Анализ на сайта ebay.com


Категория на документа: Други


Кристина Красимирова Димитрова
Фак. №: СУЗ - 1264
29.10.2013 г.

Анализ на сайта eBay.com

В най-горната част на сайта са разположени полетата, свързани с регистрация или вписване на потребители, дневни оферти, поддръжка на клиенти, "моят ebay" (препратка към личния профил на потребителя), известия и количка за пазаруване. За да се разглежда сайта не е нужна регистрация, но ако желаете да купите даден продукт, тогава трябва да се регистрирате.

Под тях е разположено логото на сайта.

До логото е разположената лентата за търсене, а под нея основните продуктови категории: Мода, Части и аксесоари, Електроника, Колекционерство и изкуство, Къща и градина, Бижута и часовници. Вдясно от тези категории има банер, който показва най-актуалните продукти, марки или категории. Под тях са представени промоционалните продукти с картинка и цена за съответния продукт.

В най-долната част са разположени полетата, даващи информация за начина на пазаруване, както и за самия сайт, инструменти и приложения, новини, компании, свързани със сайта и др.

Анализ и оценка по критерии:

* Организация

От всичко изброено до тук смятам, че сайта е изграден много добре, с лесен и удобен за използване интерфейс. Още от пръв поглед човек може лесно да се ориентира в менютата и подменютата. Включена е също и подробна информация относно регистрацията, начините на плащане и доставка, както и политиката на сайта за защита на потребителя.

* Наличие на регистрация на посетитетлите и обратна връзка

Предвидено е специално поле за регистрация на потребителите. Така те оставят имейла си, където могат да получават известия за нови и промоционални стоки, както и актуална информация за продукти, които са добавили в списъка си с наблюдавани продукти, и подробна разпечатка за направените от тях покупки. По този начин се създава добра обратна връзка между сайта и потребителите.

Обратната връзка дава възможност на сайта да установи мнението на потребителите относно даден продукт. Ако има проблем с дадена поръчка (например закъснение на доставката или продукт, несъответстващ на описанието), може да се отвори случай, който се поема от политиката на сайта за защита на потребителя, като администраторите се свързват с дадения продавач, за да се разреши най-бързо и лесно проблема.

* Навигация на сайта

Всяка страница разполага с лента с хипервръзки за връщане към началото на сайта, търсене в определени категории, задаване на въпроси, мнение на потребителите, карта на сайта, новини. В графа "категории" са подредени различните категории стоки, както и съответните им подкатегории, които сайтът предлага. Предоставена е и възможност за подреждане на стоките по различни критерии като цена, срок на изтичане на обявата, нови предложения и др.

* Локализация и персонализация

Локализацията позволява публикуването на съдържание на повече от един език, като така се увеличава кръга от посетители на сайта. Тъй като сайтът е международен, всички надписи и информация в него са преведени на английски, като има и възможност за превод на други езици.

Информацията е персонализирана според различните нужди и потребности на потребителите. В основното меню те могат да изберат желаната от тях продуктова категория, както и конкретен продукт.

* Бързина на зареждане на нови страници

Страниците се зареждат бързо и безпроблемно като няма никакви проблеми при преминаване от едно меню в друго.

* Заключение

В заключение мога да кажа, че при разглеждания сайт са спазени основните принципи на електронния маркетинг:

* Интерактивност - Интерактивността в сайта се постига с помощта на различни текстови и снимкови материали, които спомагат за по-добра обратна връзка с клиентите.

* Диференциране - Организацията на представянето на различните продукти е направена съобразно потребителските предпочитания, като всеки потребител може да избере желаната от него продуктова категория и продукт според потребностите и желанията си.

* Персонализиране - Цялостното оформление на сайта е направено така, че информацията да бъде максимално достъпна и лесна за възприемане от потребителите.

??Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на сайта ebay.com 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.