Анализ на централна емисия новини


Категория на документа: Други


 Радослава Георгиева
Специалност Драматургия
Трети курс

ЦЕНТРАЛНА ЕМИСИЯ НОВИНИ НА БИ ТИ ВИ
27.12.2011 г.

Емисията започва с анонс на основни теми. Обявени са четири. Първо водещо събитие в анонса е пускането на свобода на последния задържан за палежите на коли - Юлиан Ковачки. Втората новина е от света на бизнеса - "Бизнесът настоява за по-дълъг неплатен отпуск и за по-кратък работен ден от догодина. Третият акцент пада върху така наречения синдром на сезонната задлъжнялост и кои са уязвимите групи хора, как да се предпазим от неразумното харчене на пари покрай празниците. Четвъртата новина е свързана с рекордно количество откраднати диаманти у нас - на стойност 300 хиляди лева. Според мен тази последна новина няма място в анонса и не би трябвало да се акцентира върху нея поради няколко причини. Първо - става дума за кражба на бижута и ценности от частен дом, който дори не е бил обезопасен и защитен. Второ, както и самият репортер по-късно обявява в материала, става дума за обир на "новобогаташи", за които дори не се знае какви са и как става така, че в апартамента си те държат ценности на такава стойност. Ако това бяха археологически находки, или дори части от някое българско съкровище, със сигурност това трябваше да е тема, която да фигурира в анонса, но не и и изчезнали бижута, които всъщност са частна собственост.

ШАПКА НА НОВИНИТЕ.

Ани Салич и Юксел Кадриев започват емисията.

Стартът е поставен с черна статистика за катастрофите на пътя и за това как за един ден са станали много пътни произшествия, при които има и починали. Изясняват се причините. Те са метереологични и неспазване на правилата на пътя. Следва материал от магистрала Тракия край Чирпан, изясняват се причините за създалата се ситуация и верижната катастрофа. Дават се кадри от смачкана полицейска кола, мнения на очевидци от мястото на инцидента. След това се прехвърляме в София, където рано сутринта мъж загива при сблъсък на лек автомобил, който е управлявал с автобус. Отново интервюта с очевидци от мястото на инцидента.

В края репортерът прави кратко обобщение за това как от полунощ до този момент са станали повече от 10 пътни произшествия с над 20 ранени.
Проблемът с катастрофите по пътищата е сериозен, за това винаги трябва да му се обръща специално внимание, никога не е излишно да се напомни отново на всички, които ще пътуват да бъдат внимателни и да спазват правилата. Тук би могла да се направи и малка статистика или проверка колко от българите са сменили летните си със зимни гуми, преди колко време колата им е минала през технически цялостен преглед и съответно каква е цената на един такъв.

Предстои разглеждане на една от ключовите теми в новините. Това е освобождаването на заподозрения за подпалване на коли - Юлиан Ковачки. Ани Салич обявява "Палежите на автомобилите безнаказани, поне за сега. Съдът освободи обвиненият за пиромания Ковачки.
Веднага имаме включване от Съдебната палата на репортера Румяна Попова.
Осъществяване на директна връзка репортер - водещи. Ани Салич пита Румяна Попова защо апелативната прокуратура не е пожелала Юлиан Ковачки да остане в ареста. Отговорът е, че няма никакви доказателства за извършено престъпление от въпросната личност. Румяна Попова припомня, че той е бил задържан в средата на декември с обвинението, че е запалил 13 автомобила в няколко столични квартала.
Мотивите на магистратите за освобождаването на Юлиан Ковачки е че той е задържан незаконно за тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор, но няма доказателства, че той е извършителя. Тези думи се повтарят от репортера. След което имаме кадри от кулоарите на съдебната палата, където Румяна Попова задава доста неуместен въпрос на подсъдимия "Ти ли запали колите, признаваш ли си вината?" Въпросът дори звучи глуповато. Ясно е какъв е ще бъде отговорът.
Веднага след това има изявление на адвокатката на обвинения, която смята, че клиентът й е изкупителна жертва. Репортажът продължава с това, че умишлен палеж не се доказва само от показания на потърпевшите - това заявява съдът. По делото са разпитани много хора, но в техните твърдения има противоречия, каквито се оказва, че фигурират и в две от основните експертизи. В пожаротехническата се твърди, че палежите в Младост са дело на сериен пироман, в психологическата се казва, че Юлиан е напълно нормален и няма профил на подпалвач. Разпитан е пред детектора на лъжата, но нищо не е признал, а и това не се брои за доказателство.
Тук би могло да се акцентира върху това защо има такова разминаване, има ли комуникации между хората ,които съставят тези експертизи. Кои са психолозите и на базата на каква информация преценяват състоянието на Юлиан.
Адвокат Тони Райков също прави изявление и споделя, че Юлиан е бил в неподходящото време на неподходящото място.
Докато върви този материал, в който всичко по-горе изказано говори, че Юлиан Ковачки е невинен, в заставката излиза надпис, който стои през цялото време на репортажа - НА СВОБОДА. СЪДЪТ ПУСНА СЕРИЙНИЯ ПИРОМАН
Това е некоректно и противоречиво.

Репортажът завършва с това, че Ковачки е бил следен от полицията. Според магисратите умишлените палежи се доказват много трудно, но е сигурно, че Ковачки не е подпалвач и съдебното решение не подлежи на обжалване.

Втората важна новина е тази, че бизнесът настоява за по-дълъг неплатен отпуск и по-кратък работен ден. Причината е в забавените темпове на икономически растеж у нас. Представено е кратко интервю с Васил Велев /Асоциация на Индустриалния Капитал в България/ за това как бизнесът може да въведе намалено работно време за три месеца в годината. Новината е трудно разбираема, прекалено използване на терминология и много думи, които почти нищо не казват, особено когато става дума за срещата на президента с представители на българския бизнес. Добре би било, ако имаше не само мнения на хора от "бизнеса", т.е наемотодатели, а и работници, за да се чуе тяхното мнение. Да се покаже статистика колко българи са наемна работна ръка за частния бизнес, как би се отразило това на семейния бюджет и т.н.

Следващата новина по скоро звучи като демонстрация на Бойко Борисов, че той си прави каквото си иска, или поне според начина, по който е представена. Тя започва директно с цитат на премиера, че "България няма да плати и един лев за проваления проект на нефтопровода Бургас - Александруполис. Това е отговорът на Бойко Борисов спрямо исканията на енергийния руски министър. Към това Борисов добавя и специални поздравления за Коледа и Нова Година. Според Москва дългът на България за проекта е над 6 млн. евро.
Такава новина предполага по голямо разяснение. Защо става дума за такава сума, може ли да има санкции, след като Бойко Борисов казва, че няма да се платят тези пари, може ли това да се отрази на България по някакъв начин.

Емисията новини продължава с обезпокоителна новина от социално естество. Повече от половината българи не си плащат редовно водата, както и задължения към топлофикация и кабелни телевизии. Това е т.нар синдром на сезонната задлъжнялост. Какво означава това, разяснява репортерът Десислава Златкова. Веднага се представя статистика, което е добре, защото се виждат основните пунктове, по които българите задлъжняват и с какъв процент. Следва кратък материал със семейство, което не е направило добре сметките си покрай празниците, след което се излъчва мнение на представител на Асоциация на Колекторските Агенции. Към неговите изказвания се допълват и двама семейни, които са си направили добър разчет на бюджета, тъй като голяма част от разходите им са свързани със здравето.
Материалът завършва със съвет на експертите - първо сметките, след това планиране на предстоящите празници.

ВТОРИ АНОНС НА ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ ЗА ДЕНЯ
За проблема между министри и археолози във връзка със строителството на магистрали.
Какво се прави, ако се окажете жертва на хакер и сте без електронна самоличност.

В следващия материал се отбелязват осем години от атаката в Кербала и взривяването на камиона цистерна с български войници. Материалът е на Габриела Наплатанова, която разговаря с близките на загиналите, как живеят без тях, какво ги крепи. Правят се изводи, че все пак е имало отчитане на пропуските в подготовката на контингента ни. Все още няма наказани длъжностни лица.
Към репортажа има и интервю с фотографа, заснел много от кървавите сцени.

Тази новина трябваше да присъства в първия анонс на емисията, а тя фигурира едва в средата. Неуважително е към паметта на войниците, както и към техните близки, а в същото време темата за грабежа е сред обявените първи, въпреки че е по-подробно разгледана в края на емисията.

Идва ред на международните новини.
Първата е, че Алкайда поемат отговорността за атентатите в Багдад, при които загинаха 69 души. Следващата новина е свързана с антиправителствените протести в Сирия и сблъсъците на демонстранти с представители на реда.
Друга важна новина е свързана със съдбата на еврото. Британското правителство работи по кризесен план в случай, че европейската валута се срине.
Представено е интервю с британски икономист, който накратко разяснява мотивите за стратегията.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на централна емисия новини 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.