Анализ н филма "Бел Ами"


Категория на документа: Други


 Филмът "Бел Ами" е адаптация на едноименният роман на Ги дьо Мопасан, в който един провинциален младеж Жорж Дюроа /Робърт Патинсън/, от дребен репортер се издига до депутат и политик, възползвайки се от виталността на своята хубава външност и въздействието върху жените. За около две години той изминава пътя от дребен канцеларски чиновник до сръчен репортер, който се възползва от приятелството си с редактора Шарл Форестие, заема мястото му в семейството му като съпруг и съответно като "ученик" на умната и интелигентна г-жа Форестие, която диктува статиите и дописките. Поддържа апетита си към жените чрез любовните връзки с темпераментната г-жа дьо Марел /Кристина Ричи/, която го покварява и става съучастница в неговия подчертано конформистки начин на живот. Филма като жанр е драма.

Режисьори на лентата са дебютантите в игралното кино - Ник Ормерод и Деклан Донлайн, а продуцент е Уберто Пазолини, известен най-вече с комедията от 1997 г. "Време за мъже". Като се вземе предвид малкия опит на споменатото трио могат да се обяснят и някои от слабостите на лентата, като не липсват, разбира се и положителни страни. Естествено, най-голямо внимание във филма привлича актьорският състав. Към Робърт Патинсън се присъединяват утвърдени имена в киното като Ума Търман, Кристина Ричи, Кристин Скот Томас, Колм Мийни, Филип Гленистър и др.

А именно Патинсън е едно от слабите звена на филма. Въпреки че се забелязва известна промяна в положителна насока след участията му в "Здрач", актьорът е все още неуверен в играта си и дори да има талант, не го разкрива в пълна степен. Тийн идолът влиза в ролята на главното действащо лице Жорж Дюроа. Макар да се забелязват проблясъци на моменти, Патинсън има какво още да научи, а добър пример биха му били Джон Малкович в "Опасни връзки" или дори влезлият в ролята на Дориан Грей - Бен Барнс.

Играта на женската част от каста от друга страна, прави опити да компенсира слабите места в представянето на Робърт Патинсън, но откровената липса на химия между него и актрисите (може би с изключение на Кристина Ричи), казва своята дума. Трите водещи дами във филма са "виновни" за относително интересните интриги в "Бел Ами".

Героините на Ума Търман и Кристин Скот Томас са с потенциал да станат любими на публиката, но "осакатени" от недоброто развиване на романа в кратките 95 минути. По същия начин стоят нещата и при останалите участници, като единствено героинята на Кристина Ричи се доближава до роля, за която да изпитваме по-големи симпатии.

Със създаването на тази историческа драма, развиваща се в Париж през 19-ти век, двамата режисьори заслужават похвала за успешното представяне на по-късния етап на епохата или стилът "Бидермайер", като се започне от костюмите. На мъжете е отдадено голямо значение върху връзката и шапката. Шапката е тип цилиндър, сюртук закопчан отпред с копчета и жилетки с различни кройки и цветове. Ризите са предимно бели с високи, прави яки, леко пречупени в краищата. Панталоните са черни или сиви, украсени с лампази от същите цветове. Обувките са полуботуши или обувки - лодки. При жените полата има вид на неголяма камбана, украсени с драперии и цветя, пищно надиплена отзад. Под роклята важно значение има корсетът, който създава известна асиметричност на силуета. Деколтето е със заоблена форма или с формата на сърце. Не липсват и силно вталените жакети за разходка. Обувките са тип ботинки. На баловете се виждат ясно изразени бели ръкавици. Нещата, които липсват във филма от тази епоха са аксесоари като чантичката, лорнетът и чадърчето, на което жените обичали да се подпират по време на разходките си. Декорите са сполучливо пресъздадени. Стените са облепени с хартиени тапети. Мебелите са със смекчени и закръглени форми, без златни излишества. Забелязват се извитите "виенски" гарнитури. Интериорът е претрупан с голям брой мебели. По стените има малки картини и часовници. Музиката за филма е композирана от Рейчъл Портман, композирала музикалното оформление за "Жената в черно" и "Шоколад".

Въпреки всичко, дебютантите Ормерод и Донлайн постигат подходящата атмосфера и дават тон за една обещаваща продукция, макар да не успяват да прескочат поставената от самите тях летва.

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ н филма "Бел Ами" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.