Анализ на филмов сайт


Категория на документа: Други



ТУ - Варна
Катедра: ФМНЕ

Курсова работа

Дисциплина: е-Маркетинг

Тема: Анализ на imdb.com

Изработил:................... Проверил:..........................

СЪДЪРЖАНИЕ:

I. Въведение...................................................................................3

II. Цели и задачи на сайта...........................................................3

III. Публики(аудитория)...........................................................4

IV. Домейн......................................................................................4

V. Съдържание.............................................................................4

VI.Архитектура...........................................................................5

VII. Дизайн.....................................................................................6

VII.Функционалности...................................................................6

VIII.Поддръжка и измерване........................................................8

I. ВЪВЕДЕНИЕ

На 17 Октомври 1990г. британския професионален програмист и филмов любител Кол Нийдъм публикува списък в Usenet група от фенове, озаглавена "Тези очи", в която са посочени актриси с красиви очи. Други с подобни интереси скоро отговорили с допълнения или техни различни списъци. Целта на участниците е да направят списъците възможно най-точни и пълни. До края на 1990 г. в списъците са включени почти 10 хиляди филми и телевизионни сериали, актьори, и актриси. Постепенно базата данни се разширява, включвайки допълнителни категории режисьори и друг демографски материал, както и любопитни факти, биографии, и обобщения рейтинг на филмите. Късно през годината навлизат в World Wide Web (мрежа в начален стадий по онова време) под името Cardiff Internet Movie Database. Базата данни пребивавала на сървърите на отдела по компютърни науки на Университета Кардиф в Уелс. През 1998г. става собственост на Amazon.com Днес Internet Movie Database (съкратено IMDb - прев. от англ. Филмова база от данни в интернет) е най-големият филмов сайт в света (над 100 милиона уникални потребители месечно), като освен за филми има информация също и за актьори, филмографията на актьорите, най-популярните филми, календар на премиерите. По данни от 22 Март 2013 IMDb разполага с информация за 2,467,314 заглавия (вкл. и сериали) и 5,132,299 личности.

II. ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА САЙТА:

IMDb е онлайн база от данни с информация за актьори, филми, телевизионни предавания, телевизионни звезди, видеоигри и технически персонал. Сайтът предлага както свободното разпространяване на информация с некомерсиална цел, така и платена част, достъпна само за привилегировани потребители. Функцията се нарича IMDb PRO и срещу заплащане от 15 долара на месец предоставя информация за над 12 000 филма в ранен етап на създаване, за които няма информация никъде другаде. Като част от интернет гиганта Amazon, IMDb печели голям процент от доходите си посредством реклами, банери, онлайн продажби на билети, филми, игри, любителски материали и др.

Задачите на сайта са много и разнообразни. Продажбите се увеличават, посредством улеснен интерфейс и умело подбрани реклами, съобразени с интересите на отделния потребител. Многобройните препратки и тоновете полезна информация утвърждат имиджа на сайта като един от най-полезните интернет сайтове изобщо. Регистрацията в сайта е достъпна и лесна, свързана с повечето известни социални сайтове, което помага за привличането на нови потребители. Информацията, предлагана в платената част, както и ниската цена са достатъчно примамливи за клиентите, каращи все повече от тях да я използват.

III. ПУБЛИКИ (АУДИТОРИЯ)

Аудиторията на сайта е изключително многобройна и разнообразна, както по пол и възраст, така и по интереси. Обикновено потребителите са образовани, интелигентни, с любов към седмото изкуство. Партньорите и инвеститорите са главно филмови и гейм студия, разработчици, актьори, критици и др.

IV. ДОМЕЙН

Сайтът www.imdb.com е създаден през 1990 година. От тогава до настоящия момент същия не е променял своя домейн или име. Изграден е нужния имидж спрямо потребителите и конкурентите.

V. СЪДЪРЖАНИЕ



Сподели линка с приятел:





Яндекс.Метрика
Анализ на филмов сайт 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.