Анализ на фирма по международен маркетинг


Категория на документа: Други
КУРСОВА РАБОТА
на тема

ПО УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА
"Международен маркетинг"

София, 2013год.
СЪДЪРЖАНИЕ:

1. Общо представяне на предприятието

2. Маркетингови концепции

3. Настоящи и целеви пазари

4. Доставчици, териториален обхват и пласментни стратегии

5. Форми и методи за комуникационно въздействие

6. Продукт и цена

7. Крайно обобщение и изводи

1. Общо представяне на предприятието

Предприятието "Престиж 96" е създадено през 1996 г. във Велико Търново с предмет на дейност производство и търговия със захарни изделия, както и други дейности. Капиталът на дружеството е 5000 лв. Фирмата е създадена като повечето производители от реалния сектор, първоначално с цел търговия. През 1996 г. с тази дейност се заемат Антон Танев и Георги Георгиев. Те започват скромно - купуват продукти от захарния завод в Горна Оряховица (благодарение на който Търново може да претендира не само за стара, а и за сладка столица), пакетират ги и ги продават. Фирмата започва да изпитва недостиг на продукция, затова се ориентира и към внос от Турция. В края на първата година служителите са вече 50, закупена е и първата производствена машина. Постепенно се купуват активи, преминава се към собствено производство, мисли се за нови продукти, марки и начини за налагането им на пазара. Да се правят сухи пасти изглежда лесно - блатче, кремче, шоколадче и готово.

Двамата съдружници обаче не се задоволяват с миниатюрните обеми, характерни за повечето участници на този пазар. И през 2012 г. стигат до етап, в който от компанията им се заинтересуват няколко чуждестранни фонда. В резултат се стига до една от малкото в България сделки, при която финансов инвеститор придобива дружество за производство на храни. В началото на миналата година контролният пакет акции от "Престиж 96" стават собственост на Citi Venture Capital International (част от Citigroup) и NBGI Private Equity (поделение на National Bank of Greece). Производството на "Престиж 96" се реализира и е разположено във Велико Търново. От октомври тази година то се осъществява в изцяло нов завод, който работи по последни технологии и стандарти за качество. Офисите на компанията се намират в София и Велико Търново.

"Престиж 96" е сред най-големите производители на сладкарски изделия у нас. Компанията е сред най-големите производители на хранителни изделия в страната. Тя предлага изключително богата продуктова гама в шест основни категории - вафли, бисквити, сухи пасти, пурички, мюсли барове и торти. Марки на "Престиж" са: Траяна, Мираж, Роден край, Троя, Ная, Споко, Хипер, Престиж, Мюсли, Царевец, Макси, Ваффи, Morning coffee, Парадайз, Принцеса.

2. Маркетингови концепции

> Ако наблюдаваме действията на фирма "Престиж 96" на вътрешния пазар, можем да заключим, че тя използва две концепции:
* поизводствената маркетингова концепция с цел привличане на повече клиенти, с ниски и средни доходи, предпочитащи евтини и качествени продукти.
* търговската маркетингова концепция, тъй като фирмата активно залага на своята рекламна кампания, която подтиква потребителите към тази марка, следователно това води до нарастване на нейните продажби и я утвърждава като пазарен лидер.
> Ако наблюдаваме действията на фирмата на външния пазар, можем да заключим, че тя използва:
* мултинационалният (многонационалният) маркетинг подход, т.к. той отчита специфичните особености на клиентите и на пазарите зад граница, като предприятието производител приспособява своите продукти, маркетинг програми и маркетинг инструменти към конкретно действащите условия и изисквания на въпросните пазари и клиенти. В доказателство на това може да се посочи и мнението на изпълнителния директор на фирмата , който смята, че налагането на собствена марка на чужд пазар, например в Западна Европа, е възможно, "ако имаш правилния продукт на правилното място".

3. Настоящи и целеви пазари

Ако разгледаме вътрешния пазар на "Престиж 96", ще забележим, че фокусът е върху средния клас потребители, защото там е масовото търсене и логично продажбите са най-големи.

Клиентите са най- важния фактор с пряко въздействие според фирмата, тъй като смисълът на стопанската дейност на предприятието се заключва в задоволяване на човешките потребности. Потребителите са тези, които до известна степен определят показатели като количество, качество, цена и други. Клиентите на "Престиж" са главно отделните лица и домакинства, които закупуват продукцията предимно за лично потребление. Тези потребители са привлечени основно от конкурентната цена и доброто качество на продуктите. Целевия пазар на фирмата е насочен предимно към потребители от 5 до над 65 годишна възраст.

Обръщайки поглед към външния пазар на фирмата, трябва първо да отбележим настоящото й състояние - а именно преместването на цялото производство в напълно нова, построена "на зелено" фабрика, в която дори голяма част от машините също са нови. Бъдещите инвестиции на фирмата ще бъдат в още машини, вероятно и в IT системи. До момента са инвестирани около 30 млн. лв., а общото вложение ще е близо 50 млн. лв. Намеренията на мениджмънта на фирмата са с новата мощност ще подкрепят експанзията си, защото имат желанието да увеличит още пазарния си дял в България при вафлите, бисквитите и сухите пасти, както и да наложат брандовете си чрез експорт.

По-голямата част от продажбите на продуктите на "Престиж 96" са за българския пазар. По настоящем фирмата има редовен износ за Близкия Изток, Унгария, а отскоро и в балканските държави (Македония, Босна и Херцеговина, Албания и др.). В част от тях, като Сърбия, доставките се правят, когато има поръчки. Компанията обаче планира да стъпи по-сериозно и на Балканите, и в други държави от ЕС, освен Унгария. Като бъдещ важен потребител изпълнителният директор Анастасиос Панайотопулос определи Румъния, тъй като е съседна на България, като член на ЕС няма мито за български стоки, а пазарът там е няколко пъти по-голям от българския.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на фирма по международен маркетинг 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.