Алън Блайндър


Категория на документа: Други
Реферат
По дисциплина: Организационно поведение

Алън Блайндър

* Алън Блайндър , роден през на 14 октомври 1945г. е американски икономист.
* Той преподава в Принстанския университет.
* Алън Блайндър, познат още като вице-президент на борда на директорите на Федералния резерв от юни 1994 до януари 1996. На тази позиция той представя Федералния резерв на международни срещи. Той също така заема длъжност в борда на Отсъстващите прецедатели. Той говори често пред финансови и други публики.
* Преди да стане член на директорите, Д-р Блайндер е бил част от консулството на икономическите съветници на президента Клинтън от януари 1993 до юни 1994. Отговарял е за макроикономическите прогнози и също така е работил по бюджета, международната търговия и здравеопазването.
* В периода от 2000 до 2004 година по време на президентската кампания, той е бил съветник на Ал Гор и Джон Кери и продължава да съветва десетки представители да конгреса и бизнеса.
* Той е сред най-влиятелните икономисти в света според IDEAS/RePE и е " един от най-великите умове в икономиката на това поколение".
* Пише статии неофициално за Ню Йорк Таймс, Вашингтон пост и Лол Стреет Журнал.
* Като вице президент на Федералния резерв той се противопоставя на нарастващия интерес за бързо забавяне на инфлацията, защото кратките срокове за борба с безработицата може да са причината за нейния скок.
* Блайндер е привърженик на програмата "Cash for Clunkers" , в която правителството изкупува най-старите и най-замърсяващите превозни средства и ги превръща в отпадъци. През 2008 пише статия в Ню Йорк Таймс прелагаща подобна програма, която се изпълнява от администрацията на Обама през лятото на 2009г. Блайндер смята, че може по този начин да стимулира икономиката, да опази околната среда и да намали неравенството в доходите.
* Най-старите коли, особено тези които са в много лошо състояние замърсяват много повече от новите коли с по-добър контрол на емисии. Проучване показва, че колите от преди 13 и повече години са 75% от замърсителите на въздуха от коли. Блайндер предлага тези коли да бъдат спрени от движение за запазване на околната среда."Няма да ви учуди, че са останали не малко таратайки. Повечето са собственост на хора с ниски доходи. Така че ако държавата изкупи някои от тези вехтории на пазарни цени това може да донесе средства за бедните" казва той в една от статиите си. Според него правителството, което изкупува тези коли трябва да ги рециклира, а не да ги продава на други по-бедни страни,които ще продължат използването им. За 5 милиона коли годишно, програмата ще струва около 20 билиона долара. Освен подпомагането на по-бедните хора и икономиката, също така ще се развие автомобилната индустрия." Рециклираните коли трябва да помогнат на икономиката" казва Блайндър.Програмата е похвалена за големите очаквания и критикувана за икономическите и екологични причини.
* Блайндър се застъпва за идеята за повече стимули за икономиката свързани с разходите за обучение и пледира за по-високи данъци за богатите. Той твърди, че ниският интерес към държавните заеми, строителните работници са без работа, а има отчаяна нужда от инфраструктурни промени, правителството трябва да преодолее дефицита в краткосрочен план. Неговият аргумент е , че това ще бъде ефективно както и спрямо цената. Европа се втурва веднага след тази идея, но икономиката в САЩ не е на същото мнение. Там хората мразят вдигането на данъците.
* Част от усилията на Блайндер са насочени да освободи напрежението между търговците на облигации, които искат да се борят срещу дигащия се процент на инфлация. "Някои в неотдавнашната ми реч ме попита дали можем да достигнем до нулев процент на инфлация" Тогава Блайндер отговорил "Абсолютно". Това може да се постигне за няколко години, но трябва да се плати висока цена за това. " Попитайте хората дали искат да преминат през икономическа криза като тази през 1990? Може да имате и по-добри идеи, които не причиняват такава болка".
* Алън Блайндер е автор и съавтор на 20 книги, включително и на "Икономика: принципи и политика", вече дванадесето издание, от където повече от 2,5млн. студенти са учили за основи на икономиката. Последната му книга ще излезе през януари 2013. Той е автор на десетки научни статии на теми като фискална политика, централната банка, офшоринг и и разпределение на доходите. Често се появява по СиЕнЕн, Бумеранг телевизия и много други.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Алън Блайндър 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.