Аристотел - гений на Античността


Категория на документа: Други
АРИСТОТЕЛ

Аристотел е един от най- големите гении на Античността. Роден е между месеците юли и октомври през 384 г. пр. н. е. в гр. Стагира. Роден в Стагира и гражданин на града, той често е наричан Стагирит. Аристотел е закърмен с теоретическия интерес към медицината, благодарение на баща си. Лекарската професия била на висока почит в Древността. Обкръжението, в което Аристотел живее и расте, остава завинаги дълбоки следи в неговите бъдещи занимания в областта на биологията. Аристотел изследвал почти всяка тема позната по това време- астрономия, анатомия, география и т.н. Наричан е "Бащата на науката". Дълбокият и искрен интерес на Аристотел към естественонаучните проблеми култивира в него всеотдайна любов към знанието изобщо и към демократизма в научното изследване.

След смъртта на баща си отива в Атина, където става ученик във философската школа на Платон. Условията в Стагира се оказват незадоволителни за пълноценното и целенасочено образование на младия Аристотел. Той се озовава в школата на Платон в момент, когато тя се е наложила като най- влиятелната школа в античността. В академията на Платон Аристотел се отдава почти изцяло на любимото си занимание- изучаването на проблемите на науката и философията. Платон вижда дарбата на ученика си и стимулира начинанията му.

През пролетта на 347 г. пр. н. е. Платон умира. След смъртта му Аристотел напуска Атина и отива при своя ученик Хермий, където прекарва 3 години и създава първата си философска школа. Аристотел сключва брак с Пития.

През 343 г. пр. н. е. Аристотел е удостоен с голямото внимание на макендонския цар. Той получава предложението на Филип ІІ, който го кани да се заеме с обучението и възпитанието на сина му Александър. Поканата е приета с благодарност и Аристотел става негов учител. Той дава съвет на ученика си да бъде "водач за гърците и деспот за варварите".

След това Аристотел се връща в Атина и основава своя школа- наречена Ликейска школа. Съпругата му умира през това време и той заживява с бившата робиня на жена си - Херпилис, която по късно му ражда син.

Аристотел съставя повечето си съчинения по време на престоя си в Атина.

След смъртта на Александър Македонски през 323 г. пр. н. е. в Атина започва разправа с всички, свързани с промакедонската политическа линия. Аристотел е обвинен в богохулство, след което напуска Атина.

През 322 г. пр. н. е. се установява в имението си в Халкида на остров Евбея, където на 62 г. умира. Обстоятелствата около неговата смърт са неясни и краят на жизнения му път остава загадка.

Сред най-известните произведения на Аристотел са: Реторика, Поетика, Метафизика, Политика и много други. Аристотеловите съчинения са много. От тях са оцелели 47, но според източници книгите са били най- малко 170. Преведени са на много езици, за да бъдат достъпни до всички. Творбите му са истинска енциклопедия на знанията от онези времена. Те съдържат идеята, че всяка област от човешкия живот може да бъде подходящ предмет за размисъл и анализ; убеждението, че си заслужава човек да изучава системно всяка област на естеството.

Огромна част от идеите на Аристотел остават актуални и днес. Той се смята за основоположник на политическата наука. Аристотел предава на политиката характер на самостоятелна, строго определена наука. Аристотеловата държава е организация за всеобщо благо и за всеобща дейност, за единна държава.
Аристотел вижда три вида власт в държавата: законодателна, административна и съдебна.

Използвана литература - "Аристотел" от Ради Радев (издадена 1988г)

Изготвил - Ивет Атанасова Златева
Факултетен номер - f70606
Дата - 20.01.2014г.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Аристотел - гений на Античността 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.