Анализ на конкурентните стратегии на Ferrari


Категория на документа: Други


1. История и развитие на Ferrari:

Ferrari S.p.A. ("Ферари" АД) е италиански производител на състезателни и спортни автомобили, разположен в град Маранело, Италия. Колите на Ferrari са едни от най -желаните за притежание и шофиране автомобили. Те също са и един от символите за доброто финансово състояние на притежателите им.

Компанията е придобила известност през годините, благодарение на непрекъснатото ѝ участие в автомобилни състезания и най-вече във Формула 1, където се радва на значителни успехи, особено през 50-те, 60-те и 70-те години на 20 век, както и в края на 20 и началото на 21 в.

Ferrari притежава и серия маркови продукти, носещи търговската марка "Ferrari", сред които могат да бъдат открити очила, химикалки, парфюми, дрехи, високо-технологични велосипеди, мобилни телефони и преносими компютри. В класацията на Файненшъл Таймс на "Стоте най-добри работни места в Европа" (за производител на стоки) за 2007 г., Ferrari е поставена на първо място.1

Компанията е основана през 1929 г. от Енцо Ферари под името "Скудерия Ферари" (на английски: Scuderia Ferrari). Първоначално се е занимавала със спонсорство на автомобилни състезатели, живеещи в Модена, и производство на състезателни автомобили, преди да започне да произвежда пригодени за употреба по обикновени пътища серийни автомобили през 1947 г. под името Ferrari S.p.A.

Енцо Ферари е роден на 18.02.1898 г. в Модена. Когато е 10 годишен, баща му го води за първи път на автомобилно състезание в Болоня и Енцо вече знае, че ще стане автомобилен състезател. През 1918 г. работи като тестови пилот за една малка компания в Торино. През 1919 г. работи за CMN в Милано, първоначално като тестови пилот и по-късно като пилот . През 1920 г. Eнцо завършва на второ място в Targo Florio . Тогава е забелязан от щефовете на Alfa Romeo, които успяват да го привлекат и той работи за тях цели 20 години като ръководител на съзтезателния отдле Alfa Corse. През 1929 г. основава собствен състезателен отбор Scuderia Ferrari, като при състезанията използват автомобили на Alfa Romeo. Името Ferrari постепенно става известно в Италия и не само заради спортните победи, но и заради промените които прави в автомобилите, с които се състезава. Те се произвеждат в северноиталианския град Маранело. 2

През 1940 г. компанията "Алфа Ромео" е национализирана като част от италианската военна сила от Фашисткото правителство на Бенито Мусолини. Отделът, управляван от Енцо Ферари, обаче е достатъчно малък, за да не бъде засегнат от това. По силата на подписания от него договор, му е забранено да се състезава за период от 4 години. "Scuderia" бързо се превръща в производител на части и аксесоари за военни самолети.

Първият състезателен автомобил на фирмата е представен на 11 май 1947 г. в Пиаченца - моделът 125S, задвижван от 12 цилиндров двигател с обем 1.5 литра. Още същата година той печели състезание в Рим.

През 1952 г. е премиерата на Ferrari 500 - един от най-красивите автомобили, произвеждани някога. С него Алберто Асари печели първата си световна титла - седем победи от седем старта. През следващата година нещата се повтарят, като Ferrari печели седем от общо осем старта за Формула 1. И до днес с 14 титли Ferrari остава най-успешната марка във Формула 1.

През 1965 г. компанията подписва споразумение с Fiat Group като отдава 50% от дела си на Fiat с цел да се превърне в една мощна компания. Но все пак Енцо Ферари има контрол над състезателната дивизия до 1988 г., когато умира на 90-годишна възраст.
2. Мисия, визия и цели на компанията:
Визия и мисия

Визията и мисията на компанията не се променя през годините, а именно: да произвеждат уникални състезателни и спортни автомобили, които да представят най -доброто от италианските коли на пътя и в състезателните кръгове.
Цели на компанията
Средносрочни цели:
* Запазване на пазарния дял
* Поддържане на високото качество на продукцията
* Продължаване с иновационния процес
* Развиване на нови линии
* Поддържане на всички инициативи в компанията
* Запазване на добрия имидж
Дългосрочни цели:
* Запазване на основните договори с доставчици на суровини и разпространители на продукция, както и добавянето на нови такива, които да гарантират сигурност
* Поддържане и засилване лоялността на клиентите
* Завладяване на нови пазарни ниши
3. Маркетингови концепции:
Пазарна ориентация

Пазарната ориентация дефинира организация, която разбира потребителските нужди и тяхната значимост, фокусира се върху осигуряването на продукти, които имат висока стойност за клиентите и предлагането на пазара на продукти и услуги във всички области, като се използва съгласувана цялостна програма в маркетинговата концепция, под названието "Клиентът е цар."
Ориентацията на пазара основно се фокусира върху:
* Разбиране нуждите на клиентите
* Способностите на конкурентите и непрекъснатото събиране на информация за тях
* Обмен на информация между различните отдели
* Създаване на полезност за клиентите, посредством обработка на събраната информация

Представа за промените в пазарната ориентация може да придобиете от таблици 1 и 2 в Приложението.

Нуждите на клиентите се променят във времето. Ferrari ги убеждава да купуват продуктите им заради техния стил, скорост, лукс и елегантност. Компанията винаги успява да изкара коли, които отговарят точно на нуждите на нейните клиенти. И Ferrari успява да прави това в продължение на няколко десетилетия и до днес. Компанията винаги е фокусирана върху своите конкуренти и клиенти, като продължава да работи по подобряването на своите продукти и услуги. Успехът на Ferrari може да се измери само по отношение на продукт или стойността на марката. Той не се базира на основа на продажбите и приходите. Нито е направен въз основа на пазарната капитализация, защото те не правят публично предлагане на акции. Марката Ferrari има стойност, по -висока от тази на Google, Apple, BMW, Mercedes, или всяка друга марка в света. И все пак, Ferrari никога не харчи почти никакви пари за реклама.
Маркетингова концепция: продуктово ориентирана компания

" Ferrari произвежда отлични, добре проектирани качествени продукти, с голяма парична стойност. Клиентите са сигурни, че искат нашите продукти. Това е подходът, който изкискват клиентите на Ferrari."Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на конкурентните стратегии на Ferrari 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.