Анализи


Категория на документа: Други



С общочовешкото си излъчване и с християнската си нравственост, която е вечна, разказът е вълнувал и вълнува поколения читатели преди и сега.

ПЪТЯТ ОТ ХАВЪР ДО НЮ ЙОРК

УВОД:

Пътеписът "До Чикаго и назад" е книга, която вълнува с богатата гама от чувства и настроения, с велики природни картини, с интересни лица, улици, градове. През 1889 година Алеко Константинов поставя началото на на своите пътувания. Пробужда се у него неизпитвана до сега страст към пътуване, срещи, опознаване на нови страни. Алеко посещава всемирното изложение в Чикаго. Видяното и преживяното споделя в пътеписа си "До Чикаго и назад". Веднага завладява особената атмосфера на пътеписа. Интерес будят още първите страници на творбата. Първото, което грабва читателя, е начинът по който са изложени факти и събития, описания и сравнения леко с финес и със забележителна точност. Наред с описаните от редовете напира нетърпението, страстта пред очакваната мечта и жаждата за неизвестното.

ТЕЗА:

Седмицата, прекарана в океана минава между скуката и веселието. Седем денонощия туристите са на кораба, който ги отвежда в новия свят. В затворения дворец европейците убиват еднообразието в запознанства или спорове, в нощни танци и веселия. Алеко описва само едно денонощие, но това е достатъчно, за да си представим комичните ситуации, в които изпада човек, пътуващ с кораб. Смешен е вида на всеки, заради неграциозните жестове, с които си оправя сутрешния тоалет.

ПЪРВА ПОДТЕЗА:

Всичко некрасиво е поднесено с ирония и винаги пътеписецът успява да открие смешното. Всеки епизод от повествованието е наситен с емоционална оценка с видяното от Алеко.

ВЪЗХИЩЕНИЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД КРАСОТАТА НА "НИАГАРА"

УВОД:

Алеко Константинов обича да пътува. Той се чувства истински щастлив, когато се осъществява мечтата му да посети Америка. Като страстен любител на пътешествията, на всяка хармония той посвещава най-хубавите страници от пътеписа на Ниагарския водопад. Срещата с Ниагара е жадуван миг за богатата чувствителност на Алековата душа.

ТЕЗА:

Алеко се прекланя пред дивната красота на природата, пред мощта й и благоговее пред невероятния чар и неописуемата внушителност на Ниагарския водопад. Благодарение на умението, с което писателят прави описание на водопада, ние добиваме ясна представа за величието на това чудно творение. Ниагара поразява Алеко със своята красота, могъщество и съвършенство. Кара го да благоговее пред него, да се прекланя пред дивната му красота. Но застанал пред Ниагара българският турист, а и всеки, се чувства малък и нищожен пред чудната мощ на природата. Вечността на Ниагара и нейната изключителност пораждат размисли за преходността на човешкия живот.

ВЪЗХИЩЕНИЕ И РАЗОЧAРОВАНИЕ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.

УВОД:

Пътуването на Алеко до Америка е едно от най-щастливите събития в живота му. Интелигент и естет Алеко е наситил повествованието с пъстри настроения и оценки, със задълбочени разсъждения и изводи. Любознателният поглед на пътешественика успява да проникне навсякъде, да открие механизмите на един нов свят, представата, за който не винаги се покрива с реалността. Дал воля на предпочитанията си той развенчава нещата, разкрепостил е знанията си. Не се страхува да признае, че не е харесал и разбрал нещо, има изострен поглед за новото, ефектното, различно от "нашето".

ТЕЗА:

В пътеписа "До Чикаго и назад" Алеко изказва обективно своето мнение за американската действителност, своето възхищение и разочарование от видяното и чутото. Първото разочарование от Новия свят пътеписецът изживява при митническата проверка. А огорчението идва от срещата и преди всичко от сърбина Бай Неделкович. Сърбинът охлажда ентусиазма на демократа - родолюбец, разбива представата му за свободна и демократична Америка. Срещата на автора с Бай Неделкович ни дава отговор на въпроса защо човекът от новия свят събужда толкова тревоги у хуманиста Алеко.

ПЪРВА ПОДТЕЗА:

В този нов свят Алеко открива много достойнства, но в същото време изпитва и разочарование. Възхищение предизвикват улиците и булевардите в Америка. Харесва му многообразието, но не може да приеме жестоката конкуренция, която убива човечността у хората.

ВТОРА ПОДТЕЗА:

Алеко е удивен от постиженията на цивилизацията, на прогреса. Възхитен е и от разкоша, блясъка, и величието на Чикагското изложение. Честният писател демократ открива както тъмните, така и светлите страни в американската действителност.

"ДА НАПРАВЯ ТОВА ДОБРО...КЛЕТНИКУ"

Съчинение разсъждение върху 2 част на разказа

Вазовата творба "Една българка" тълкува смисъла на човешкия живот във време на робски страх и позор след разбиването на Ботевата чета.




Сподели линка с приятел:





Яндекс.Метрика
Анализи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.