Анализ на филмов сайт


Категория на документа: ДругиIMDb съдържа в себе си богат набор от информация за филми, сериали, пиеси, видеоигри, хора. Тази информация е съпроводена от богат снимков материал, трейлъри, биографии и списъци с отделните екипи, разработили дадено заглавие. Една от най-използваните функции в сайта са форумите, съпътващи всяко заглавие. В тях поребителите могат да коментират, рецензират и оценяват даден филм или игра.

VI. АРХИТЕКТУРА

1. Структура

Сайтът е изграден на две нива, като първото се явява началната страница. Структурата е йерархична-на всяко главно ниво има подчинено друго ниво, в зависимост от категорията, в която се намира. Това логически е правилно и просто, като не допринася с допълнително разсъждение от страна на потребителя къде и как да търси интересуващия го материал. Налична е търсачка, както и категории за търсене, с която по-лесно може да се намери необходимата информация.

2. Информационна архитектура

Информацията на сайта е изведена по удобен начин, незатормозяващ потребителя в излишно ровене по менютата. Началната страница носи всичко необходимо за пълноценното използване функциите на сайта.

3. Навигация

Що се отнася до навигацията, информацията на сайта е подредена логически, представена е достатъчно точно и ясно и следователно системите се използват лесно. Потребителят намира основните неща на очакваното място - лентата за навигация централно разположена, търсачката се намира в гормата част на екрана, а рекламните банери са в дясно или в края.

VII. ДИЗАЙН

Спазени са някои от основните правила в уеб-дизайна. Навигационните ленти се намират в горната част на страницата. Цветовете са семпли - сиво-бял фон, лентите са сиви на черен фон, а логото е жълто. Началната страница съдържа новини, предложения за филми, както и всякаква допълнителна информация, която може да заинтригува клиента. Дизайна е простоват, лесен за възприемане и запомнящ се. Анимирани елементи има предимно в приложените банери, които са ненатрапчиви, не дразнят и създават усещането за движение и живот в сайта.

VIII. ФУНКЦИОНАЛНОСТИ

IMDb като един от най-посещаваните сайтове в мрежата е достигнал това ниво благодарение на тоновете полезна информация и богатата функционалност на страницата. Потребителите биват буквално заринати с интересни статии и любопитни факти за любимите си филми и актьори. Сайта се поддържа от огромен екип професионалисти, обновява се непрестанно, а базата данни се разширява със всяка секунда. Страницата е достъпна на 6 езика (Английски, Френски, Немски, Испански, Италиански и Португалски), като се работи по разширяване на този списък. Регистрацията в сайта е поизборна. Регистрираните потребители имат възможност да коментират, оценяват, рецензират и създават собствени дискусии в богатите форуми. IMDb разполага и с един от най-големите архиви от снимки и клипове, на които дори и известните видеосайтове могат да завидят. Като част от групата на Amazon, клиентите имат възможност да правят онлайн покупки чрез множеството препратки към онлайн магазина. Това се прави по изключително лесен и инитуативен начин като всяка статия или информация за даден филм се съпровожда от линк към страницата на дадения продукт в amazon.com. Търсачката е добър начин за откриване на точното заглавие бързо, лесно и удобно. Форумите са пълни с потребители, дискутиращи непрестанно любимите си филми и допълващи богатия арсенал от информация.

IX. ПОДДРЪЖКА И ИЗМЕРВАНЕ

От създаването си преди 23 години до сега IMDb се е развивал, надграждал и подобрявал многократно. Въпреки множеството промени обаче, все още има проблеми, които предстои да бъдат разрешени. Много от потребителите изразяват недоволството си от множеството банери и анимирани реклами, които товарят компютъра и бавят зареждането на страницата при хора със слаба връзка. Съществуват и множество оплаквания от "тролове", върлуващи из форумите, които притесняват новаците и създават най-различни проблеми. Екипът на сайта преглежда абсолютно всички оплаквания и критики, отправени към тях и обръща сериозно внимание към отстраняването им. Посещаемостта е огромна и това показва, че страницата върши перфектно задълженията си. Със своите над 100 милиона уникални потребители месечно и 42 милиона регистрирани клиенти, imdb.com е една от най-посещаваните дестинации в интернет изобщо.

??

??

??

??

2

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на филмов сайт 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.