Анализ на имидж


Категория на документа: Други
КУРСОВА РАБОТА

Анализ на имиджът на

Светльо Витков

Светльо Витков; Светльо Хиподилски или Светката:

Интелигентния простак

Светльо Емилов Витков, наричан още Светльо Хиподилски, определено е известен и коментиран от българското общество.Успява да си изгради имидж на всестранно развита личност. Разнообразните му интереси го правят изключително интересен и различен от масата хора. Впечатлението,което оставя у хората за себе си е на бунтар, мъжага, но всъшност зад тази фасада се крие и едно чувствително и разсъдливо същество. В изявите си Светльо се е доказал като непримирим дивак и обаятелен вокалист-размирник на пънкрок банда. Мисли обаче, че думата "бунтар" не му подхожда. "Това е все едно да кажеш въстаник. Всички въстаници са обречени на неуспех. Аз съм със свободолюбив дух и дивак." Той е музикант,тв водещ,инструктор по източни бойни изкуства,писател, политик, на скоро се доказа и като добър готвач.

Визията му е лесно запомяща се. Висок и едър мъж, вдъхващ респект(особено, ако си наясно със способностите му в областа на каратето),винаги с гола глава, кожено яке и широка усмивка. Обаятелен е,със силно присъствие.С плътен глас и гръмогласен смях, никога не се страхува да каже какво мисли. Нед, известен от реалити шоуто "Биг Брадър", го определя като "интелигентен простак" в своята рубрика в списание "Хай Клуб". Много точно определение, имайки се предвид , че Витков винаги изрича по нещо проникновено, завоелирано зад някое просташко изказване. Изразява се винаги с двусмислени метафори, доказващи развитото му и нестандартно въображение.
"Роден съм на 26 януари през зимата на 1971 година в Трета градска болница в град София, все още България, като второ дете в семейството на Емил Витков и Надежда Кукова - Виткова. Брат ми, Николай е роден на 23 януари 1967 година. Така са ми казали, това казвам и на вас. Всъщност много от нещата, които твърдим, не сме ги видяли, а сме ги чували от хора, на които вярваме. Толкова за Истината и Манипулацията.
По бащина линия, родът ми е от Искърското дефиле, под Лакатник. Планинци, живеещи в не леки условия, където месото е лукс, а скалите в изобилие. Това , което знам от баща ми е, че са били сурови времена и сурови хора. Всичките ми прадядовци, както и вашите, са воювали. Единият е бил в превземането на Одрин, друг е извадил късмет да се прибере в къщи и така му се е разминал разстрела във Войнишкото въстание....
Родът ми по майчина линия е от тъй наречената Македония. Дядо ми е от село Враня, което се намира на няколко километра от Гръцката граница. Прадядо ми е заклан от турците по време на Илинденското възстание, като ятак на Яне Сандански. Дядо ми е бил кмет на селото до идването на комунистите. Може би от този род идва моята избухливост и непрепримиримост, което сега англо-езичните народи наричат "пънк"! Македонският нрав е буен и лют, а планинците са много упорити и сурови, така че ето и резултата от експеримента." Това споделя Светльо Витков за себе си в официалния си сайт. Сам признава ,че има избухлив и костелив характер. Помага ни да разберем на какво се дължи упоритият му и буен нрав.
Малко известен факт ,е че майка му,баща му и брат му са инженери,само той не е привлечен от професията.Учи в Софийска Математическа гимназия,след това записва в УНСС.Рядко говори напълно сериозно, но когато става дума за семейството му е искрен и откровен. В свое интервю споделя: "Късметлия съм, че имам чудесни родители, които по никакъв начин не са ме потискали и ограничавали. Мисля, че това е много важно за едно дете. То трябва да расте в свободна среда, за да не се комплексира" . Благодари на Господ за семейството, в което се е родил. "Това са хората, които обичам!". Опора в първите му стъпки бил и неговият по-голям брат. Въпреки че много се карали и биели, Светльо не отрича, че когато човек има голям брат, много по-лесно влиза в света и е по-добре подготвен за живота. Още от дете Витков е с бунтарски дух и неведнъж ставало така, че ступвал някого и в училище. Ваканциите прекарвал в града, тъй като мразел да ходи на село. "Имах много приятели и затова обичах да си седя вкъщи. И досега сме заедно. Мисля, че да имаш повече от един приятел в днешно време, е похвално."
За годините му в училище: "Децата са много жестоки, при тях всичко е първосигнално",споделя становището си Светльо в интервю. Смята, че много малко от нещата, които е научил в училище, са му помогнали да стане силна личност. Според него най-важният урок е да се научиш да оцеляваш и явно това е правилната тактика , защото е успял да се изгради точно като такава силна и воюваща личност.
За сметка на намаленото му поведение и побоищата Светльо имал завидно високи оценки. Още от първи клас вземал дейно участие в училищните рецитали. Любим предмет му била математиката, защото я разбирал, без да си дава много зор да учи. Още от малък изпитва влечение към спорта, който му се отдава с такава лекота и до днес. Още от 5-годишна възраст Светльо започва да ходи на плуване заедно с брат си, след което тренира и една година бокс. С карате се занимава от 1985 г. до днес. В момента има трети дан черен колан, тренира деца и възрастни в спортен клуб. Спортът и особено каратето като източно бойно изкуство изискват постоянство и търпение, възпитават у човека дисциплинираност,умения и ценности , които не се създават лесно:
""Погледът ти блуждае, това означава, че мислиш! - наставлява Светльо Витков учениците си. - Погледът ти трябва да е само в противника!"
"Не мисли какво следва! - това е едно от най-честите му наставления. - Тялото вече е научено!"
В подчертано дзен настроение го изчакваме след тренировката. Въпросът, който буквално напира, е как се връзва този философски, свръхдисциплиниран и дори аскетичен тип поведение с иначе фриволния имидж?
"Трябва ли да се връзва? - казва Светльо, след като най-накрая излиза от съблекалнята. Тепърва има да говори с невръстните си ученици. - За мен това си е съвсем нормално. Всъщност защо ти не намериш обяснението?"
И ни зарязва - с най-добри намерения и с усмивка, - преди да отиде при група търпеливо чакащи родители. А ние си тръгваме. Не е необходимо да контролираме Светльо в този момент. Дори не би се сетил да изпсува"-из сп. Тема , експериментът:" Един ден със Светльо Витков без нецензурна дума".

По повод своята страст към каратето Витков пише книгата "Карате - поглед по пътя".Поетичните му изяви също стартират от ранна възраст. Запалила го майка му, като написала стихотворение за Лъвчо. Когато станал на 5-6 години , написал сам първото си стихотворение . Днес има издадени и още две книги - "Благодарение на..." и "Bulgarno или истерията "Хиподил". Пише и стихове, които изобщо не са в синхрон със скандалджийския му имидж. Задълбочени и прочуствени -сериозни. Стиховете са от втората част на книгата му "Благодарение на..." :
Гори всичко, в което вярвам.
То е толкова малко, че не мога да го видя
Огън, искри от немощен старец,
Който е изпял това, което мисли.
...
А после се връщаме бавно към извора,
Потърсили нови посоки от страх.
Тези поетични редове са в пълен контраст с типично ежедневния изказ на Хиподилски. Пример за това може да бъде експериментът(по скоро предизвикателство) -"един ден без нецензурна дума", проведен от журналистката Катерина Запрянова, в който главен участник е именно Светльо Витков. Оказва се трудно начинание,но певецът донякъде постига резултат като единствено моментите, в които шофира предизвикват у него засилена употребата на цветистите изрази.Той сам потвърждава, в друго свое интервю през 2009г.,че когато става дума за нецензурният му начин на изразяване, най-трудно се контролира в задръствания.Споделя теорията си,че можеш да познаеш в каква държава се намираш по начина, по който хората се държат на пътя.Ако съдим спрямо неговото поведение, резултатите няма да са много положителни.

За да разгледаме профила на Светльо Хиподилски , задължително трябва да се потопим в същността и историята на Хиподил. Групата е отражение на самия Витков, той като текстописец на всички техни песни и един от създателите й е вложил голяма част от своята същност в бандата. Обяснява значението да думата "хиподил" като смесица между хипопотам и крокодил ( два мъжки екземпляра), които са се заклещили.
Както се пее в песента "Хиподили": "Хиподил не е название, хиподил е диагноза!" или по-точно българска рок група, създадена през 1988 година от съученици в Софийската математическа гимназия. Основният музикален стил е пънк, но често в песните им се срещат ска, хард рок, метъл и, макар и много рядко, фолк елементи. Всичко това, особено в първите два албума, е подплатено с известна доза джаз. Текстовете, творение на вокалиста Витков изразяват неговата същност. Често са агресивни, вулгарни и сатирични, но подплатени с добро чувство за хумор. Въпреки това се срещат и много дълбоки и смислени текстове, с явна социална насоченост. Главната цел на групата все пак е забавление (най-честите теми са алкохол, жени, секс и брутални пародии и подигравки с различни известни личности в България).

Всичко започва , когато четирима ентусиазирани съученици от - Никола Кавалджиев, Мирослав Теллалов-(Мико), Николай Савов и Петър Тодоров сформират през 1988 г. пънк група, която от самото начало изпълнява собствени песни на български език. Новосформираната група поставя началото на публичните си изяви с изпълнението на първия си хит "Зидаромазачи" на фестивала в Летния театър в София, с което си навлича много проблеми от страна на властващата тогава партия, тъй като текстът на парчето пародира комунистическия ред:
Ние сме бригада зидаро-мазачи
и комунизма ще построим
имаме си много партийни
задачи и всичките ще ги решим.
Комунизъм наш любим
ние ще те построим
комунизъм наш любим
ние с теб ще полетим! '
Благодарение на непрекъснатите си алкохолни изцепки и нагло държание на сцената още в първите си дни Хиподил се сдобиват със славата на нещо скандално, нещо по-различно. В този си състав групата няма студийни записи. След няколко периода на прекъсване и на смяна на някои членове на бандата, в групата се появява Светослав Витков, който поема ролята на фронтмен през1993г.
Лятото на 1993 г. Хиподил записват албума "Алкохолен делириум", който излиза октомври 1993 г. и е издаден от "РТМ-Унисон". Последният състав на групата:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на имидж 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.