Анализ на политиката на СДС


Категория на документа: Други


Нов Български Университет

Практикум по политически връзки с обществеността и рекламата

Тема: Анализ на политиката на СДС

Изготвил: Иван Иванов

СДС е партията, която започва демократичните промени в България след 1989 г. Нейната политка се базира върху изграждането на пазарна икономика, върховенство на закона, както и изграждането на граждански права и свободи. Идеята на СДС за постигане на тези цели е чрез изграждане на програма за увеличаване размера на пазарната икономика в България, извършване на реформа в съдебната система, която включва нов механизъм за избор на съдебен съвет, кадруване и ефективен контрол, борбата с корупцията също е основен приоритет. За да има добре функционираща пазарна икономика, не трябва да има картелни споразумения, трябва да има ясно формулирани и приложими закони, да има по-голяма сигурност върху размера на данаците. Основен проблем също така има и със собствеността на медиите, което води до не добра информираност на гражданите за важни обществени и социални проблеми, като и възможност да се манипулира гражданското мнение. СДС вижда решение на проблема в превантивен контрол състоящ се от два елемента
- да се въведе квотен принцип на избиране в сметната палата
- разширяване правомощията на сметната палата, не само констатиране на нарушения както в момента.
СДС имат идея за създаване на комисия за контрол и одит на съдебната система. Те също така са за извършване на промени в избирателната система, които се състоят от премахване на досега съществуващата мажоритарна система и въвеждане на задължителна преференция с минимален праг 50%+ 1%, а също така и да се въведе електрона форма на гласуване, както и да се създаде постоянна администрация към ЦИК.

Според СДС малката подкрепа която имат през последните години от страна на избиратели и съмишленици се дължи преди всичко на дългите години прекарани в опозиция, както и разцеплението в партията довело до спад в доверието на избирателите. Според СДС е съвсем нормално да имат нисък % подкрепа сред избирателите, защото това е потенцяла на всички десни партии в Източна европа. В момента не намират общ език с нито една от партиите в парламента, освен с ДПС по политаката за субсидиране на тютюно производителите. Обединението в партията отнво е част от пътя към възвръщане на доверието на избирателите. Това може да започне с обединение около единна президентска кандидатура. В момента се изгражда изцяло нова стратегия, която вкючва създаването на нов интернет сайт, смяна на логото. СДС няма да гради предизборните си кампании и да се рекламира пред обществото по познатите традиционни начини в масовите медии, ще търсят алтернативни начини, a чрез нашумелите социални мрежи, като "facebook", "twitter", както и връщане към по стари методи като "door to door" взаимствани от западна европа, където този метод дал високи резултати.По този начин се надяват да привлекът повече млади хора към електората си и да ги спечелят за съмишленици, защото сегашното ръководство на СДС иска да започне да надгражда, в бъдеще ще разчита на повече млади кадри от младежкото СДС.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на политиката на СДС 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.