Анализ по контрол на качеството


Категория на документа: Други


Познах по облик земно и свещено, и низко в същина, и просветлено, но въпреки това ви казвам аз:
от виното не срещнах по-блажено.

(Омар Хаям)

Шест века пр.х.съществувала силната държава на тракийското племе
Одриси.Тракийският одриски владетел бил не само цар ,но и жрец на основния култ в царството.И като такъв правил възлияние на Великата богиня-майка със свещената тракийска напитка-виното.то довеждало царя-жрец до екстаз на който той се свързвал в свещен брак със земята.Церемонията се извършвала със специален златен сервиз за пиене на вино.Той достигнал до нас и ние го познаваме под наименованието Панагюрско златно съкровище.

Още Омир споменава за кораби с тракийско вино,които спирали при гръцкия лагер пред Троя.

25 века след това Винарска изба"Румелия"минава през тракийският път на виното.

Някъде в началото на този път се намира град Панагюрище.Ние българите го свързваме с борбите за национално освобождение,но вероятно по времето на одрисите е бил религиозен център,където се е произвеждало вино и е било използвано за церемониални цели .

В Панагюрище съществува място,където атмосферата на древна Тракия може да бъде почувствана чрез божествената напитка на траките -Винарска изба"Румелия"/

Една от най известните винарски изби започнала своето начало през 2005 година ,произвеждаща първокласно вино е Винарска изба Румелия.

Една традиция може да потъне под пластове история,но не може да изчезне напълно.

След почти 30 века по-късно отглеждането на лозя и производството на вино се възражда в древния си център,за да тръгне свещената напитка отново по древния си път

Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино ,за което свидетелства още Омир.ВИ Румелия високо цени утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино,съчетани са със съвременната техника и технология,за да се предложи собствен стил и подчертан характер на прочутите вина произведени от ВИ Румелия.

Винарска изба "Румелия" е създадена през 2006 година.Тя започва със засаждане на лозя.Сигурно древните траки са имали усет за лозята,но за 21 век ,за да избереш мястото ,където да засадиш лозе правиш сериозни изследвания на почви,на особености на терена като наклон и изложение,проучваш климатичните условия на региона.

Масивите на винарската изба на обща площ от 54 хектара се намират на 20 километра от Панагюрище-с.Смилец.

Мястото не е избрано случайно,сортовете грозде също се подбират според почвата,терена и климата

Избата разполага с производствен цех,подземна изба за бъчви,бутилираща линия,лаборатория,уютна дегустационна и неповторима атмосфера ,в която гостите могат да усетят,че винопроизводството е изкуство,виното-магия,а вината на Винарна "Румелия"истинска наслада.

Бъдещето никога не ти се вижда тъй розово, колкото ако го гледаш през чаша вино.
При победа заслужаваме шампанско, при поражение се нуждаем от него.

(Наполеон)

Сортовата структура е Мавруд,Мерло,Каберне Совиньон и Сира от червените и Мускат,Отонел и Шардоне от белите винени сортове.

Разположението на всеки един от сортовете е подбрано съобразно почвените характеристики на двата масива и особеностите на лозята.Посадъчният материал е Български.

Конструкцията е с дървени колове,а броят лози в хектар е по изискванията за висококачествени вина.

След няколко реколти можем да твърдим,че суровината е с изключително качество,което може да се гарантира във времето.Добрата суровина е първата предпоставка за получаване на перфектно вино.

Винарска изба "Румелия" е млада ,основана през 2006 години),но историята и постиженията й са впечатляващи.Тя има многобройни медали от най -големите конкурси в Белгия,Франция,Германия ,Обединеното кралство.

Младостта има много предимства-цехът е проектиран и изпълнен по най-новите стандарти и разполага с чисто нови съоръжения.

От линията за приемане и обработване на гроздето,през съдовете за ферментация,до лабораторията и бутилиращата линия винарската изба е отлично "снарядена".
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ по контрол на качеството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.