Aнатомия


Категория на документа: Други


Проф. Койчев - анатомия

Организмът се състои от клетки. Клетките по своя произход и функция се групират по тъкани. Основните тъкани са следните :

- Епителна тъкан която изгражда кожата и покрива телесните кухини и органите;

- Съединителна тъкан - изгражда ставните капсули, сухожилията, обвивките на мускулите, към тази група тъкани спадат още хрущялите, мастна тъкан и кръвната тъкан;

- Мускулна тъкан - трябва да различаваме три вида мускули:

- напречно-набраздени мускули - тази мускулатура се съкращава бързо и е подчинена на нашата воля, инервира се от така наречената суматична нервна система.

- гладка мускулатура - тя изгражда стените на вътрешните органи и стените на съдовете. Тези мускули са неволеви и се инервират от вегитативната нервна система.

- сърцева мускулатура - тя също се инервира от вегитативната нервна система. Сърдечния мускул се нарича миокард.

- Нервна тъкан - тя изгражда централната и периферна нервната система. Периферната нервна система се състои от периферните нерви и от нервни възли.

Тяло на латински е "corpus"
Глава - "ca`put"
Шия - "cerviks или colum"
Ляво/дясно - "sinistrum/dekstra"
Нагоре/надолу - "superior/inferior"
Вътрешно/външно - "internus/externa"
Гръден кош - "toracs"
Прешлен - "vertebra"
Дъга - "arcus"
Гръбначен стълб.

Гръбначния стълб се състои от прешлени. В шийната област прешлените са седем и се наричат цервикални прешлени. В гръдната област са дванадесет прешлена. Наричат се гръдни прешлени или торакални прешлени. Пет поясни прешлена или лумбални прешлени. Пет кръстни прешлена, срастнали при човека в дна кост наречена сакрална кост. Прешлен на латински се нарича "vertebra". Всеки прешлен има тяло. Тялото и дъгата заграждат гръбначно-мозъчния канал. В него се разполага гръбначния мозък. На дъгата има изразтъци. Имаме горни и долни ставни израстъци които образуват междупрешлените стави. Останалите израстъци са места за залавяне на мускули и ставни връзки. Назад се намира бодилния израстък. Бодилния израстък на седмия шиен прешлен испъква и този прешлен се нарича проминенден. Първият шиен прешлен няма тяло и се нарича "атласис". Вторият прешлен се нарича "аксис" . Гръбначния стълб е S-образни извит. Испъкването напред се нарича "лордоза", а вдлубването назад се нарича кипроза.
Шийни прешлени (C1 - C7); Торакални прешлени (Th1 - Th 12); Ломбадни прешлени (L1-L5);
Ставите се подкрепят от ставни връзки наречени "лигаменти". Между телата на прешлените са разположени хрущялни дискове. Дисковете са изградени от влканест хрущял. В центъра на диска има меко желевидне вещество - ядро на диска. При скъсване на периферно разположен съеденително тъканен пръстен мекото вещество излиза и претиска гръбначно-мозъчните нерви(дискова херния). Болката е изключително силна, придружава се от промени във чувствителността в областтна на засегнатия нерв. Второто последствие е болезнена интрактура на засегнатите мускули.
Костите са изградени от костно вещество. То бива два вида: компактно и гъбесто. В гъбестото вещество както и в канала на дългите кости се разполага костния мозък. Различаваме два вида костен мозък: червен костен мозък и жълт костен мозък. Червеният костен мозък е орган на образуване на кръвните клетки. При израстналите индивиди намираме червен костен мозък само в плоските кости. В останалите кости имаме жълт костен мозък които се състои предимно от мастна тъкан. Костите са покрити със ципа наречена надкостница. Костицата е много добре инервирана и травмите са много болезнени.

Кости на черепа
Череп - "cranium"
Костите на черепа са две групи ,а именно мозъчен череп.
Клиновидна кост - тя изгражда базата на черепа.
Кости на лицевия череп:
- Долна челюст (мандибула)
- Горна челюст
- Ябълчна челюст
- Две носни кости
- Две слъзни кости
- Две кости които изграждат ностната преграда
- Между двете орбити се намира решетъчната кост. Тя изгражда част от стената на орбитата и външната стена на носната кухина.
Черепните кости се свързват помежду си със шевове. Има и една става на главата това е долночелюстна става, която свързва долната челюст със слепоочната кост.

Кости на гръдния кош
Гръден кош - "toracs"
Той се изгражда от три вида кости:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Aнатомия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.