Анализ - "Прес и онлайн журналистика"


Категория на документа: Други


НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Самостоятелна работа

по

COMB752 "Прес и онлайн Журналистика

На тема:

Сравнителен анализ- между печатното издание на седмичния вестник "Капитал" и електронните издания Капитал Daily и dnevnik.

Изготвил:Далия Николаева Костадинова
F49648

С развитието на технологиите класическият начин да си набавим информация от печатните издания,като че ли остъпи на нововъведенията.Така на 90% от отвърдените вестници им се наложи да навлезнат в интернет пространството.Логичният въпрост,на който предстои да отговорим в следващите редова е дали информацията,която се поднася на аудиторията е еднаква и в двете пространства.
Този сравнителен анализ ще разгледа печатните и електронните издания на "Икономедия"- вестник Капитал, както и електронните Капитал Дейли и dnevnik.bg. За да няма сърдите ще започнем по старшинство с вестник Капитал.
Вестник Капитал излиза всеки петък на българският пазар.Неговата цена е 2,50 лева,която е оправдана със съдържанието и обема на изданието.Самото заглавие подсказва,че страниците на вестника са конкретно насочени към онези,които се интересуват и работят в сферата на икономиката.Цялостна визия на вестника доста семпла,но същевременно доста конкретна.Подредбата на новините е добра,като началните страници са насочени към последните новини и сякаш вестника постепенно ни потапя в дълбините на икономиката и финансите.Типичните политически новини,които сме свикнали да четем в другите вестници, липсват.За това Капитал ги представя чрез стила на икономиката. Отсъствието на богат снимков материал е добро за този вид седмичници, защото няма да бъде отнемано вниманието от самия текст.

Рубриките са написани по интересен начин,отново в икономическта сфера.Не липсват международни новини.Естетвено индиректно насочени към нашата държава.Спорта е оскъдно отразен,което за мен не е голяма загуба.С риск да прозвучи малконелогично,липсата на хороскоп ме озадачава.Тъй като съм запозната,че известни икономисти и финансисти се интересува от астралната си карта.Нещо,което ме впечетли особено се намира на 2-ра страница,а именно имената на хората работели върху броя. Измежду множеството автомобилни реклами по страниците на вестника, впечатление правят не толкова самите заглавия, а статиите към тях. Езикът използван в тях е критичен, основата за една добра журналистическа творба. За разлика от голяма част от ежедневниците, статиите звучат сравнително обективно
Сега да обърнем внимание на електронния вариант на вестника-Капитал Daily.Той е не така достъпен като печатният си вариант.За да получиш информация от сециализираното издание е нужен абонамет.Това предполага,че информацията в него е не така търсена,а може и да бъркам,тъй като не успях да го разгледам.Впечетление прави едно,че на главната му страница присъства актуални новини.За това ще насоча вниманието си към електронният вариант на Капита.в сравнение с предшественика си той изглежда малко хаотичен.Темите в него присъстват и в другото издание,но като че ли по-задълбочение и претърпели развитие. Има и място където читателите могат да оставят своят коментар или да изразят отношението си към съответната статия.Сайтът на Капитал се обновява ежечасно. Това обаче вече е присъщо за повечето други информационни сайтове.
Като заговорихме за други информационни сайтове е време да анализираме Дневник е доста по- добре устроен информационен сайт в сравнение с електронния вариант на Капитал.Въпреки,че и трите издания присъстват в Икономедия,логично е да се предположи за множество сходства.Това не е точно така.dnevnik.bg е доста по-достъпен и наситен с богата информация.Сайтът се обновява доста бързо,а по-този начин гарантира по-добра осведоменост за ситуациите в и извън страната ни.
Въпреки напредващите технологии в заключение ще кажа,че спадам към онези класици,които обичат "миризмата" на печатните издания.Те обаче в последните години са изправени пред тъй наречената модернизация на медиите.Въпреки това(като не броим жълтите издания) вестниците не отстъпват по достойнства,на своите електронни издания и според мен обоновяващото се ежедневие не бива да влияе на традициите-печатенето на вестници.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ - "Прес и онлайн журналистика" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.