Анализ на рискови, кризисни и екстремални ситуации в Европа-комуникационни, информационни и медийни аспекти


Категория на документа: Други


Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър"

КУРСОВА РАБОТА

По дисциплината : Комуникация при екстремални ситуации

На тема : "Анализ на рискови, кризисни и екстремални ситуации в Европа-комуникационни, информационни и медийни аспекти" - Наводненията в село Бисер през очите на света

Изготвил: Проверил:

От 2003 г. тече спор кой отговаря за стопанисването на язовир "Иваново" - намира се на територията на Община Харманли, но водата от басейна се използва с предимство като противопожарен резервоар за вода заради разположен в съседство военен стрелкови полигон. През 2009 г. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури уведомява Областната администрация в Хасково за установен силен теч от стената на язовир "Иваново".
На 6 февруари 2012 г. стената на язовир "Иваново" се пропуква и няколкометрова вълна залива село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат десетки домове са наводнени, а много домашни животни се удавят. Загиват 11 души. На следващия ден е съобщено за възможността втора язовирна стена да се спука, но това не става. От медиите става ясно, че по стената на яз. "Иваново" е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, Община Харманли и областната администрация в Хасковско.
Еврокомисарят по бедствията и авариите Кристалина Георгиева пристига на мястото, където заедно с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев се запознава с нанесените от бедствието щети. Президентът Росен Плевнелиев връчи медали "За заслуга" в борбата с бедствия и аварии по време на наводненията в село Бисер на Атанас Георгиев и Атанас Атанасов. Заедно със средствата, отпуснати от държавата, кампании по набиране на дарения и подпомагане на пострадалите се извършват от граждани, организации и учреждения. Правителството обявява, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие "Язовири и каскади". . 8 февруари е обявен за ден на национален траур. Българските власти искат от ЕС помощ чрез механизма на ЕС за гражданска защита.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. В банковата сметка на Българския Червен кръст (БЧК) постъпиха общо 2 320 715 лева, като 1000 000 лева от тях са дарение от ПП ГЕРБ, 294 291 лева са набрани от кампанията на Българската национална телевизия, а 1 026 424 лева са дарени от корпоративни и индивидуални дарители. БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобилните оператори. Общественият съвет към БЧК за управление на финансовите средства взе решение да се построят къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 г. бяха изградени първите десет къщи в село Бисер. В момента 32 нови къщи в селото са готови, построени с набраните от БЧК средства.На 6 февруари тази година се навършва една година от големите наводнения в село Бисер, област Хасково. По този повод министър Цветан Цветанов посети село Бисер,за да участва в курбан за здраве, който ще дадат местните жители. С министъра на вътрешните работи в с. Бисер беше и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов

По време на това бедствие абсолютно всички медии в България - телевизии, радиа и вестници - бяха "окото и ухото" на народа и излагаха случващото се през различни погледи. Президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят на България Бойко Борисов, еврокомисарят по бедсвия и аварии Кристалина Георгиева министрите Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, областният управител на Хасково и кметът на Харманли бяха сред най-активните участници с изявления пред медиите. Агенция Ройтерс също активно следеше и предаваше случващото се в наводненото село, както и десетки чуждестранни сайтове, съобщаващи различен брой на загиналите. В социалната мрежа facebook активни потребители създадоха няколко групи с цел подпомагане на жителите в село Бисер ( "Да помогнем на жителите от село Бисер" , "Помощ за село Бисер" , "Нека помогнем на пострадалите от село Бисер").

В такива тежки моменти организациите трябва да са готови да работят не само за отстраняването на сериозните последици, когато на карта е поставена репутацията им, а в много случаи е застрашено и самото съществуване на организацията. Засилено е вниманието на редица обществени, правителствени и профсъюзни организации, на всички засегнати, на средствата за масова информация. Прекалено късно е, едва при настъпването на криза, ръководството на една организация да се събира и решава как да бъде овладяна и управлявана тя, но за съжаление така се случи и при това бедствие - прекалено късно започна да се работи по решаването на проблема.

Като изводи мога да посоча няколко идеи за разрешаване на такъв проблем за в бъдеще - дигите около населените места да се поддържат в изрядно състояние, а на някои места е възможно положителен резултат да окаже премахването им между реката и влажните зони или пък преместването на дигите на по-голямо разстояние от реката, да се възстановят старите речни корита и крайречната растителност, което да намалява скоростта на течението; да има яснота относно собствеността на всички язовири, да се премахнат рисковите язовири и други хидротехнически съоръжения; да се създаде карта на риска от наводнения и да се забрани строителството в речните корита; да се възстановят естествените гори във водосборните басейни на реките, които не само намаляват повърхностния воден отток, който предизвиква наводнения, но и осигуряват значителни количества вода, даже и в периоди на суша, които ще са по-чести и продължителни в резултат на климатичните промени.

Използвани източници:

1. http://www.telegraph.co.uk/
2. http://www.reuters.com/
3. http://www.moreto.net
4. http://www.facebook.com/
5. http://bg.wikipedia.org
6. http://www.demotix.com
7. http://reliefweb.int
8. http://www.magbaztravels.com
9. http://www.bloomberg.com

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на рискови, кризисни и екстремални ситуации в Европа-комуникационни, информационни и медийни аспекти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.