Анализ на енергийните баланси и факторите, влияещи на потреблението на природен газ в Иран


Категория на документа: ДругиКУРСОВА РАБОТА

Дисциплина:

Енергийни баланси и прогнозиране

Анализ на енергийните баланси и факторите влияещи на потреблението на природен газ в Иран

Изготвили: Научен ръководител:
Цветомила Цанкова, ф.№ 78600 Ас. Атанас Георгиев
Емилиян Деянов,ф.№ 78624

1. Обосновка на избора.

Водещият мотив да изберем Иран като страна за анализ на енергийните баланси е свързан с това, че там се намират вторите по големина запаси от природен газ в света (след Русия) и тя има потенциала да се превърне в енергийна суперсила. Иран също така е втория най-голям петролен производител на ОПЕК и държи 10% от световните петролни запаси. Интересен е факта, че въпреки огромните си запаси тя е страна вносител на рафинирани горива.

2. Кратко представяне на Иран- население, територия, БВП.

Ислямска република Иран е държава в Югозападна Азия, наричана в миналото и Персия. Тя е 18-та в света по територия с площ 1 648 195 km², а населението ѝ е около 78 милиона души. Страната е смятана за регионална сила, и има важно геополитическо значение със своето стратегическо разположение между Близкия Изток, Централна Азия и Южна Азия и със значителните си запаси от нефт и природен газ. Столица на Иран е град Техеран, най-големият град и най-важният политически, културен и стопански център в страната.

Политически и физически, Иран граничи с Пакистан (909 km граница) и Афганистан(936 km) на изток, Туркменистан (1000 km) на североизток, Каспийско море на север, Азърбайджан (500 km) и Армения (35 km) на северозапад, Турция (500 km) и Ирак (1458 km) на запад, и Персийския залив, Ормузкия пролив и Оманския залив на юг.

Покупателната способност на иранското население се изчислява на 870 млн. долара. Тези цифри поставят Иран на 17-то място в света. 46% от БВП на Иран се генерира от индустрията. През 2010 г. износът на Иран възлиза на 79 млрд. долара, а вносът на 59 млрд. долара. Външният дълг на страната е само 12% от БВП, а резервите в злато и валута са около 85 млрд. долара.

3. Анализ на добива/вноса и потреблението на природен газ за 2009/2010 г.

Природният газ представлява 54% от общия размер на вътрешното потребление на енергия на Иран. Повечето от останалата част от консумацията на енергия се дължи на петрола, с маргинални вноски от въглища и ВЕЦ-ове.

През 2010 г. Иран е четвъртия по големина в света производител и третия по големина консуматор на природен газ. Според вестник Ойл & Газ, от януари 2011 г. оценява доказани резерви на природен газ 1 046 трилиона кубически фута (TCF), на второ място само след Русия. Над 2/3 от иранския природен газ са разположени в неасоциирани полета и не са били разработени. Главните находища на природен газ включват: Северен и Южен Парс, Киш, и Канган-Нар. През 2010 г. Иран произвежда около 5.2 TCF сух природен газ и консумира около 5.1 TCF. Потреблението на природен газ се очаква да нарасне с около 7% годишно през следващото десетилетие.

Фиг.1 Доказани резерви на природен газ по страни, 2011г.

Производство, преработка и потребление

Производството на природен газ на Иран се е увеличило с над 550% през последните две десетилетия, а потреблението върви в крак. Тъй като темповете на растеж на търсенето продължават, потенциал за недостиг на снабдяването с природен газ расте. Износът на природен газ в Иран вероятно ще бъде ограничен, поради нарастващото търсене на вътрешния пазар, дори и с бъдещото разширяване и производство от масивния проект в Южен Парс, както и други проекти за развитие. Голям обем на брутния природен газ (7.7 TCF през 2010 г.) беше реинжектиран (1.2 TCF). Иран изпълнява своите планове за увеличаване на суровото производство чрез EOR техники, обаче делът на природния газ, използван за реинжектиране се очаква да се увеличи драстично.

Фиг.2 Производство и потребление на Иранския природен газ, 2000-2010г.

4. Анализ на източниците на внос и енергийната зависимост на държавата по отношение на природния газ.

Въпреки големите си залежи, поради недостатъчните инвестиции в добива на нефт и природен газ, Иран същевременно е и страна внасяща природен газ. Тя закупува много по-големи количества природен газ от Тюркменистан, отколкото изнася за Труция и Армения. Иран е вносител на природен газ от Туркменистан от 1997 г. насам. През 2010 г. внася около 0.7 BCF / г. Според FGE вносът скочи до 1.1 BCF / г. между януари и октомври 2011 г. в резултат на завършване на Dauletabad Hasheminejad тръбопровод.

Бързият растеж на населението и икономиката са причина потреблението на електроенергия да се увеличава средно с 8% на година. Правителството се стреми да задоволява тези нужди чрез строителството на нови газови ТЕЦ, както и на АЕЦ. Първата атомна електроцентрала в Иран и Близкия изток - АЕЦ Бушер е официално открита през август 2010 година и е включена към националната електропреносна мрежа през 2011.

Потреблението на природен газ през 2008г. възлиза на близо 59% от общото енергийно потребление на Иран. Доставката на газ за промишленост, електроцентрали и домакинства е приоритетно за страната. Цената на природния газ за потребителите е контролирана от държавата на изключително ниски цени, така се насърчава бързото нарастване на потреблението и подмяна търсенето на мазут, керосин и пропан-бутан.

Президентите на Туркменистан и на Иран се споразумяха за съвместни проекти в петролно-газовия отрасъл. Документът за това бе подписан в края на посещението на туркменистанския лидер Гурбангули Бердимухамедов в Ислямската република. В Техеран е бил подписан и меморандум за сътрудничество в газовия отрасъл.

Иранската национална компания за износ на природен газ съобщи, че Ислямската република ще инвестира в разработката на едно от туркменистанските газови находища близо до общата граница. Предвижда се това да съдейства за увеличаване на иранския внос на газ от Туркменистан.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на енергийните баланси и факторите, влияещи на потреблението на природен газ в Иран 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.