Анализ публицистично предаване


Категория на документа: Други
Телевизията , тя е едно от най-използваните и разпространени средства за информиране на народа,за случващото се в живота ни. Свикнали да я приемаме за даденост,за задължителна част от сивото ни ежедневие, не си даваме сметка колко много труд и време отнема събирането на информацията и последващото и предаване на нас, зрителите.
Предаванията ,които лично за мен са за адмириране, са така наречениете информационно-публицистични предавания.Те са невероятно важни за обогатяването на общата ни култура.Показват ни нещата от живота, такива каквито са- директни,истински и понякога болезнени.Карат ни да си задаваме житейски въпроси, на които не винаги можем да намерим подходящите отговори.Но въпреки това ни карат да показват суровата действителност.
Двете предавания, с такъв-публицистичен характер, които ще коментирам ,са "Всяка неделя" с водещ Кеворк Кеворкян и "Фронтова линия", с водеш Мартин Карбовски.Те са със сходен тематичен характер. Аз обичам да ги наричам- изобличаващи предавания. В следващите редове ще представя накратко всяко от тях, след което ще разберем какво и как ги свързва.

"Фронтова линия ", е проект от поредица епизоди отразяващи, човешката палитра, в която всеки един от нас може да се припознае, до известна степен. Проекта има за цел да покаже на зрителите, как известни и неизвестни, бедни и богати, имат съдби, за които много малко от нас могат да предположат. Предаването апелира към показа на неправдите и коварните неща, случващи се около нас.А те са неизменна част от живота ни.За съжаление се замисляме, само когато, така наречените "неправди" сполетят нас самите. Автор и водещ на "Фронтова Линия" е Мартин Карбовски, известен с директният и проницателен начин на изказ.Може би правилен...,за да бъде стреснато обществото, за да си отворим очите за случващото се. Идеята му, е да размени ролите, малките хора, които са никому неизвестни, получават правото на глас в една силна медия- ТВ7, влизат в домовете на известните и така наречени велики хора от медииното пространство.В същото време, именно тези "големи" и недосегаеми на пръв поглед хора, позволяват на обикновения зрител да се докосне до сърцата и кармата им. Предаването на Карбовски стартира първото си излъчване в ТВ7 на 14.07.2013 г. Започва да се излъчва всяка неделя от 18:00 часа. То има за цел, да се превърне в документ за образа на българина в 21-век. Без патетика, само с наблюдение и изводи от водещия Мартин Карбовски. Периодиката на излъчване е веднъж в седмицата. По начало, авторите, са обмисляли вариант да издават епизоди на всеки три дни. В последствие, премислят и решават, че тематиката и обстойното засягане на различни теми, са достатъчно силни и запомнящи се, и започват в ефир с един епизод в седмицата.

Второто предаване което ще бъде сравнено с "Фронтова линия", е "Всяка неделя".

"Всяка неделя", е предаване имащо за цел, да запознае българина със суровата действителност на живота. Задълбочените и откровени разговори на водещият, с личности от българския и световния интелектуален елит в рубриката "Събеседник по желание", както и аналитичните и ерудирани интервюта и коментари превръщат "Всяка неделя" в национална културна институция, показана ни в по развлекателен стил. Предаването се отличава с абсолютната си концептуалност, динамика, комуникативност и липса на автоцензура.Автоцензура, която неминуемо се опитва да ни бъде налагана, не само в медиите , но и в живота ни. Именно поради липсата на такава,това предванае държи безупречен рейтинг през всичките многобройни години на излъчване.Така например, рубриката- "Открити врати към света", към предаването Всяка неделя, сама по себе си с името си издава типологията и същността на цялто предаване..Водещият Кеворк Кеворкян, всяка неделя ни среща с личности които индиректно са важни за развитието на живота на всеки от нас.Предаването има за цел да отвори очите на народа, да го накара да се "събуди" и да се вземе в свои ръце. Излъчването е веднъж в седмицата, в недела от 16:00 часа. Не на последно място, водещият е фигурата която засилва влиянието на всеки от епизодите и на всеки от гостите. Подходът му е дързък и открит, поради което не веднъж е бил обект на критика.Но именно личност , каквато е Кеворк Кеворкян е способна да пребори всеки от гостите си, и получи отговор на всичките си въпросите .

Двете предавания на пръв поглед не изглеждат сходни, но при по задълбочен поглед се показват малките, но важни прилики. Честотата и на двете е веднъж седмично. Абсолютно достатъчно е, за да се отрази неправдата в живота ни, по един нетипичен за нас начин. Мартин Карбовски и Кеворк Кеворкян са силно уважавани от обществото ни журналисти.И двамата насочили се, към не лесната и болезнена публицистична журналистика. Респекта който са си изградили във времето, им помага да бъдат гледани с уважение и вяра от зрителя.Поведението им- с тотална липса на автоцензура, директност и искреност до болка, заслучава адмирации. Всеки от тях има за цел да покаже събитията от живота по един, по-суров начин. Не за да натоварва обществото, напротив, за да го накара да "прогледне" , за да си помогне само. Предвит навика на българина да се оплаква от несправедливостите, тези две предавания ,по свой начин ни отразяват истината каквато е, неприятна, груба и неочаквана. Липсата им на страх от критики и зли коментари, ги прави още по-добри в това което вършат. Карбовски ,предимно ни запознава с онази част от хора, която е напълно непонятна за нас.Показва ни втресиращи и разтърсващи моменти от живота на българина, които ние не познаваме.Показва ни морала и ценностите такива каквито са, без спекулации.От друга страна Кеворкян провокира събеседниците си да му дадат отговори на въпросите, които вълнуват целия народ. Защото, ние обикновените хора не бихме имали възможността да получим отговор, директно от личностите с които той се среща. Двете предавания с двамата си водещи правят възможно и достижимо , онова което което е опитвано да бъде скрито от обществото.

БИБЛИОГРАФИЯ
1. "Всяка неделя-блиц" : http://vsyakanedelya.blitz.bg/
2. "Фронтова линия-предаването"
http://tv7.bg/%D0%A4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%97%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE_l.38.html#.Urh9itJdXXo

??

??

??

??

2

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ публицистично предаване 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.