Анализ на работата по качеството на фирма за пиво


Категория на документа: Други


 Курсова работа
по "Управление на качеството"
на тема
Анализ на работата по качеството във фирма "Загорка" АД

Изготвил: Илиян Цвятков Футеков
Спец: Маркетинг, 4ти курс, задочно обучение
Фак.№ 1208452049
Съдържание:
I. Представяне на фирмата.
a. история на фирмата
b. мисия на фирмата
c. визия на фирмата
d. стратегически цели на фирмата
e. основни продукти на фирмата
II. Конкуренти.
III. Пазари.
IV. Технико-технологичен процес.
V. Анализ на работата по качеството.
a. обща х-ка на състоянието на качеството
b. анализ и оценка на приложението на принципите за ръководство на качеството
c. анализ и оценка на разходите и загубите по повод на качеството
d. система по качеството
VI. Отговорност на ръководството.
VII. Управление на ресурсите.
VIII. Реализиране на продукта.
IX. Измерване, анализ и подобряване.
X. Основни изводи и препоръки.

I. Представяне на фирмата.
"Загорка" АД е акционерно дружество с основен предмет на дейност
производство на бира. Мажоритарен акционер в "Загорка" АД е регистрираната в Гърция Brewinvest, собственост на Heineken и Coca-Cola Hellenic Bottling Company, притежаващи 98% от акциите на "Загорка" АД. Компанията е най-голямата и най-модерна българска пивоварна. Изключителното качество на продукцията и
обслужването е гарантирано от системите за контрол на качеството с висока сигурност.
"Загорка" АД е уважаван работодател за над 550 служители, чиято средна възраст не надхвърля 35 години. Всеки един от тях е преминал през специални курсове на обучение. Около една трета от тези хора постоянно участват в квалификационни курсове и програми за развитие.
a. История на фирмата
През 1902г. отваря врати "Бирарията", както тогава всички старозагорци наричат пивоварната фабрика на д-р Кожухаров. Вкусил от хубавото чешко пиво по време на студентските си години в Прага, той решава да развие акционерно дружество "Бъдащност" и да започне производството на бира в региона.
През 1917г. пивоварна "Бъдащност" е закупена от търговско-индустриално дружество "Тракия", създадено по идея на старозагорците Никола и Злати Златеви, наследници на богата търговска и банкерска фамилия.
През 1918г. първият български майстор-пивовар Андрей Брашованов, завършил пивоварното училище в Грима, Германия, започва работа в пивоварната на братя Златеви.По-късно той става един от утвърдените специалисти-пивовари в страната.Издава първия български учебник по пивопроизводство и ръководи курсове за обучение на пивоварни специалисти.
През януари 1921г. започва работа пивоварна фабрика "Тракия" - значително модернизирана, снабдена с нови машини и инсталации. Висококачественото пиво, произвеждано там, заема трето място в страната по продажби.
През 1927г. търговско-банкерска фирма "Братя Златеви" е обявена в несъстоятелност и пивоварната затваря врати.
През 1949г. Андрей Брашованов дава идеята пивоварна "Тракия" да заработи отново и благодарение на него ЗАГОРКА съществува във вида, в който я познаваме днес.
През 1955г. на сесия на Градския народен съвет е гласувано решение възобновената пивоварна да се нарече ЗАГОРКА по предложение на Иван Тодоров, технологът на държавното стопанско предприятие "Винпром". Названието е благозвучно и лесно разпознаваемо, има пряка връзка с името на града.
През април 1958г. новата фабрика влиза в експлоатация. Ремонтът на пивоварната е завършен и са произведени първите хектолитри пиво с името "Загорка".
За първи път, през август 1959г. , на пазара излиза бутилка с бира Загорка, на която по автоматичен начин е поставен етикет и е затворена с метална кроненкорка (коркова капачка тип корона). Преди това този процес се е извършвал ръчно.
През 1961г. за първи път се провежда рекламна кампания по радиото, местната и националната преса. Разпространен е и рекламен плакат на марката Загорка в цялата страна.
През 1970г. внедрява се Система за бездефектен труд, известна като "Саратовска система". Включва комплекс от мерки и критерии за различните етапи на производството, като спазването им се контролира ежедневно.
През 1975г. пивоварна "Загорка" получава орден "Георги Димитров" за постигнати високи трудови успехи и качество на продукцията. За директор е назначен Моньо Марков, който управлява завода до 1992 г. С името му се свързва обновяване и модернизиране на пивоварните процеси.
През1977г. пивоварна "Загорка" е първото предприятие в системата на ДСО "Българско пиво", което разработва и приема 20 мерки за управление на качеството на продукцията.
През 1979г. за първи път в пивоварната се внедрява в производство луксозно светло пиво.
През 1981г. пиво "Загорка лукс" получава златен медал за качество Monde Selection от 20-то издание на Международния институт по качество за бира и безалкохолни напитки. До момента отличията на марката Загорка са 12, от които: 3 сребърни и 9 златни медала.
През 1984г. започва генерална реконструкция на завода. Тогава за първи път се доставя линия за пълнене на пиво в метални опаковки - кен, с капацитет 12 000 кена в час. Монтират се 22 цилиндрично-конични танка в отдела по ферментация и депозит. "Загорка" става комбинат с пивоварен завод, малцова фабрика и фабрика за бутилиране на пивото.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на работата по качеството на фирма за пиво 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.