Анализ на предприятие


Категория на документа: Други
Ginger coffee club

Историческо развитие на предприятието

GINGER coffee club отвори врати в края на месец юли 2008г. Нашата кафетерия се намира в сърцето на морската ни столица. Неповторима атмосфера, носеща аромата на кафе, вдъхновена от италианския стил и традиции, ще разнообрази живота ви и ще ви донесе уют във вашето свободно време. Ще откриете голямо разнообразие от превъзходни кафе напитки и много сладки изкушениея. От отварянето до момента тя работи без почивка и налага изключителни стандарти и принципи. Три години върви в много добра посока и следва цели спрямо състоянието, в което се намираме. Атмосферата, която се създава там е спрямо всеки един сезон, за всеки един вкус и за всяко едно предпочитание. Именно с тези съображения, именно чрез това, че ние се съобразяваме с клиента, ние достигаме високи позиции. За нас най-важна е позицията на този, който чете тези неща, на този, който посещава нашата кафетерия. Помнете, че хората работещи там работят за вас, широката аудитория от посетители, цялата общественост на града и не само града. Искаме вие да се чуствате максимална комфортно и благоприятно при нас и ще се погрижим това да стане. Работим за вас !!!

Организационно-стуктурни промени в нашето предприятие

Както сте запознати организирането е процес на моделиране на структура от задачи, пълномощия, хора и комуникации с оглед координиране на усилията за постигане на формулираните цели и стратегии на организацията. Организационната структура от своя страна отразява относително постоянния ред между елементите на организацията и връзките между тях. Структурата в нашата кафетерия се състои от органи на управление и управленски звена. Линейната структура принадлежи на мястото, където ние проведохме практиката си. Задълженията се извършват "отгоре-надолу". Нивата в йерархията немогат да се прескачат. Трябва да се следват безследно. Може би единствения недостатък на тази структура на управление е че линейния ръководител не е компетентен по всички въпроси, защото липсва специализация на управленския труд. През последните години в предприятието са настъпили промени свързани с организационната структура, настъпило е развитие и диференциране на дейностите и задълженията в организационното отношение. Начело стои управителя, който се занимава с цялата дейност по организацията, избора на персонал, неговото контролиране, връзките с клиенти и доставчици и всичко което произхожда от дейността на една фирма. Под него стоят т.нар. салонни управители, които отговарят за нормалното протичане на работния процес и контролиране действията на персонала. Хората, свързани с прякото обслужване на клиентите са баристите - специалисти в приготвянето на кафе и кафе напитки.

Предмет на дейност

Предметът на дейност в заведението е предлагането и поднасяне на аромотно неустоимо еспресо, както и много други комбинации, направени с него и приготвени с много любов за клиентите. Предлагаме още много сладки изкушения за да подсладим Вашия ден и много солени изненади, а за да Ви разхладим в горещите летни дни подбрахме най-свежите и екзотични предложения, вдъхващи прохлада във вашия ден. Има богат стоков асортимент включващ дълбочина и широчина спрямо потребителски вкус.

Други продукти, които се предлагат са цялата гама на Кока кола (спрайт, фанта и т.н.), включително продуктите с марка Швепс, както в стъклени бутилки, така и в кенове, натурални сокове, студени чайове, минерални води, газирана вода, енергийни напитки, бири. Високо алкохолните напитки. Предлага се голям избор от десерти, ядки, както и чипсове. Също така се предлагат и тютюневи изделия.

Пазари на предприятието

Ginger Coffee Club, предлага услуги, спадащи към ресторантьорството и по-конкретно към силно развития в България сегмент на заведенията от тип кафене. Доказателство за силната конкуренция са големия брой регистрирани заведения (над 22 000) и годишно генерират оборот над един милиард и двеста милиона лева за цялата страна.
На територията на град Варна регистрираните заведения са над 400, към които спадат заведения от типа на кафенета, клубове, ресторанти, механи, дискотеки, сладкарници, бирарии. Но тази цифра е сравнително относителна поради факта, че динамиката в отрасъла е изключително голяма, а бариерите за навлизане и напускане на пазара са относително ниски.
Пазарът е изключително динамичен, поради редица фактори, като - ниските бариери за навлизане и излизане от него, голямата конкуренция, нестабилната икономическа ситуация в страната, предпочитанията на потребителите, силната роля на производителите и дистрибуторите.
Предлаганото продуктово разнообразие е изключително голямо, като дори желанията и на най-претенциозните потребители, могат да бъдат удовлетворени безпроблемно в съответното заведение. Но въпреки, че самия пазар е изключително богат на продуктово разнообразие, ситуацията в самите заведение, като самостоятелна единица е по-различна. Изключително силната конкуренция между самите производители на продукти и тази между доставчиците, дава своето отражение в продуктовия асортимент в дадено заведение. Това се разкрива от клаузите, налагани от производителите и доставчиците и/или изключителни отстъпки и допълнителни бонуси, които заведенията получават, при предлагане на единствена марка от даден продукт и/или не предлагането на прекия конкурент на съответна марка. Пример за тези действия са предлагането само на продукти на Кока Кола и не предлагането на продукти на Пепси в дадено заведение или предлагането на определени марки бира и съответно липсата на техните преки конкуренти.
Заведенията разделят предлаганите продукти условно в няколко категории - топли напитки, безалкохолни напитки и алкохолни напитки, като всяка категория има богато разнообразие от продукти. По-рядко се среща предлагането на храни от типа сандвичи, торти и други видове десерти.
Според равнището на цените, заведенията от класа, в който се намира Ginger Coffee Club, могат да бъдат разделени условно в три категории - нисък, среден и висок ценови клас. До голяма степен тези ценови класове се определят от разположението на заведението, неговата големина, интериора, броя на обслужващият персонал и изградения имидж.
Държавата не оказва протекционизъм върху този пазар, но и изискванията не са особено големи. Упражнява се контрол основно над предлагането на алкохолни напитки и тютюнопущенето. След въвеждането на контрол над тютюнопушенето в заведенията, собствениците на заведения под 50 кв.м е нужно да изберат дали заведението да е само за пушачи или само за непушачи. В случай, че заведението е обособено само за пушачи, то тогава то става забранено за лица под 18 години. При заведения над 50 квадрата е нужно да има специално обособени зони за пушачи и не пушачи, като има изисквания за качеството на вентилационната система. Глобите за първо нарушение са от 500 до 10 000 лева.

Ginger Coffee Club е място посещавано от най-разнообразни категории потребители. От предлаганите услуги се възползват тиинейджъри, студенти, хора на средна възраст. Поводите за посещение са различни - от бизнес срещи, до "убиване на време". Тиинейджърите посещават заведението най-често, за "убиване на време", студентите посещават кафетарията, за да се срещнат със свои приятели, колеги, използване на безплатната интернет връзка, посетителите на средна възраст посещават заведението най-често, за да потребят нужната си доза кофеин за деня или по бизнес срещи. За да може да се обхване този широк спектър от потребители и поводи за посещение, предлагането на качествени основни продукти - конкретни напитки, не е напълно достатъчно. При посещението на заведения от този вид потребителите задоволяват и своите нужди от социални контакти и развлечение или дори от неангажираща среда за провеждане на бизнес срещи. Това поражда изискването да се обърне специално внимание на продукт в допълнение - наличие на Wi-Fi, безплатни вестници и списания, подходяща музика и обстановка. Тези фактори, както цените и разположението на заведението са определящи при избора на потребителите. В зависимост от местоположението се предпочитат заведения в централната част на града или в районът на местоживеене. От своя страна цените играят също основна роля, тъй като средствата похарчени от потребителите за подобни услуги са изключително тясно обвързани с дохода, който получават. Но има и изключения, които са свързани с определени вкусови предпочитания на потребителите, изградени навици или емоционална обвързаност с дадено място и/или персонал. Когато един потребител самостоятелно избира заведение, което да посети, то той избира своето любимо или това, което е най-удобно за него в дадения момент. Когато група от хора взема решение за посещение на определено заведени, то тогава решението се взема групово или еднолично, ако групата има обособен лидер.

Конкуренти на предприятието

Конкуренцията в отрасъла е с определени особености, дължащи се на предлаганите сходни услуги и продукти. Ginger Coffee Club среща свои конкуренти както в лицето на заведенията от тип кафене, така и в заведенията, като цяло - места където потребителите, могат да удовлетворят своите желания. Ginger Coffee Club е вече утвърдено име с голяма популярност и запознатост на потребителите с предимствата му. Косвените конкуренти биват всички видове заведения. Преки конкуренти се явяват другите утвърдени заведения в непосредствена близост като Коста ,Одесос кафе-бар, Бразилейро, Давидов, Култо, Кофи хаус. Те предлагат богат асортимент от напитки в комбинация с добро обслужване и приятна атмосфера. Ginger Coffee Club предлага конкурентни цени, разполага с достатъчно голям капацитет за посетители и има добър интериор, което го поставя в силна позиция спрямо неговите конкуренти.

Делови партньори

Основните делови партньори на Ginger Coffee Club са Lavazza, Coca Cola Company, Carlsberg Bulgaria, Булгартабак, Клио Комерс, Nescafe, My day и всички други доставчици, с които работи кафетерията. Връзките между тях се осъществяват по различен начин. Ginger Coffee Club е част от холдинга "Мустанг Фууд" ЕООД, в който влизат заведения за хранене(ресторанти), забавления(дискотеки,караоке,клубове), собствена телевизия и преса, хотели и други.

Снабдяване на кафетерията със стоки

Съществуват фактори, които влияят върху организацията по снабдяване на Ginger Coffee Club със стоки - формиране на асортимента, обем и структура на стоковите запаси и на потребителското търсене, взаимоотношения с доставчиците, икономическа целесъобразност и ефективност. Снабдяването в заведението се извършва планомерно и ритмично, съобразени са с потребителското търсене, осигурява се максимална скорост на стоковото обращение, осъществява се контрол върху поръчките, доставките и върху заявките. Съставя се график за снабдяването от управителя на заведението.
Процеса на снабдяване преминава през следните етапи:

1.Проучване на източниците на доставка

2. Водене на преговори и договаряне

3. Поръчване и следене на поръчките

4. Получаване, приемане и съхранение на стоките
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на предприятие 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.