Анализ на реклама


Категория на документа: Други


Анализ на реклама
Афомил - капки за очи

Въведение

Рекламата, която ще бъде анализирана, е на капки за очи Афомил против зачервяване 10 монодози. Това е марка, която е от скоро на пазара, но има индикации за добро позициониране. Продуктът е на италианската фирма AF UNITED, която е частна компания със седалище в околностите на Милано. Компанията е с дългогодишна история, която датира още от 1573г. AF UNITED е достигнала високо ниво на специализираност в създаването и производството на серии от продукти на изцяло растителна основа, които са важни в двете насоки: превенция и лечение. Компанията произвежда линията капки за очи Афомил, която е утвърдена марка в цяла Европа.

Целеви сегмент

Потребителите на капки за очи Афомил против зачервяване са предимно работещите хора, изложени на облъчванията на компютри и на прашната среда . Но това могат да бъдат и хора, които гледат много телевизия в свободното си време или просто седят пред компютрите много часове. Това са мъже и жени от различни възрастови групи. Продуктът може да бъде използван и от деца (над 7 години), тъй като е изцяло на билкова основа и е напълно безвреден.

Социален статус на потребителите не може да бъде определен, тъй като продукта е достъпен за всеки един. Капки за очи Афомил против зачервяване е нов продукт от серията капки за очи Афомил на утвърдена марка, чиято политика е да предлага продукти с добро качество и достъпна цена. Това дава възможност на широк кръг от потребители да си позволят да го купят.

Източник

Рекламоносителят е списание "Здравен епицентър", брой 5 от Март 2011г. Това е списания на здравна тематика и е насочено към специалисти и по - точно магистър - фармацевти и общопрактикуващи лекари, с цел тяхното запознаване с новите и актуални продукти от натурален произход на пазара. Списанието е тематично с рубрики и съдържа рекламни материали и текстове за продуктите. То е отпечатано на гланцова цветна хартия и е в компактен размер. Списанието се разпространява безплатно в аптечната мрежа и излиза на всеки три месеца. Всичко споменато по горе прави въпросното списание подходящо, за да може компанията вносител да лансира своя нов продукт.

Позициониране

Рекламата на капките за очи Афомил против зачервяване е отпечатана на цялата 49 страница, което е и последната му задна корица. Това е ключова страница, защото читателите му разлиствайки го отзад напред лесно попадат на рекламата. Този факт е невероятно предимство за продукта, тъй като първото впечатление е изключително важно. Освен това потребителя не е обременен с други реклами, които да е разгледал преди това. Другите реклами, които са публикувани в списанието са подкрепени от статии, докато при капките за очи е имиджова реклама, съпътствана от идейност и оригиналност (зачервените очи на човек представени като трафик светофари). Марката Афомил е стратегиески разположена на ключово място в списанието с цел читателя лесно да я разпознава. Рекламата на Афомил капки за очи против зачервяване грабва със своята изчистена линия, рекламата е разположена на бял фон и лесно се изобразените трафик светофарите като човешки очи.

Цветове и шрифт

Основните цветове използвани в рекламата на Афомил са бяло, зелено и червено. Като белият цвят е подбран много подходящо и е използван за фон на рекламния продукт и така трафик светофара изпъква. Във фона на рекламата са изобразени две сиви очи, което се слива и със самия фон, а от друга страна напомня за какво точно е предназначен продукта. Полученият ефект е пълен -рекламата на капки Афомил изпъква пред другите реклами със своята избистреност и конкретика, а и забавният елемент армираните светофари неминуемо любопитството на потребителя. А тази емоция представя желание да се знаят нови неща.

Името и писанието на продукта са с уголемен шрифт, които се откроява на белия фон. Името е изобразено с розов цвят, което прави асоциации и с опаковката, чиито надпис също е розов. Описанието на самия продукт е с черни букви на бял фон , което позволява лесно да се възприеме и прочете текста. Подбраният шрифт на рекламата е стандартен, четлив и с достатъчно разстояние между отделните думи и изречения. Той е един единствен за цялата реклама, като изключим името, марката и рекламния апел на продукта, където е друг, за да се постигне по - лесното им запомняне.

Освен на цветове, текст и изображението на продукт, в рекламата се залага и на анимираните трафик светофари. Те правят впечатление и на фона на които са изобразени, първият червен светофар е изобразен върху небе, което е облачно и тъмно, докато зеленият светофар е на фона на едно ясно синьо небе. Това спомага за подсилване на ефекта на самата реклама и по-скоро показване на действието на капките - от замъглени и червени очи към ясен и бистър поглед.

Рекламен аргумент

Рекламният аргумент откриваме в думите "Спрете зачервяването на очите. Зелена светлина с капките Афомил." С тези думи рекламодателите представят продукта пред потребителите като услуга за решаване на даден проблем. Думите в първото изречение са насочени конкретно към проблема за зачервяването на очите и подсилени с изображението на червен светофар. Това придава прецизност при представянето на проблема. Второто изречение "Зелена светлина с капките Афомил." Насочва към зеления цвят, които се асоциира с чистота и свежест, а не с болест, което е характерно за червения цвят. В този случай е използван емоционален аргумент, които цели да свърже употребата на конкретния продукт с определено преживяване - зачернянето на очите и в следващия момент очакването на нещо хубаво и приятно - бистротата и изясняването на погледа.

Психологически модели на въздействие:

1.Популярен модел

Този модел е сериозно застъпен в рекламата на Афомил капки за очи. Тя е разположена на последната корица в списанието. Фонът е бял и заема цялата страница. Обектите са разположени в средата и са оцветени в зелено и червено съответно разположени на синьо и сиво небе, което ярко контрастира с белия фон. При тази комбинация от дразнители е неминуемо погледът на читателя да убегне от тази страница, като допълнителен стимул е и това, че тя е дясна. Така изглежда, че на фона на другите реклами, които са наситени с цветове, снимки и текст, рекламата на Афомил привлича със своята избистреност и в същото време грабва вниманието с анимацията. Така една от задачите на рекламата да привлече неволевото внимание на бъдещия потребител е изпълнена.

След като потребителят се е спрял на рекламата, той започва да я разглежда и изучава. Погледът се спира първо върху анимираните трафик светофари и по-скоро върху топлия цвят с които е изобразен първият светофар - червено, това помага за по-лесното формиране на гещалт. Формите също така изиграват своята роля- те са овални, а допълнителен ефект е изобразяването на светофарите като човешки очи , което привлича не само вниманието, но пренася и допълнителна информация - раздразнените очи в началото, които след това се излекуват.

2.Импакт модел

Целта на импакт модела се използва, когато се представя нова марка или продукт или при иновационни продукти. В анализираната реклама, капките за очи са нов и иновационен продукт. Основната цел на този модел е да бъде запомнена информацията, а ако информацията за стоката бъде запомнена, тя ще бъде купена. Това е от важно значение, защото ако запомним марката на продукта, когато възникне потребност, която продукта може да задоволи то той ще е една от алтернативите, между които ще избираме.

Първата изтъкната характеристика на рекламирания продукт е растителната основа от която е на правен, макар да е лекарствен продукт, той е изцяло натурален.

Втората характеристика на продукта е неговата разфасовка - разделен е на 10 монодози. Така нанасянето е улесненото. Предимство, което не може да бъде отречено като при останалите капки за очи. Тук всяка монодоза се използва еднократно и се изхвърля флакончето, докато при останалите капки шишенцето има определен период на действие, след като е отворено веднъж (около 7дни) и след това трябва да се изхвърли. Докато при този продукт може да се използва дори няколко месеца една опаковка и то само при нужда. Удобството да се носи само една доза, също е от значение - те са малки и компактни.

3.Мотивационен модел
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на реклама 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.