Анализ на енергийните баланси и факторите, влияещи на потреблението на природен газ в Иран


Категория на документа: Други


Иран е вторият по значение вносител на "синьо гориво" от тази държава след Русия. От 1997 г. насам газът се доставя на Иран по тръбопровод с дължина 200 км и капацитет 8 милиарда кубика годишно.

Договорът за газови доставки между двете държави е сключен за срок от 25 години.

5. Дял на природния газ в енергийния баланс на Иран спрямо съседните страни Ирак и Турция.

Природният газ представлява 54% от общия размер на вътрешното потребление на енергия на Иран. Повечето от останалата част от консумацията на енергия се дължи на петрола, с маргинални вноски от въглища и хидроенергийни. Иран ще реализира тласък в производството на природен газ от неговото офшорно находище Южен Парс в Персийския залив, неразделна част от плановете за експанзия на енергия сектор.

Фиг.3 Дял на природния газ в енергийния баланс на Иран

Фиг.4 Дял на природния газ в енергийния баланс на Ирак

Фиг.5 Дял на природния газ в енергийния баланс на Турция

6. Анализ на данните за добив/внос на природен газ за 10 години назад

аличието на важни споразумения в сферата на добива на природен газ е довело до построяването на държавни тръбопроводи с дължина 33 хил. км. Повече от 40 милиона иранци ползват газ за домакинството, а износът на природен газ е ориентиран към два основни пазара - първият е Европа, който е стартиран с износ към Турция, а вторият е Азия с износ към Пакистан и Индия.

Освен това Иран се нарежда на 8-о място в света по производство на електроенергия с 51 опериращи електроцентрали с производствена мощност от 57 хиляди мегаватчаса. Част от произведената електроенергия се изнася в съседни държави като Таджикистан, Грузия, Казахстан, Кувейт, Катар и ОАЕ.

Приходите от износа на електроенергия и технически и инженерни средства за електрическата промишленост възлизат на 2 млрд. долара, като предвижданията са до 2013 г. тази сума да достигне 3 млрд. долара.

Природен газ-потребление (куб.метри)

Природен газ-внос (куб.метри)

Вътрешните тръбопроводи

Иран има обширна система за газопровод, която включва trunklines, тръбопроводи за внос/износ, както и линии за събиране и разпространение. Гръбнакът на вътрешната система на газопровода е ирански газ Trunkline (IGAT) тръбопровод, който транспортира природен газ от преработвателни предприятия до крайните потребители. Развитието на IGAT тръбопроводи, хранени от фазите на развитие на Южен Парс, е важно за транспорта на иранския природен газ. IGAT-8 (2012/2013) ще работят близо 650 мили до Иран северните потребителски центрове, в това число и Техеран. IGAT-9 и IGAT-10 все още са във фазата на планиране и вероятно няма да започнат да функционират преди 2017г.

Износ тръбопроводи

Иран изнася природен газ чрез тръбопроводи към Турция и Армения. Газопроводът Иран-Турция започна износа през 2001 г. с 34 млн. куб. фута (MMcf) на ден и износът постепенно нараства до 762 MMcf на ден през 2010 година. През май 2009 г. Иран започна износ на природен газ за Армения, след няколко години на закъснения, който възлиза на 24 MMcf на ден на газ през 2010 г. в замяна на електричество. Очаква се да се увеличи до 224 MMcf на ден през 2020 г. Бъдещи проекти за газопроводи (в различни етапи на планиране), включват газопровода Иран и ОАЕ, газопровода Иран-Пакистан и Иран- Европа проект за износ на газ. Освен това правителствата на Иран и Сирия са подписали меморандуми за разбирателство за изграждане на тръбопровод, свързващ двете страни.

Иран-Пакистан-Индия (IPI), Пайплайн

Дебитът на проектния тръбопровод ще бъде 60 млрд. кубически метра природен газ годишно. Дължината на газопровода ще бъде 2 300 километра. Проектът Иран-Пакистан-Индия (IPI) е 7.4 млрд. Долара, който ще транспортира ирански природен газ на юг към азиатския субконтинент. С предложените 1.700 мили и 5,4 BCF / г капацитет на газопровода е в застой през последните години, дължащо се отчасти на спорове над цената на пратките, Иран и Пакистан са финализирани продажбите на газ и споразумения за покупка, но без участието на Индия в преговорите. Това е вероятно, че Иран ще разшири своите вътрешни Иран Gas Trunkline 7 (IGAT-7) газопровод в Пакистан, като се избягва създаването на нови, паралелни газопроводи.

Литература:
http://www.trt.net.tr/Haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=0879559f-093e-4ab5-91fb-0088347aeaca

205.254.135.7/countries/country-data.cfm?fips=IR

http://www.oilandgasdirectory.com/research/Iran.pdf

Natural Gas Industry in Iran - Davood Ghasemzadeh, Ph.D.

23rd Gas Conference - Developing Gas Markets in Persian Gulf - Iran
??

??Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на енергийните баланси и факторите, влияещи на потреблението на природен газ в Иран 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.