Анализ на фирма


Категория на документа: Други


Съдържание:

1. Представяне на фирма Асбис Ентерпрайсис.
2. Преки и непреки конкуренти.
3. Собственик - предприемач?
4. Групи фактори, формиращи решението за собствен бизнес.
5. Фази от жизнения цикъл на АСБИС.
6. Конкурентни предимства на фирмата.
7. Предприемачески анализ на фирмата - метод "Време - цена".
8. Предприемаческа стратегия на фирмата. Предимства и недостатъци.
9. Възможни рискове.

1.АСБИС ЕНТЕРПРАЙСИС -
История, местоположение, управление, предмет на дейност, ключови клиенти.

1.Фирмата Асбис Ентерпрайсис е създадена през 1990г в Минск, Беларус от Дмитрии Асбис. Историята започва през 1989г, когато Дмитрии Асбис работи в магазин за техника в Минск. По това време магазинът нямал достатъчно дистрибутори, от които да зарежда стока, намалял е и потокът от клиенти. Работата на Асбис била застрашена, тогава той решава да създаде дистрибуторска фирма, с която да обслужва възможно най-много магазини в цял Беларус. Заедно с брат си Владимир Асбис създават тази фирма и успяват да завладеят голяма част от пазара в Минск, по-късно и в цял Беларус.
През 1995г. холдинговото дружество Асбис Ентерпрайсис мести своя централен офис в Лимасол, Кипър. За няколко години те успяват да превземат целия свят. Създават офиси във 22 страни, и да обслужват клиенти още в 53 страни.
Днес компанията обслужва над 33 000 активни клиенти в 75 страни чрез 4 дистрибуторски центъра (Чешката република, Холандия, Финландия и Дубай) и 33 локални склада. АСБИС съчетава отлично познаване на местните пазари със силен международен екип от над 800 служители. АСБИС предлага на своите клиенти не само пълен набор компоненти и системи за производство на PC, сървъри и ноутбуци, но и уникално пред- и следпродажбено обслужване.

АСБИС е един от най-големите доставчици на компютърни компоненти на пазарите в Европа, Средния Изток и Африка (EMEA). Частната компания с главен офис в Кипър и 33 офиса в 22 страни играе важна роля в глобалната верига на ИТ доставки, с над 15 000 продукта в своето портфолио и годишен оборот от 1 482 милиона щ. долара за 2011 г.

През 17-те си години на безпрецедентен растеж, АСБИС успява да заеме позицията на най-големия или най-бързо развиващ се дистрибутор за региона ЕМЕА за продуктите на Intel, Hitachi Global Storage Technologies, Seagate, Kingston Technology, A-Data, Lite-ON, NEC, Toshiba, Prestigio, Canyon и мнogo други.
Всички процеси на вътрешно управление на продуктите са поставени в Интернет, включвайки управление на заявките, обновяване на доставки, цени и наличности. През 2001 г. АСБИС става платинен член на IT4profit.com B2B e-Борса, създавайки своя собствена общност клиенти и доставчици.

АСБИС активно разработва и интегрира Интернет решения в цялата верига на своя бизнес. Новите бизнес модели - комбиниращи традиционните дистрибуторски канали с онлайн B2B операции - позволяват на АСБИС да извършва над 70% от своите транзакции по Интернет, като предлага на партньорите си реална 24x7 бизнес комуникация.
Асбис България e с сред водещите дистрибутори в България в областта на информационните технологии - компютри, компютърни компоненти, софтуер. Над 10-годишният опит на компанията, екипът от професионалисти и индивидуалният подход към всеки клиент, я правят предпочитан партньор за всеки бизнес.
Мисията е да предлагат висококачествени решения, като отговарят на непрекъснато променящите се нужди на бизнеса и пазара.
Целта е да установят трайни и основаващи се на взаимно доверие отношения с клиентите, като опознаят техните нужди и изисквания, за да им предложат най-доброто решение за тях.
Асбис България предлага продуктите на водещите световни производители на оптималните пазарни цени.

Всички продукти са с гаранция от производителя! Разполагат със собствен транспорт и работят с водещи куриерски компании, за да спестят време и ресурси на клиентите си.
Ключови клиенти са: Верига магазини Техномаркет, Технополис, Електрон и магазини Денси.

2.Преки и непреки конкуренти
Преки конкуренти: HP Global Delivery Center JSC, POLYCOMP Ltd, . Solytron SD, STEMO Ltd.
HP Global Delivery Center JSC - HP (Hewlett Packard) e световната компания No 1 за IT оборудване.Компанията е основана 1939 година от Bill Hewlett и Dave Packard. В момента компанията има над 304'000 служителя по целия свят, годишен приход за 2009 година 114,6 милиарда щатски долара.
POLYCOMP Ltd. - Поликомп започва дейността си през 1999 година като българска, частна, дистрибуторска компания за доставка на едро на висококачествено ИКТ оборудване и софтуер. Компанията развива и обогатява своята дейност в условията на динамично променящ се, пълен с предизвикателства и възможности пазар. Паралелно с разрастването на дейността, се развиват и увеличават предлаганите продукти и услуги.
Днес Поликомп е най-големия ИКТ дистрибутор в България и има изградени стабилни партньорства с надеждни и утвърдени в цял свят производители на хардуерни и софтуерни продукти.
Поликомп е лидер на пазара на информационни и комуникационни технологии в България. Ние вярваме, че в основата на просперитета на компанията са непрекъснатият стремеж за развитие, новаторството, активната позиция и лоялност на всеки един член на нашия екип. Основни принципи в нашата работа са:предлагаме иновативни продукти и услуги на утвърдени световни производителисъздаваме дългосрочни бизнес отношения с нашите клиентинепрекъснато инвестираме в усъвършенстването на нашите професионални знания и умения
Solytron SD - Солитрон е водещ широкопрофилен дистрибутор на ИКТ продукти, опериращ на територията на България и съседни страни на Балканския полуостров. Ние предлагаме пълната гама хардуер, необходим за изграждане на всякакви по големина и сложност информационни и комуникационни системи. Компанията ни е представител на над 50 водещи световни марки, сред които:
* Мрежово и комуникационно оборудване:
Cisco Systems, 3Com, NETGEAR, ZyXEL, EMC, IBM, Panduit, Belden, Rittal, Conteg, Edimax, Digi, Iomega, RSA, Avaya
* Монитори и мултимедия:
Philips, Acer, Sony, Epson
* Компютърни системи и компоненти:
Lenovo, HP, Acer, Samsung, Western Digital, Sapphire, Intel, AMD, Corsair, Point of View, Easy Touch
* Периферни устройства:
HP, Epson, Brother, Lexmark, Xerox
* Решения за защита на електрозахранването:
APC, EATON
* Системи за физическа защита:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.