Анализ на политическо поведение


Категория на документа: Други
СПЕЦИАЛНОСТ ПОЛИТОЛОГИЯ

ПОЛИТИЧЕСКИ PR

АНАЛИЗ НА ТЕМА:
Политическото поведение на Барак Обама по време на първия телевизионен дебат в битката за президентския пост срещу Мит Ромни

В началото на 2012г. подготовката за президентските избори в САЩ се разгоря с пълна сила. Но през Октомври тя достигна своята кулминация. Настоящият президент Барак Обама и кандидатът от Републиканската партия - Мит Ромни се изправиха един срещу друг в три телевизионни дебата, като обсъдиха най- важните въпроси на външната и вътрешната политика, здравеопазването, икономика, националната и социалната сигурност на Америка.
Роденият през август 1961 г. Барак Хусейн Обама е 44-ят президент на САЩ и първият цветнокож в историята, избран на този пост. Представителят на Демократическата партия спечели изборите за президент на САЩ през 2008 г. и през ноември 2012 г. президентът демократ бе преизбран. Президентът Барак Обама и противникът му от Републиканската партия Мит Ромни се изправиха в словесна надпревара в три телевизионни дебата, които предизвикаха широк обществен отзвук. Въпреки слабато си и не толкова убедително предствавяне на първият от трите телевизионни дебата, Барак Обама успя да съхрани своя имидж и позиции,както и да спечели преимущество на последвалите два.

Дебатите предизвикаха остри критики, положителни мнения и естествено доза съмнения сред медиите, социолозите и електората. Данните от социологическите проучвания в началото на 2012 г. сочат, че популярността на Барак Обама расте, докато на Ромни пада. През август рейтингът на Обама е 48%, а на Мит Ромни - 47% . Основният въпрос бе дали е възможно републиканският кандидат- президент да привлече интереса на нерешилите се да гласуват и да предизвика вълна от подкрепа? Залогът по време на дебатите беше голям.
Първият дебат предизвика широк обществен и медиен отзвук, това е дебатът, който даде началото на ожесточената надпревара. Едно срвавнително слабо начало, което завърши с поражение за Обама .
Барак Обама зае своя пост в доста сложна политическа и икономическа ситуация. Ситуация на икономическа криза, съпоставима по мащаби с Голямата депресия от 1929 година. Световната криза разклати и заплаши икономиката на САЩ.
Общият икономически спад, инфлацията и следствията от кризата, сред които най- важно е безработицата, предизвикаха недоверие , недоволство и липса на търпение от страна на голяма част от американските граждани. Без съмнение Световната криза разклати и първоначалното доверие към президента Обама.

На 3 Октомври в Университета на Денвър, Колорадо Барак Обама се изправи в словесен сблъсък с опонента си Мит Ромни. Демократът и Републиканецът се изправиха пред очите на над 67 млн. американски зрители, част от които още не бяха направили своя избор.
На първия от трите ТV дебата Обама и Ромни спориха по програмите си за данъчната политика , здравното осигуряване и образованието. Диспутираха по поблемите на вътрешната политика и икономика на САЩ.
Оценката за слабото представянето на американския глава според общественото мнение се дължи на не много убедителните изказвания на президента. Те са породени и от невербалната комуникация на Обама с публиката и зрителите.
Поведението на Обама е съчетано с умерена агресивност , характеризираща се с настойчивост в постигане на целите. В първия дебат, макар и за кратко, Обама показа тази черта, но на дебата му беше нужна наситеност с такива елементи.
Барак Обама е типичния демократичен тип лидер, който следва определени норми в поведението , но не му липсва спонтанност и емоционалност, които са в хармония със ситуацията.

Но на първият телевизионен дебат, опенентът му Мит Ромни беше по -агресивен и по-уверен, което се хареса на публиката и му донесе одобрението на 67% от зрителите. Първият дебат показа доста очевидно разликите в стила и поведението на двамата претенденти за президентския пост.
Президентът започна шеговито своето представяне, като поздрави съпругата си Мишел за 20-годишнината от сватбата им, което направи добро впечатление и се хареса на аудиторията. Отново пролича емоционалността, солидарността и стремежът към доверителни отношения с публиката и зрителите.
Известен с красноречието си, демократът Барак Обама правеше прекалено големи паузи, когато отговаряше на зададените му въпроси, през останалото време често гледаше надолу. Това е доказателство, че невербалната комуникация оставя трайни впечатления в зрителите. И специалистите и зрителите прецениха , че що се отнася до " езика на тялото" , победител беше републиканецът Мит Ромни.
По време на целия първи дебат, Барак Обама остана сдържан и пасивен, докато Ромни отприщи своята енергия, отдавайки по-голямо внимание на жестовете, изглеждаше по-уверен и по-активен. Барак Обама защитаваше своите постижения, впускайки се в дълги обяснения, докато опенентът му беше по- точен и кратък в изказванията си, атакувайки енергично 90 минути. Обама изпадаше в технически подробности в излагането на позициите си . Диспутът не беше типът " приковаващ вниманието".

Нямаше сблъсък и запомнящи се фрази, Обама беше предпазлив. На президента му липсваше стегнатост, на няколко пъти той правеше дълги паузи , издаващи колебание. В съчетание с езика на тялото- например леко наведената на моменти глава, липсата на достатъчно жестове, издаващи фокусираност и увереност, липсата на енергичност, бяха нещата, които направиха толкова дъгоочаквания дебат леко скучен.Но според симпатизантите на Обама той е опипвал почвата и е затвърдил политическия си имидж и позициите си. Но дори и те не могат да отрекат фактите от социологическите поручвания, че републиканецът е спечелил първия дебат.

Предавайки си вид на по-заинтересован и по-енергичен, Републиканеца спечели първия дебат. Явно " езикът на тялото" на Ромни е постигнал само чисто визуален ефект. Нито Обама, нито Ромни допуснаха някакъв специфичен гаф както в изказванията, така и в невербалната комуникация с публиката и зрителите.
Водещата мотивация на двамата кандидати в президентската напдревара бе ясна. Макар и оценено като слабо, представянето на Обама като чисто емоционално въздействие се оказа по- силно от това на опонента му Мит Ромни. Причината е емоционалността и близостта до избирателите, дължащите се на чувството за справедливост, хармония и последователност в изказванията на президента. Докато Републиканецът Ромни не е толкова " близък" до избирателите от средната класа на САЩ.

Това се дължи на харизмата на Обама, която със сигурност не е резулат само от добър политически PR.

И двамата кандидати показаха, че са вещи по въпросите за икономиката и работните места- темите, които са най-важни сред избирателите. Но на Барак Обама определено му липсваше този хъс , агресия и отбранителност, които са нужни за да прикове вниманието.

Макар и загубил първия дебат, несъмнени остават качествата на Обама. Харизмата, дружелюбността, последователността в поведението и целите, стремежът към дейност и мотивацията за постигането на общите цели, продължват да носят положителни оценки и увеличаване на доверието към Демократа, доказателство за което е преизбирането му за президент на САЩ.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на политическо поведение 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.