филм също принадлежи на Хичкок. Това е "Шантаж"/1929/. Тук младият режисьор се изправя пред нов проблем. Главната роля се изпълнява от чешката звезда Ани Ондра, чието произношение е било далеч от британското, но той се справя и с това, чрез примитивната форма на синхронен дублаж, като кара актрисата само да си отваря устата, а репликите са произнасяни по микрофон от стояща извън кадъра дубльорка.

Започвайки с "The Man Who Knew Too Much" (1934), Хичкок повече никога не се отдалечава от жанра трилър. Той съзнателно се стреми да развлича, но не пасивно, а управлявайки от екрана емоциите и чувствата на зрителите, като внимателно обработва всяка сцена за постигане на максимален ефект. Филмът "The 39 Steps" /1935/ и до днес си остава еталон за комедиен трилър. И макар Хичкок да принася в жертва на завладяващия сюжет правдоподобието, логиката и свръзките на разказа, филмът само печели от това.

"The Man Who Knew Too Much" (1934)

"The 39 Steps" /1935/

През 1940 г. заминава за Холивуд. Снима продуцирания от Дейвид Селзник филм "Ребека" (Оскар за най-добър филм), който е екранизация по Дафни дьо Мюрие. Режисьорът вече е заснел "Страноприемница "Ямайка"/1939/ по неин роман, а през 1963 г. ще създаде и шедьовъра "Птиците" отново по сюжет на дьо Мюрие.

Rebecca (1940)

Американският период на Хичкок е най-плодотворен. В него той създава най-известните творби от своята филмография превърнали се в истинска класика: "Омагьосаният"/1945/; "Небезизвестните"/1946/; "Делото "Парадийн"/1948/; "Въжето"/1948/; "Непознати във влака"/1951/; "Набери "У" за убийство"/1954/; "Прозорец към задния двор"/1954/; "Да хванеш крадец"/1955/; "Неприятности с Хари"/1955/; "Шемет"/1958/; "Север-северозапад"/1959/; "Психо"/1960/; "Птиците"/1963/; "Марни"/1964/; "Разкъсаната завеса"/1966/.През 1971 г. се завръща в Англия, където снима последните си два филма "Полуда"/1972/ и "Семеен заговор"/1976/.

Vertigo (1958) Notorious (1946)

Прието е Хичкок да се смята за майстор на филмите на ужаса, но в неговото творчество има само едно произведение, което напълно съответства на това определение - "Психо", който е заснет с малък бюджет и с използването на телевизионна техника, защото големите студия отказват да подкрепят толкова скандален проект. Филмът превръща Хичкок в милионер и по-нанатък той продуцира филмите си самостоятелно.

Psycho (1960)

Той твърди, че успеха на един филм се дължи и на участието на поне една звезда. Хичкок спазва това правила и снима Лорънс Оливие, Ингрид Бергман, Джеймс Стюарт, Грейс Кели, Ким Новак, Шон Конъри, Шърли Маклейн, Кари Грант.

Хичкок притежава една уникална способност, която нарича "Всевиждащото око", т.е., че умее да види филма още преди да е заснет. Самият той споделя, че за него работата приключва след оформяне на режисьорската книга. Снимачният период и монтажа са "необходимата досада".

Заради спецификата на своето творчество, Хичкок е наречен "кралят на ужаса". Той няма нищо против да поддържа този имидж. За рожден ден на Мелани Грифит /която е дъщеря на неговата актриса Типи Хедрен/ той ѝ подарява кукла, представляваща майка ѝ от филма "Птиците", поставена в ковчег.

снимка: Лорънс Шилър; Алфред Хичкок и Типи Хедрен, 1962, Лос Анджелес, Калифорния

Филмите на Хичкок са основани на страха и съспенса. Неговите герои са хора, попаднали в капана на обстоятелствата. Другата обща тема във филмите му - взаимоотношението мъже-жени, често се отличава с доста циничен поглед към романтиката.

През 1979 г. получава признание за цялото си творчество, а в началото на 1980 г. Елизабет II го посвещава в рицарство. Умира на 29 април 1980 г. в Бел Еър, САЩ.

Филмография:

Номер тринайсет (1922) /Number Thirteen/Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Алфред Хичкок 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.