Анализ на конкурентните стратегии на Ferrari


Категория на документа: Други


Луксозните автомобили

Традиционно тук попадат три немски марки - BМW, Audi и Mercedes Benz. Данните за продажбите им през изминалата година са представени в таблица 5.

BMW запази първото си място на най-предпочитан автомобил от висок клас, регистрирайки над 1.6 млн продажби с ръст от 7.5% на годишна база. Основните марки-конкуренти Audi и Mercedes Benz също отчитат силно представяне за изминалата година, като разликата в броя на продадените автомобили се понижава спрямо 2012г. Продажбите на BMW и Mercedes Benz в САЩ отчитат рекордни стойности за 2013г. като Mercedes заема първо място, следван от BMW и Lexus. Audi се нарежда на 4-то място по продажби отвъд Океана. Китай се превърна в основен пазар за BMW през изминалата година, докато производителят на Mercedes Benz, Daimler AG регистрира ръст от 11.1% на годишна база във втората по големина световна икономика.3

Според проучване на консултантска компания McKinsey до 2016 г. Китай ще измести САЩ като най-голям пазар на луксозни автомобили, тъй като нарастващите доходи и желанието за качествени коли, ще увеличи търсенето в страната.

САЩ вече е най-големият автомобилен пазар в света като за миналата година продажбите нарастват с 4,3 % на годишна основа до 19,31 млн.автомобила.

Китай вече е вторият най-голям пазар в света за луксозни коли след САЩ - миналата година там са реализирани 1,25 млн. автомобила.

Според анализаторите продажбите на луксозни автомобили в страната може да нараснат до 2,25 млн. през 2016 г. и до 3 млн. до 2020 г. 4

Ferrari е една от марките, които предлагат класа, стил, лукс и скорост в едно. И макар да не се класира в топ 3, компанията непрекъснато генерира високи приходи от печалба. За 2013 г.тя отчита ръст от 40% на продажбите си в Япония. Това прави 144 продадени коли за тримесечие. Продажбите на компанията са нараснали с 4.5% до 7318 автомобила на годишна база, макар традиционният ѝ пазар да е Северна Америка. За да поддържа своя бизнес растеж, компанията открива още едно представителство в Япония.

Като цяло Ferrari намалява продажбите си на автомобили за 2013г., но тя генерира огромни приходи на различни нови услуги, лицензионни договори, електронна търговия, както и от огромния брой посетители на официалния музей на марката в Маранело, Италия.
Кризата в Украйна и Русия и автомобилната индустрия:

Автомобилното изложения в Женева, тази година трябваше да е най -оптимистично от години насам. Но за ръководителите на автомобилни компании тази цел бе помрачена заради кризата в Украйна и страхът, че Русия вече не може да бъде пример в продажбата на автомобили, както беше в близкото минало. Автомобилната индустрия е пример за това, как политическите събития в Украйна могат да имат своите икономически последствия. А ако кризата продължи, то тя ще има последствия не само върху икономическото развитие в Европа, но и върху други икономики. Проблемите от Украйна и Русия към автомобилната индустрия идват от нестабилната валута на страната. Ако покупателната способност на руснаците намалее, те няма да могат да купуват повече нови коли. Под натиска на нестабилната икономика, принуждаваща хората да отлагат по-големите покупки, продажбите в Русия намаляват постоянно, а очакванията са за слаба 2014-а година. Най-много ще се засегне Renault, тъй като 8 % от пазарния му дял е в Русия. И все пак засега автомобилните производители се надяват, че ситуацията в Украйна и Русия няма да има големи последствия върху индустрията. А и производители като Ford Motor отчитат силно увеличение в продажбите си в Европа в края на 2013г., а и до този момент.

Кризата в Крим не допринася за подобрение на цялостната ситуация. Русия миналата година реализира продажби от около 2,6 милиона превозни средства, като се е приближила до лидера в Европа - Германия, с 2,9 милиона. Член на управителния съвет на Porsche, заявява, че продажбите в Русия през 2012 година са нараснали с 50 на сто, но тази година ръста ще намалее с около 5 %.

Марката "Ферари", както вече бе споменато е символ за качество, стил, лукс и класа. Автомобилите, които компанията произвежда не са предназначени за обикновения потребител. Нейният целеви пазар включва състезатели, хора - ценители и колекционери на спортни коли, хора с високи доходи, хора - ексцентрици, за които марката и колата са символ на общественото положение. В България могат да бъдат забелязани изключително малко автомобили с марка "Ферари" и поради тази причина в разработката не се включва анализ на автомобилния пазар у нас.

Изводи: Светът преодолява икономическата криза и автомобилната индустрия се възражда. Налице обаче е може би една нова, зараждаща се световна криза, свързана с размириците в Украйна, която не бива да бъде пренебрегната. Автомобилните производители и в частност Ferrari, трябва да имат предвид крахът, който може да настъпи на световния пазар.

Освен това, както се вижда от анализа, конкуренцията на пазара е засилена и утвърдените марки продължават да ни изненадват с нови и все по-добри и качествени модели. Ferrari има силни конкуренти, но разбира се конкуренцията трябва да е по -скоро стимул за една силно утвърдена марка, отколкото заплаха. И все пак компанията винаги трябва да знае какво се случва на пазара.
2. Основни конкуренти:

От анализа на пазара, както и от по-задълбочени проучвания бяха изведени следните основни конкуренти на Ферари:
McLaren-Mercedes:

Болидите на Ferrari и Mclaren винаги са били основни конкуренти на пистата. Двете компании години наред доказват, че са сред най-добрите производители на автомобилите за Формула 1 и тяхното нестихващо съперничество изкарва най-доброто на пазара от новите технологии в автомобилната индустрия.

Двете компании се конкурират не само на пистата. McLaren също произвежда свои "цивилни болиди" за любителите на високи скорости, използвайки технологиите, които използва при състезателните автомобили. През 2010 г. компанията пуска на пазара "Макларън MP4-12C", който предизвиква огромен интерес. През 2013 г. на пазара излиза Mercedes-Benz SLR McLaren, който обаче не е толкова успешен. Първоначалните планове за пласиране на 500 бройки годишно не се осъществяват. Това обаче само превръща суперколата в още по-рядък и желан фетиш.

Тази година се очаква компанията да пусне нов "звяр" на пазара McLaren P1, който ще се конкурира с новия продукт на Ferrari - La Ferrari. Моделът за 2014 г. е суперавтомобил, който ще се продава на цена от 1.2 млн. долара. Колата използва електрически мотор и 3.8-литров турбо двигател с максимална мощност 903 конски сили. Тази мощ му позволява да ускорение до 100 км/ч за по-малко от три секунди. Ускорението до 200 км/ч пък става за по-малко от седем секунди.

Като цяло конкуренцията между Ferrari е най-вече в областта на състезателните автомобили, като и двете компании за момента са водещи на пазара за болиди.
Lamborghini:

Lamborghini се изявява като един от водещите конкуренти на Ferrari след McLaren. Компанията непрекъснато се стреми да спечели предимство пред наложилата се марка. През тази година Lamborghini иска да открадне от вниманието от Ferrari F150 и McLaren P1, чрез GT модел с предно разположен V12 двигател, който ще се конкурира с Ferrari FF и Mclaren P1.
Porsche:

След Lamborghini, Porsche е следващият водещ конкурент на Ferrari и McLaren в сферата на състезателните и спортните автомобили, като те се стремят към по-ниските ценови позиции на пазара. Тази година компанията планира да предложи на пазара модел Porsche 918 Spyder, който е шедьовър по отношението на представянето на пътя и икономичността. Серията е лимитирана и се очаква колата да бъде разпродадена бързо, въпреки високата начална цена от 850 000 $. Porsche 918 Spyder е с 4.6-литров двигател, с максимална мощност 608 конски сили и 3 електрически мотора с допълнителни 286 конски сили и може да ускорява до 100 км/ч за 2.8 секунди.
BMW:

BMW е конкурент на Ferrari в категорията за хибриди. Уникалното за баварците BMW i8 ще бъде въведено на пазара през юни тази годин. Това е втори модел на новата марка на BMW от серията i и първият Plug-in хибриден автомобил на BMW Group. BMW i8 е спортен автомобил с необикновено прогресивни характеристики. Освен с визия серийната версия впечатлява с олекотена конструкция, пътническа клетка от CFRP, врати със структура от CFRP и алуминий, арматурно табло с носеща основа от магнезий, с иновационно алуминиево шаси, както и с интересно разделително стъкло между пътническата клетка и багажника, направена от закалено стъкло. BMW i8 ще се предлага на избрани пазари в целия свят.
Audi:
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на конкурентните стратегии на Ferrari 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.