Анализ на фирма (Макдоналдс България)


Категория на документа: Други
ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Факултет СТОПАНСКО УПРАВЛЕНИЕ

Специалност АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗЪМ

Курсова работа по

"Oснови на управлението"

Разработили: Боряна Веселинова София

Михаела Джамова 21.95.2012

Мариела Тодорова

1. Профил на организацията

* Наименование, правен статут, лого
"Сънфуудс еоод"
Еднолично дружество с ограничена отговорност.

Франчайзинг политика

Още в средата на миналия век McDonalds се сблъскват с проблем, чийто решение се оказва решаващо за милионите потребители на марката и до днес. След като Крок закупува правата и акциите на заведението за бързо хранене, той установява, че в различните заведение предлаганите продукти са различни и така клиентите не винаги се връщат. Затова той въвежда системата за фрайчайзинг и на базата на добрите практики, създава изчерпателен оперативен наръчник и въвежда задълбочена тренинг програма. Тази програма, заедно с марката Макдоналдс е рецептата за успех и дълготрайно лидерство в своя бранш.

Макдоналдс България също оперира чрез договор за фрайчайзинг, чрез който тя ползва опита и технологията за успех на фирмата, заплащайки процент от печалбите си на корпорацията. Друго условие в този договор е, че оборудването за ресторантите, обзавеждането, доставчиците на продукти и процедурите за приготвяне на храната са еднакви и определени, за да може да се постигне еднакъв вкус във всеки един от ресторантите, както в България, така и по целия свят.

В Момента само 15% от ресторантите в света са на McDonalds Corporation, другите 85% - не са негова собственост, но те са франчайзингополучатели на марката и използват всичкият ноу-хау, за да оперират наравно и в такт с всички ресторанти McDonalds.

* Местоположение (град, адрес)
Адрес на централата
бул. "Проф. Цветан Лазаров" No 48; София; 1582

* Предмет на дейност (производство / с сфера на услуги)
Компанията е специализирана в приготвянето на сандвичи и хамбургери.В допълнение предлага пържени картофи, млечни шейкове,десерти, зеленчукови салати,плодове и безалкохолни напитки.Някой от ресторантите на "Макдоналдс" имат детски площадки и организират мероприятия за децата.Емблема на детското меню на "Макдоналдс" е клоунът Роналд Макдоналд.

* Бизнес идея - възникване на бизнес идеята
Първият ресторант е откритa на 15 май 1940 г. в американското градче Сан Бернардино,Калифорния от братята Мак и Дик Макдоналд. Тяхната концепция за бързо обслужване през 1948 г. установява принципите на днешните ресторанти за бързо хранене. Следващата стъпка е направена на 15 април 1955 г. в Илиноис, когато Рей Крок открива свободният ресторант или деветия по ред "Макдоналдс".
След време Крок купува от братята Макдоналд веригата магазини и ги превръща в едни от най-проспериращите в света. През 1967 г. става факт първият ресторант извън пределите на САЩ, а именно в Канада, като от тогава започва развитието на компанията като една от най-големите международни фирми.
През 1988г. Макдоналдс "разбиват" Желязната завеса и откриват ресторанти в социалистическите Югославия и Унгария. През септември 1991 г. във Виена е открит главен офис за Централна Европа с цел да се координира откриването на нови ресторанти в бившите социалистически страни, като Чехия, Полша, Словения, България, Латвия, Естония, Румъния и Словакия, изграждайки 292 ресторанта в 13 страни до края на 1996г.
В настоящия момент "Макдоналдс" е най-голямата верига от ресторанти за бързо обслужване с над 30 000 ресторанта в 121 държави в света.

* Мисия и основни цели на организацията
Основната цел е удовлетворението на клиента.
Философията е лимитрано меню, ниски цени, систематизиран процес, което е предпоставка за обслужването на повече клиенти за по- кратко време.
Качество, обслужване, чистота и добра цена са и досега основните принципи на Макдоналдс.

Четирите принципа на Макдоналдс за успехСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на фирма (Макдоналдс България) 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.