Анализ на недвижимите имоти в град Варна


Категория на документа: Други


Основен купувач на пазара на жилищни имоти в града остават българските граждани. Сред чуждестранните клиенти най-голяма е групата на руснаците, като през 2012 те са дори повече от предходните години. Броят им съставлява приблизително 13-14% от всички купувачи през първото шестмесечие на годината. Нуждите им не се различават от тези на българите. И при тях преобладаващата цел при покупка на апартамент е за собствено ползване, за разлика от англичаните и ирландците преди време, които купуваха основно със спекулативна цел. Тяхното търсене е ориентирано към най-престижните райони на градовете, а също и към жилищата близко разположени около плажната ивица. Причините са по-голямото спокойствие (най-вече през летния период), по-малък шум, благоустроеност, по-добри комуникации, по-голяма сигурност, липсата на такси за управление и пр. Руснаците търсят сравнително малки апартаменти (2-стайни), ново строителство, задължително с Акт 16, завършени "до ключ", а водещ фактор е цената. Често клиентите са възрастни хора в следпенсионна възраст, които желаят да се установят за постоянно заради по-ниските цени на имотите и на живота у нас и същевременно близостта на двата народа в културно и езиково отношение.

Анализ на първото тримесечие на 2013г.

През периода януари - март на тази година се забелязва сериозен ръст на сделките на жилищните имоти в ниския ценови сегмент. Повечето от сделките са сключени на стойност около 50 000 евро, а площа им варира между 45 и 75 кв.м. Причина за това повишение е популярният потребителски кредит, който вече достигна до 50 000 лева. Това позволява на редица купувачи да използват външно финансиране за покупка на имот, без да преминават през процедурата по теглене на ипотечен кредит.

През януари и февруари, за първи път бяхме свидетели на силна активност по отношение на сделките, тъй като обикновено стартовите два месеца на годината се свързват със сравнително по-пасивен пазар. Това, според експертите, се дължи на факта, че купувачите разбират, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. В допълнение към това голям процент от хората смятат съхранението на парите си в банка за несигурно.

Около 14 на 100 от жилищата, купени през периода януари - март, са с цел инвестиция. Практиката през тримесечието беше да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем. Търсенето беше насочено главно към двустайни жилища - повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти. Едностайните жилища заемат едва третата по предпочитане позиция.

Поведението на купувачите през първото тримесечие на 2013 г. беше в унисон с предпочитанията на наемателите. Те търсиха основно добре обзаведени или поне ремонтирани жилища, при това в централните или близки части на града.

С допълнителни 4 % е нараснала активността на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие на 2013 г. спрямо последните месеци на 2012г..

Според експертите все повече се доближават очакванията на купувачи и продавачи за това коя е "справедливата" цена на имота, което води до осезаем ръст на реализираните продажби.

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти. Купувачите на подобни имоти обичайно не разчитат на външно финансиране, тъй като разполагат с достатъчно голям собствен капитал. Именно затрудненият достъп до ипотечен кредит е една от основните причини за продължаващата стагнация при масовите жилища.

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на недвижимите имоти в град Варна 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.