Ани Лейбовиц


Категория на документа: Други


Малцина знаеха, че въпреки външното благополучие включващо не само изобилие от поръчки и недвижими имоти в Манхатън и в щата Ню Йорк, финансовото състояние на Лейбовиц отдавна не е толкова цветущо. Приятелите й казват, че фотографката, която от дълги години сътрудничи на Vogue, Vanity Fair и други лъскави списание, е известна с любовта си към разкошния живот и непремерените разходи при заснемането на фотографиите си. За да снима американската актриса Кирстен Дънст в образа на Мария Антоанета например, Лейбовиц не само поръчала частен самолет във Франция, но и направила фотографиите във Версайския дворец, който за целта бил затворен за посетители. Ани харесвала стила на живот на знаменитостите, които е снимала в продължение на дълги години, затова се стремяла да ги копира във всичко. Фотографката имала личен готвач, икономка, инструктор по йога и градинар и всяка година харчела за подобни услуги стотици хиляди долари.

През 2009г. Лейбовиц се обръща към компанията Art Capital Group, договорът с която я отведе в съдебната зала, поставяйки я на ръба на пълното разорение. Оказа се, че срещу кредит от 15.5 млн. долара Лейбовиц не само е заложила имотите си в Гринуич Вилидж и селската си къща (на стойност около 40 млн. долара), но и правата върху снимките си - както създадените, така и бъдещите (още 50 млн. долара по оценка на Art Capita). На всичко отгоре компанията представлява и търговските интереси на Ани Лейбовиц. През това лято стана известно, че петнадесетте и половина милиона долара са само част от заема. В началото на есента тази сума нарасна на 24 милиона, като кредиторите обвиниха Лейбовиц, че е подписала контракт за фотографски проекти с компанията Getty и по този начин е нарушила условията на договора си с Art Capital. Съдът разреши на фотографката да не отговоря на претенциите към нея в рамките на един месец, но не отложи срока на изплащането на дълга.

Така или иначе славата не се продава или купува. Никой не може да отнеме нито името,нито майсторлъка на Ани Лейбовиц. Стилът на Ани Лейбовиц е силно повлиян от идеята за взаимодействие между фотографа и модела. Утвърдила се като един от най-изявените майстори в портретната фотография през годините, Ани непрекъснато снима знаменитости. Тя не спира да повтаря, че не обича думата "знаменитост". "Интересувам се от това, което правят, а не от това кои са те. Надявам се фотографиите ми да показват това."

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Ани Лейбовиц 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.