Анализ на банка


Категория на документа: Други


ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА
КАТЕДРА "ФИНАНСИ И КРЕДИТ"

АНАЛИЗ НА ING BANK
/курсов проект/

Изготвил: Димитър Петров Проверил: ас. Пламен Джапаров
Специалност: Корпоративни финанси
V курс
Фак.№ 116901

ВАРНА 2012

Кратка характеристика на ING GROUP

ING GROUP е глобална финансова институция, предлагаща банкиране на дребно, търговско банкиране, инвестиционно банкиране, управление на активи и застрахователни услуги. Освен това ING предлага осбен вид услуги, като ING Direct "безклонови операции" в Австралия, Австрия, Канада, Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство и САЩ. Услугите се предлагат през интернет, телефон, банкомат или по пощата. Услугата в момента се фокусира върху прости лихвоносни спестовни сметки за клиенти на дребно.

Според списание Fortune, през 2010г. ING е най-големият банков, финансов и застрахователен конгломерат в света по брутни приходи възлизащи на над 54 милиарда евро (77 милиарда щатски долара) годишно. По данни от 2009г. ING са обслужвали над 85 милиона индивидуални и институционални клиенти в повече от 45 страни, със световна работна сила над 100 000 служители.

Корпоративното седалище на Групата, ING House се намира в бизнес района Zuidas в Амстердам, Холандия. Сградата е проектирана от Роберто Майер и Йероен ван Schooten и е официално откритa на 16 септември 2002 г. от принц Вилем-Александър на Холандия. Седалището на ING Group разполага с 250 места аудитория, фоайе, ресторант, библиотека и богата колекция на изкуството. ING разполага с офиси в: Австралия, Австрия, Беларус, Белгия, Бразилия, България, Канада, Китай, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Хонконг, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Казахстан, Люксембург, Малайзия, Мексико, Монголия, Филипини, Полша, Румъния, Русия, Сингапур, Словакия, Южна Корея, Испания, Швейцария, Тайван, Турция, Тайланд, Украйна, ОАЕ, Великобритания, САЩ.

Фиг.1 Глобален мащаб на ING по света

История на ING

ING е основана през 1991г. от сливането на Nationale Nederlanden и MNB Postbank Group. През последните години ING се превръща в мултинационална корпорация с разнообразни международни дейности.

Основаването на ING като компания започва през 1990г., когато законовите ограничения по отнощение на сливанията между застрахователите и банките в Холандия са отменени. Това предизвиква застрахователната компания Nationale Nederlanden и банковата компания NMB Postbank Group да влязат в преговори за сливане. Съвсем скоро на пазара излиза съкратеното наименование I-N-G.

Първото голямо поглъщане се осъществява през 1995г. , когато ING поема Barings Bank. Това води до увеличаване разпознаваемостта на марката ING по света и засилва присъствието на корпорацията в едрото банкиране на развиващите се пазари. Други поглъщания, като белгийската банка Brussels Lambert засилват присъствието на групата в страните от Бенелюкс. В допълнение на това дейностите в САЩ се удвояват в резултат на ограничен разтеж и поглъщането на Equitable of Iowa, Reliastar, Aetna Financial Services и търговската банка Furman Selz.

ING е активна и в другите части на света. През 2001г. придобива мажоритарно участие в полската Bank Slaski и навлвзе на индийския пазар за "Застраховка живот", чрез услугата си ING Vysya Life Insurance. Освен това ING учатва в редица финансови институции. Пример за това е партньорството с централната банка на Пекин.

Последните забележителни промени осъществени от ING Groep са: През юли 2011 г. ING продаде всички латинo-американски застрахователни операции на колумбийскaта застрахователна група Grupo Sura за 3,85 милиарда $, с изключение на бразилския застраховател Sul Америка ( в който ING разполага с 36 % участие) , които ще бъдат продадени по-късно. ING Commercial Bank ще продължи операциите си в Мексико.

Мисия на ING - да създаде стандарт в подпомагането на клиентите си да управляват финансовото си бъдеще. Сремеж за предоставяне на финансовите си продукти и услуги по начин по който клиентите им искат да бадат доставени: с образцово обслужване, удобство и на конкурентни цени.

Визия на ING - да предостави на своите клиенти най-ефективните решения в подпомагането на най-добро управление на финансовото им бъдеще и създаването на дългосрочна полза за всички stakeholders (заинтересовани страни).

Стратегия на ING - дели се на 3 части:
1. Как да стигнем до там ?

ING е глобална финансова институция с холандски произход, която в момента предлага банкиране, инвестиции, застраховка "Живот" и пенсионни услуги, за да отговори на нуждите на широка клиентска база. Продължавайки напред, корпорацията ще се концентрира върху позицията си като силна европейска банка с атрактивни позиции на вътрешния пазар в Северна Европа и опции за разтеж в Централна, Источна Европа и Азия, като същевременно се създава оптимална база за независими фючърси за застрахователните операции на ING (включително управление на инвестиции). Корпорацията се стреми да служи в интерес на своите акционери, повищаване на управлението, съсредоточване и създаване на стойност за тях. ING се предвижва към разделяне на банковите и застрахователни операции. ING вярва, че широкото търсене на простота, надежност и прозрачност създава най-добрия курс на дейстеие. Разделянето също е част от плана за преструктуриране, представен пред Европейската комисия, за да получи одобрение за холандската държавна помощ, получена по време на финансовата криза. Стратигическите приоритети на ING са:
> Укрепване на финансовото състояние на корпорацията;
> Да се преструктурира и рацонизира бизнес портфолиото;
> Да се погаси холандската държавна помощ;
> Да се изгради по силно банково и застрахователно/ инвестиционно бизнес управление.

Всички тези приоритети са базирани на солидна бизнес етика и добро корпоративно гражданство.
2. Банкова стратегия
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на банка 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.