Анализ на дистрибуционната политика на "девин" ад


Категория на документа: ДругиII. Обща характеристика на " Девин" ЕАД.

1 Същност на "Девин" АД

Фирма "Девин" ООД е основана през 1992 г. от частни физически лица и Община Девин, с основен предмет на дейност - бутилиране и продажба на минерална вода от находището в град Девин.

От 15.06.1999 г. с Решение № 592 на Смолянски Окръжен съд предприятието е преобразувано в Акционерно Дружество.

От 15.04.1999 г. "ДЕВИН" АД получи Концепсия за водоползване на Извор В-5 за период от 15 години в размер на 58 милиона литра годишно, което е най-големия ресурс от минерална вода концесиониран досега в България. Общата застроена площ на предприятието е 5000 кв.м., а територията обхваща 35 декара. Предприятието разполага с четири поточно линии за бутилиране, три цеха за производство на бутилки от РЕТ и РVС материал, складово стопанство, авторемонтна работилница, административни, битови сгради и собствен транспорт. Заетостта на работните места е 140 човека.

Предприятието има собствена търговска марка DEVIN/ДЕВИН.

Минералната вода "Девин" е първата и за сега единствената минерална вода спечелила златен медал на международното изложение в Пловдив през 2000г.

През 1993 г. са направени проби на минералната вода "ДЕВИН В-5" във Фрезениус институт - Германия. След тримесечни изследвания е издаден сертификат за продажба на минерална вода в европейската общност.

През 1997г. в немския Държавен вестник, брой 5, месец Май е публикувана Наредбата за внос на минерални води в Германия, където на шесто място е посочена единствената българска минерална вода "ДЕВИН В-5".

От началото на 2006 година е собственост на Австрийския инвестиционен фонд Wing Equity Management GmbH Девин е град в екологично чист район на Западните Родопи. Водата от Извор В-5 извира от дълбочина 700м. с температура 44 градуса. Задълбочените проучвания показват изключително висока природна чистота на водата. Минералната вода "ДЕВИН В-5" се характеризира като слабо минерализирана, подходяща за всекидневна и масова употреба, а също така и за хора с урологични и бъбречни заболявания, за хора с наднормено тегло и диабетично болни, без никакви странични ефекти.
Тава е единствената българска минерална вода със сертификат за липса на радиоактивност.

Дебита на извора е 15л. в секунда. Това го прави един от най-големите извори използван за бутилиране на минерална вода от един сондаж в България. В тази връзка предприятието има неограничен ресурс от това подземно приподно богатство.

Предприятието е оборудвано с най-модерни машини от водещи фирми от Франция, Швейцария, Италия, и Австрия за производство на различни опаковки. Поточните линии за бутилиране са нови и произведени по най-съвременни технологии в България.
"ДЕВИН" АД е изнасяла в Германия, Русия, Малта, Кипър и Англия, Югославия, Македония.
Създадена е широка Дистрибуторска мража в цяла България.
Непрекъснатият интерес от страна на българския потребител и безусловно качество на минералната вода, превърна "ДЕВИН" в лидер на българския пазар.

2 Мисия и продуктова структура на фирмата

Девин предлага следните продукти:
1. Минерална вода - 0,33 ; 0,5 ; 1,5 ; 3; 7; 11 литра
2. Натурална минерална вода - 0,250 л ; 1л.
3. Газирана минерална вода - 0,5 ; 1,5 литра
4. Изворна вода - 0,33 ; 0,5; 1,5; 3; 7 ; 19 литра
5. Газирани безалкохолни напитки Everdrink - оранжада, горски плодове, лимонада, ябълка , див лимон, горски плодове, лимонада, цитрус, ананас, оранжада
6. Студен чай Icy с натурална минерална вода
7. Спортна напитка Fitness с натурална минерална вода
8. Апарати за вода - диспенсъри
9. Помпи за вода

"Девин" АД е единствен производител на минерална вода в полиетиленови пликчета с вместимост от 0,100л., 0,250л. и 0,330 литра - подходящи за спортни състезания, катерингите на морския и речния флот, армията.

От 01.01.2007 става официален вносител и дистрибутор на добре познатата и на българския пазар енергийна напитка Red Bull.

3 Фирмени стратегии

Основната заявена стратегия на фирма "Девин" АД, като производител и дистрибутор, е свързана с разширяване на пазарния дял и завладяване на нови пазари в международен аспект, след като има вече изградени позиции в Русия, Германия и Австрия. За осъществяването на тази стратегия фирмата разширява продуктовата гама с безалкохолни напитки и апарати за вода.

"Ние следваме стриктно стратегията си за агресивен растеж чрез навлизане в нови пазарни сегменти, нови продукти и нови пазари. В същото време инвестициите които финансирахме частично със средствата от публичното предлагане на акции имат за цел да подобрят рентабилността ни на брутно ниво. Всички договори за модернизация вече са подписани и сме направили първите вноски по инвестиционната програма за 2008 година. В същото време балансът ни е стабилен и ще ни позволи да финансираме покупки на компании в обозрим хоризонт" цитира Цветан Лъжански, Главен Изпълнителен Директор на Девин АД.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на дистрибуционната политика на "девин" ад 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.