Анализ на работата по качеството


Категория на документа: Други


Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино ,за което свидетелства още Омир.ВИ Румелия високо цени утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино,съчетани са със съвременната техника и технология,за да се предложи собствен стил и подчертан характер на прочутите вина произведени от ВИ Румелия.

Винарска изба "Румелия" е създадена през 2006 година.Тя започва със засаждане на лозя.Сигурно древните траки са имали усет за лозята,но за 21 век ,за да избереш мястото ,където да засадиш лозе правиш сериозни изследвания на почви,на особености на терена като наклон и изложение,проучваш климатичните условия на региона.

Масивите на винарската изба на обща площ от 54 хектара се намират на 20 километра от Панагюрище-с.Смилец.

Мястото не е избрано случайно,сортовете грозде също се подбират според почвата,терена и климата

Избата разполага с производствен цех,подземна изба за бъчви,бутилираща линия,лаборатория,уютна дегустационна и неповторима атмосфера ,в която гостите могат да усетят,че винопроизводството е изкуство,виното-магия,а вината на Винарна "Румелия"истинска наслада.

Бъдещето никога не ти се вижда тъй розово, колкото ако го гледаш през чаша вино.
При победа заслужаваме шампанско, при поражение се нуждаем от него.

(Наполеон)

Сортовата структура е Мавруд,Мерло,Каберне Совиньон и Сира от червените и Мускат,Отонел и Шардоне от белите винени сортове.

Разположението на всеки един от сортовете е подбрано съобразно почвените характеристики на двата масива и особеностите на лозята.Посадъчният материал е Български.

Конструкцията е с дървени колове,а броят лози в хектар е по изискванията за висококачествени вина.

След няколко реколти можем да твърдим,че суровината е с изключително качество,което може да се гарантира във времето.Добрата суровина е първата предпоставка за получаване на перфектно вино.

Винарска изба "Румелия" е млада ,основана през 2006 години),но историята и постиженията й са впечатляващи.Тя има многобройни медали от най -големите конкурси в Белгия,Франция,Германия ,Обединеното кралство.

Младостта има много предимства-цехът е проектиран и изпълнен по най-новите стандарти и разполага с чисто нови съоръжения.

От линията за приемане и обработване на гроздето,през съдовете за ферментация,до лабораторията и бутилиращата линия винарската изба е отлично "снарядена".

Капацитетът й е до 450-500 хил.бутилки готишно,като за момента се използва само около 1/4 от него.Произведените бутилки са предназначени,както за вътрешния пазар така и за голяма част от Европа и Света.

Под земята в ВИ"Румелия" са разположени около 450 барици или още 224 литрови бурета от амарикански,френски и български дъб.

Гроздето за вината се добива от собствени лозя,намиращи се в Тракийската низина.Задължително се прилага "зелена резидба" с цел намаляване на добива до желания.Постоянно се следят физико-химичните полазатели,както на плода,така и на почвата.

Производството е съобразено със съвременните екологични норми за опазване на околната среда.

Производственият цикъл е напълно затворен и включва следните етапи:

Гроздето се бере на ръка, в малки каси и се изпраща в избата,където също на ръка се сортира и преработва.

След ронкане и охлаждане на гроздовата каша,та постъпва в иноксови съдове за няколко дневна студена мацерация.Следва загряване на гроздовата каша и засяване с чиста култура винени дрожди за провеждане на контролирана алкохолна ферментация.

Виното се отделя от джибрите и отправя в така наречената тиха ферментация.

Следва откаляване и стареене в дъбови бъчви тип Барик за вината резерви.След като прекара между дванадесет и осемнадесет месеца в тях,виното се бутилира и се оставя няколко месеца за съзряване в бутилки.

Това прави продуктът високо качествен и идеален за директна консумация.

За ВИ"Румелия" е от съществено значение да се намали ръстът на безработицата в България.Ето защо в"Румелия" работят над 330 човека.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на работата по качеството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.