Анализ на филма "Алиса в страната на чудесата" с режисьор Тим Бъртън


Категория на документа: Други


Юлиана Поздирка F58438

Анализ на филма на Тим Бъртън
"Алиса в Страната на чудесата"

Филма, който ще разгледам в своя анализ е филма на Тим Бъртън "Алиса в Страната на чудесата". Този филм е създан с помощта на технологии 3D през 2010 година. Картината не е просто екранизация на сложен, символически насъщен текст на Луис Карол. Тим Бъртън, които е известен с мрачни и чудати филми-размишления като "Батман", "Едуард Ножиците", "Слийпи Холоу" и др. ,заяви, че прави филм "по мотиви" на приказка на Луис Карол. Въпреки това филма предизвика много отрицателни отзиви. Критиците се възмутиха от променена фантастическа и безумна реалност на Карол, а също така, че главната героиня е друга Алиса- по-възрастна, странна сама по себе си, не демонстрира детски реакции.

Тим Бъртън от целия многослоен символизъм на Карол избира само част от смисли за визуализация.

Първи значим пласт е свързан с технологиите на съвременното кино. Мултипликация в съединение с игрално кино позволява въплъщението на екрана на най-сложните и най-странните трансформации на света. Рисуваните герои на 1980-те години, най-известния от които е Roger Rabbit, остават плоски, и само през 2000-та година с помощта на новите технологии те стават обемни. Тим Бъртън вече имаше опит за пълномащабно анимационно кино- неговия "Булката труп" става един от хитовете на световния кинематограф. В "Алисата" Бъртън създава необикновена реалност на фантастичното, която може да бъде самостоятелен обект за изследване.

Втория важен пласт- е работа върху трансформации на тялото, която също е свързана със създаването на реалността на фантастичното. Във филма Тим Бъртън обръща много внимание на трансформации на тяло- това е намаляването и увеличаването на Алиса, хипертрофираното тяло на Червената кралица, фалшивата грозота на нейните помощници и разбира се телата на фантастическите същества- Беготронът, Абсолем гъсеницата, Чеширския Котак. Гигантизм- въобразено увеличаване на нещата, което е свързано със структурите на нашето въображение. Това значи, че Червената кралица, "глава" на държавата, демонстрира властта си чрез големина на своята глава. За нея- и зрителя разбира това от сюжета на филма- тази власт не е достатъчно легитимирана, затова Червената кралица гневно отсича главите на хората и управлява поданиците си чрез страх. Хипертрофия на органите на нейните поданици също има допълнителен смисъл, който може да се съотнесе с образа на властта.

Забележително е, че авторите се замислеха над факта, как съществуват телата и дрехите в Страната на чудесата. В текста на приказката, когато с тялото на Алиса се случват удивителни трансформации, те докосват и дрехите- те са продължение на тялото, обаче във филма дрехите съществуват сами по себе си, чудесното не ги преобразява. По този начин се появява нов пласт на визуалното повествование- светът на дрехи, които всеки път проявяват нови черти на индивидуалността на Алиса. По този начин става ясно, че филма на Тим Бъртън за пътешествие в Страната на чудесата е история за пътешествие навътре в себе си,придобиване на нова идентичност, което характеризира филма като произвидение на XXI в. , за което криза на идентичността е една от най-важните проблеми.

Във филма на Тим Бъртън има идея за телесност. И дори с някакво нарушаване на време: във филма Алиса е на 19 години, това значи, че вече са 1870-те години , обаче дамите на празника са облечении по мода на 1860-те.

Костюмерите на филма умишлено избират най-банални костюми на викторианската епоха, защото искат да подчертаят "странността" на Алиса, нейната "неправилност", несъответствие с нормите на етикета и костюма. Самата Алиса е облечена в рокля, която се отнася към света на детството- виждаме къса рокля, тя е без шапка, което също подчертава нейната детскост. Алиса е заседнала между детския и възрастен свят и това се подчертава като и с роклята й, така и с отношението на възрастни към нея.

След падането в заешка дупка, когато Алиса изпива микстурата и намалява, ние за първи път виждаме трансформация на рокля. Алиса буквално изпада от роклята си на викторианска епоха и се оказва в абсолютно различно облекло, което ни праща в друго време.

Отсътствие на ръкави и декольте напомняват за банален тоалет. Прав силует и драпировка в зоната на бедрата- за епоха модерн. Алиса е пораснала, и новата рокля подчертава символическо съответствие с епоха на модерн, с нейния интерес към природата, исторически епохи и други култури. В същото време роклята прави впечатление "от чуждо рамо", тоест Алиса явно е "не в себе си" - облеклата ни демонстрират загуба на старата и "не придобиване" на новата идентичност. Самата Алиса е убедена, че това е сън и "в съня не е страшно". Факта, че роклята се появява по един вълшебен начин от нищо и два пъти се трансформира заедно с нея, подчертава "нощния режим" на въобразеното, с който работи Тим Бъртън.

Филма беше много критикуван точно за превръщането на Алиса в Жана Д'Арк и финалната сцена с битка срещу Беготрона- този сюжет напълно изпада от символическия дискурс на Карол.

Алиса решава да се бие, и тя вече се определи коя е тя всъщност. Тя подробно, в детайли отговаря на този въпрос на Абсолем, и тя се съотнася към баща си, който всъщност се оказва основата на идентификационна доминанта. В борба срещу Беготрона, Алиса споменава съвета на баща си "повярвай в шестте невъзможни чудеса", и това й помага да победи чудовището. По този начин, Бъртън ни демонстрира възможностите на креативно въображение, което е способно да победи предразсъдъците на разума и да придобива индивидуалността. Индивидуалността на Алиса й позволява да направи окончателен избор и да се връща вкъщи. Без да се поддава на изкушение да остане в царството на въображението, обладявайки въображението си, убеждавайки се, че реалността на въобразеното нито е реалността на съня, нито реалността на фантазия, тя се оказва способна да мисли и да действа самостоятелно.

В края на филма виждаме друга Алиса- с "твърдо" тяло и съждения: тя излиза от дупката и с няколко фрази завършва "недовършената работа" и разрешава "неразрешените въпроси", мисли "доста смело" и отива да покорява просторите на реалния свят.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на филма "Алиса в страната на чудесата" с режисьор Тим Бъртън 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.