Анализ на Форд Мотър Къмпани


Категория на документа: Други


 Форд Мотър Къмпани

Пра-родителят на съвременния автомобил се появява в Германия преди 125 години.Негов създател е Хенри Форд. Хенри Форд променя начина на живот на много хора с практичните си и достъпни автомобили. Поточната линия и технологията за масово производство полагат основите на световната промишлена практика в първата половина от 20-и век. През 1896 г. Хенри Форд завършва своя първи автомобил - КВАДРАЦИКЛЕТЪТ.
Ford Motor Company е основана през 1903 г. Хенри Форд е вицепрезидент и главен инженер на компанията, притежаващ 25,5% от акциите. Първият автомобил, произведен от компанията, е продаден на 23 юли 1903 г. Хенри Форд става собственик и президент на Ford Motor Company през 1906 г. С модел Т, представен през 1908 г., Хенри Форд осъществява мечтата си да създаде надежден и ефективен автомобил, който е и достъпен. Този автомобил поставя началото на нова ера в транспорта - лесно се управлявал по суровите пътища и лесно се поддържал. Форд, модел Т отбелязва светкавичен успех.
През 1919 г. Хенри Форд и синът му Едсел изкупуват всички акции на компанията и стават нейни собственици. През септември 1945 г. Хенри Форд се оттегля от поста президент на Ford Motor Company, а управлението поема неговия внук Хенри Форд II. През май 1946 г. Хенри Форд получава признание за своя огромен принос към автомобилната индустрия. Американският петролен институт удостоява Хенри Форд със златен медал за забележителен принос.

Създаване на Форд Мотър Къмпани
На 5 август 1899 година, с финансовата подкрепа на детройтския магнат от дървообработващата промишленост Уилям Мърфи, Форд напуска Едисън Илюминейтинг и основава Детройтската автомобилна компания. Произведените автомобили са с по-ниско качество и по-висока цена от очакванията и през януари 1901 година дейността компанията е прекратена.
С помощта на Чайлд Уилс до октомври 1901 година Форд създава успешен модел с мощност 26 конски сили. След този успех Мърфи и някои други бивши инвеститори в Детройтската автомобилна компания основават на 30 ноември 1901 година нова фирма, Хенри Форд Къмпани, като Форд става главен инженер. Мърфи довежда като консултант в компанията Хенри Лийланд, в резултат на което Форд напуска през 1902 година, а фирмата е преименувана на Кадилак.
Форд получава подкрепата на своя стар познат Аликзандър Малкъмсъд, търговец на въглища от Детройт и двамата създават дружеството за производство на автомобили Форд енд Малкъмсън. Форд се заема с разработването на евтин автомобил, като двамата наемат производствени помещения и сключват договор за доставка на части с предприятието на братята Джон Франсис Додж и Хорас Елджин Додж.
Първоначално продажбите не потръгват и предприятието е изправено пред криза, когато трябва да плати на Додж първата доставка. Тогава Малкъмсън привлича нова група инвеститори и убеждава братята Додж да приемат дял от фирмата срещу вземанията си от нея. На 16 юни 1903 година Форд енд Малкъмсън е преобразувана във Форд Мотър Къмпани, дружество с капитал 28 хиляди долара. Сред основателите му са Форд и Малкъмсън, братята Додж, чичото на Малкъмсън Джон Грей, адвоката Хорас Ракам и бъдещия сенатор Джеймс Каузънс.
Форд прави демонстрация на новоконструиран модел върху леда на езерото Сейнт Клеър, изминава една миля за 39,4 секунди и подобрява световния рекорд за бързина, достигайки скорост от 147 km/h. Убеден от този успех, състезателят Барни Олдфийлд дава на модела името 999, в чест на известен локомотив, и предприема демонстрационна обиколка с него из цялата страна.
''ФОРД'' е една голяма фирма наложила се в света като четвърта по големина корпорация. Представлява вторият по големина производител на автомобили и камиони. Компанията е след най-големите фирми предлагащи финансови услуги в САЩ. Извършва дейност повече от 20 страни. Двете основни фирми са: Аутомоутив груп/автомобилна група/ и Файненшел сървисис груп/групата за финансови услуги/. Другите дейности включват: електроника, стъкларски, електрически и гориво обработващи продукти, пластмаси, системи за контрол на климата, резервни части, лизинг и давана под наем на моторни превозни средства, разработването на земя. Има повече от 70 производствени и монтажни завода в САЩ и 159 в света. 'ФОРД' притежава и Остин Мартин, Леон да и Ягуар.
Продуктова политика и продукти на фирмата
ФОРД произвежда своите продукти на достъпни цени в сравнение с останалите най-вече американски конкуренти. Още от самото начало на бизнеса Хенри Форд преследва своята цел да произвежда автомобили, които много хора трябва да купят, предимно към средната класа. От тук и неговата продуктова политика е на идеята да привлече повече клиенти от останалите си конкуренти, които смятали че "Повече пари се изкарват от луксозните коли". Въпреки хитрите действия които той предприема на няколко пъти има неуспешни стартове и провали през отделните години. Най-големият провал на ФОРД е модела "Едзел". През 1957 той излиза на пазара като средна класа автомобили, но не се приемадобре от потребителите. Тогава "Едзел" докарва на ФОРД загуба от 250 милиона долара.
Днес обаче ФОРД е една сред водещите компании в света. Много други модели са я докарали до това високо ниво.Пример е моделът ''Т''(1908). Той спечелил одобрението на милиони американци, които с любов го наричали "Тенекиената Лизи". Производството на Модел T през първата година достигнала 10 660 автомобила, с което надминал всички рекорди в автомобилната индустрия.Това се дължало на здравината на колата и цената, достатъчно ниска, за да може всеки да си го позволи.
Дистрибуционна политика
"ФОРД'' имат повече от 70 производствени и монтажни завода в САЩ и 159 в света.От тук се забелязва в колко още страни компанията изнася своята продукция. Един от най-големите европейски заводи се намират в Германия, Великобритания.В България главен дистрибутор за ''ФОРД'' е ''Мото-Пфое''. Създадена на 26 юли 1991 година, обединяваща отличен екип от специалисти - съмишленици, водени от непрестанното желание за все по-пълното задоволяване на нарастващите нужди на клиентите на ''Форд''. 15 фирмени представителства в 14 града на България, като в повечето от тях продажби, сервиз и резервни части са "под един покрив".
Над 23 000 продадени нови автомобили.
Над 400 000 обслужени клиенти в сервизите на МОТО-ПФОЕ в цялата страна.
Постоянен стремеж да се повишава качеството и разширява спектъра на обслужването.
Конкурентни фирми
ФОРД има много конкуренти в целият свят. В Америка конкурентите й винаги са заемали огромна част от пазара - Кадилак, Крайслер, GMC. Не веднъж обаче ФОРД се доказва на пазара с по достъпните цени и добро качество. Предимството на компанията е също,че произвежда автомобили значително по икономични, за разлика от своите конкуренти. Пример е Кадилак, с интересен дизайн и луксозен интериор, които са на много по-високо ниво за разлика от останалите си не само американски, но и световни конкуренти. Toва я прави, обаче, и една сред най-скъпоплатените автомобили. Днес все повече се търсят и произвеждат икономичните автомобили. Поради тази причина Ford е първият автомобилен производител, сертифициран съгласно екологичния стандарт ISO 14001 за производствените ни съоръжения в световен мащаб.
Мисия на Форд Мотър Къмпани
Като глобална компания за "Форд" е важно да има критерии, според които да се самооценяват и да бъде оценявана.

Визията на компанията: да се превърне във водеща световна компания за автомобили и услуги.

Мисията: да е глобално семейство със славно наследство, отдадено на идеята да предостави отлични продукти и услуги.

Ценности : да прави най-доброто за служителите си, околната среда и
обществото, но преди всичко - за клиентите им.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на Форд Мотър Къмпани 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.