Анализ на веригите на доставки на компания


Категория на документа: Други


"Анализа на веригите на доставки на Нестле"

Курсова работа по
Управление на веригите на снабдяване в международния бизнес

Университет за национално и световно стопанство

2014
Изготвил:Александър Костадинов, фак № 1320368
Въведение

Днес, инстантно кафе присъства в 93% бритаските домове и все повече консуматори искат да опитат и другите разновидности на кафето, като капучино, еспресо, мока или лате. Увеличаващите се консуматори изискват от продукта избор, качество и цена, които правят кафето достъпно за изисканата публика. Стойността е начина, по който консуматора вижда продукта на компанията в сравнение с конкурентните предложения. И така, как кафето стига от растящото на 1000м в планините на Африка, Азия, Централна или Южна Америка до чашата ни Нескафе у дома и по милиони домове по света? Следва да обясня защо Нестле се нуждае от първокласна верига за доставки, висококачествени връзки от там кадето расте кафето, чак до начина, по който до достига до потребителя.

Веригата за доставки
Веригата за доставки е последователността на дейностите и процесите, необходими, за да доведат даден продукт от сурово състояние до завършените стоки, продавани на потребителя. За кафето, веригата често е доста сложна и варира в различните страни, но обикновено включва:
* фермери - обикновено работят на много малък парцел от само един или два хектара. Много от тях извършват само първична обработка (сушене или лющене)

* посредници - посредниците могат да участват в много аспекти на веригата на доставките. Те могат да купуват кафе на всяко един етап от все още зелено и не узряло кафе до напълно узряло кафе. Те могат да извършват и някои от първичните процеси. Също така те могат да съберат достатъчно количество кафе от много различни фермери, да го транспортират или продадат на производители, други посредници или дилъри. Може да има има най - много пет посреднически връзки във веригата.

* производители - индивидуални земеделски стопани, които имат оборудване за обработка на кафе, отделен процес или фермери и кооперации, които обединяват ресурси, за да купуват оборудването.

* държавни агенции - в някои страни правителството контролира търговията с кафе, може би чрез закупуване на кафето от производители на фиксирана цена и я продават в търгове за износ

* износители - те купуват от кооперации или търгове и след това продават на търговците на дребно. Тяхното експертно познание на местния район и производителите обикновено им дава възможност да се гарантира качеството на пратката.

* дилъри / брокери - доставка на кафе на зърна за печене на кафе в правилните количества, в точното време, на цена, приемлива за купувача и продавача

* "готвачи на кафе" - компании като Nestlé, чиято експертиза е да превърнат зелени кафеени зърна в продукти, на които хората да се радват когато ги пият. Компанията също така добавя стойност към продукта чрез маркетинг, брандинг и опаковъчни дейности.

* търговци на дребно - продавачи на кафе продукти, които варират от големи супермаркети, да хотелиерски и кетърингови организации на малките независими търговци на дребно.

Веригата за доставки е толкова силна, колкото са самите връзки. Съществуват различни взаимоотношения между организации, участващи в отделните етапи на веригата - дали е в структурирането на дистрибуцията на продуктите, условията за плащане и условията за работа или съхранението на продукта. В основата на тези отношения е начинът, по който хората се отнасят един към друг. Дългосрочни бизнес отношения трябва да се основават на честността и справедливостта - страните по споразумението за търговия трябва да се чувстват, че получават честна сделка.

Отглеждане и пройзвеждане на кафето
Кафето вирее най-добре на топло, влажен климат с относително постоянна температура от около 27 ° C през цялата година. Затова кафеени плантации в света се намират в така наречения "кафе-колан", който прекосява екватора между тропиците на Рака и Козирога.

Пройзвеждане
Кафето от дървото преминава през серия от процеси, за да се свърши с продаваем продукт.
Зърното на зелено кафе.
1. Бране - кафето се бере на ръка. Кафе на череши са ярко червени, когато са узрели, но за съжаление не всички кафе череши узряват по едно и също време. Бране само червени "кафе череши" по време на прибиране на реколтата, създава по-добро качество на кафето, но е по-трудоемко, тъй като всяко дърво трябва да бъде посетено няколко пъти по време на сезона на прибиране на реколтата. Поради това много фермери берат всичко на един път и разделят реколтата на две - зрели и неузрели кафе череши.
2. Сушене и Олющване - Всяка череша съдържа две зърна, които трябва да бъдат отделени от околните слоеве с олющване - на кожата, на целулоза и "Пергамент". Зърната също трябва да се изсушат, обикновено на слънце, но понякога се използват механични сушилни.
3. Сортиране и пакетиране - Зърната се сортират на ръка. Използват се сита и машини за премахване на камъчета или други неща, за повредени или наранени зърна и за сортиране на зърната по големина и качество.
4. Снабдяването - Производителите като Нестле, се налага да купувт големи количества кафе от определен вид и качество. Износителите от страната на произход се налага да събират реколтите си, за да могат да удоволетворят необходимото количество от изискваното качество, желано от купувача.
5. Смесването (blending) - при Нестле, експерти с изтънчени вкусове и много опит, решават кои смеси от кафета от различен произход, да се използват, за да направят кафе - продуктите, така че да отговарят на вкуса на своите потребители.
6. Печене - При напускане на плантацията, кафето е бледо зелено - оттам и името "зелено кафе" за търгувания продукт. Само когато е печено то потъмнява и придобива своя характерен аромат и вкус. Това са печените зърна, които се използват, за да направят продукта кафе.

Цената - баланс между търсенето и предлагането

Цените на кафето се определят ден за ден на световните стокови пазари в Лондон и Ню Йорк, както многото посредници, застанали между производителя и потребителя. Как можем да бъдем сигурни, че производителите на кафе получават справедливо възнаграждение за своя труд? Дали, като производителите отрязват посредниците си и купуват кафе директно от фермерите могат да си гарантират ниска цена?
Цената на кафето се определя от отношението между количеството кафе на разположение за продажба (доставка) и сумата, която хората искат да купят (търсене).
Ако има на разположение повече кафе, отколкото хората искат да купуват по текущи цени, цената ще падне. По този начин пазарът в крайна сметка определя цената, която земеделският производител получава.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на веригите на доставки на компания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.