Артефактичен анализ - телефон


Категория на документа: Други


Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
Философско-исторически факултет

Курсова работа

Тема: Артефактичен анализ

Изготвил: Проверил:
Фак.№ Специалност: Социология

Пловдив
2011

Артефактичен анализ
на артефакта "Телефон"

Предметът "Телефон", това е предмет от миналото, предмет в настоящето

и предмет в бъдещето. Благодарение на този предмет човечеството е направило голям скок в комуникациите.
В този анализ ще разгледам историята на телефона,устройството и неговата функционалност през годините на използването му.

История и устройство на телефона
Първото наподобяващо на телефон устройство е създадено много преди човека да създаде електричеството и новите технологии. Той се състоял от две кутии или чаши свързани помежду си с някаква връв. Чрез трептенията които се създават, когато звуковите вълни от говора се ударят в чашата, се пренасят по връвта и така достигат до приемника от другата страна ( в случая човешкото ухо).
Това може да се счита за първия прост модел на телефона.
В последствие истинския телефон бива изобретен благодарение на създаването на телеграфа. Има много дискусии относно първия създател на телефона заради многото объркващи дела за патента върху телефонното устройство. Патенти получават Александър Греъм Бел и Томас HYPERLINK "http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BD"Едисън.
През 1861 г. немският физик и изобретател Йохан Филип Райс демонстрирал устройство, с което можело да се предава човешка реч с проводници. Апаратът имал оригинална конструкция на микрофон, захранващ източник и устройство за възпроизвеждане на звука. Рaйс нарекъл конструираното устройство телефон.

Първият патентован телефон е изобретен от Александър Бел през 1876г. като разговора му се състоял с колегата му в съседната стая.
Неговият триумф е на 10 май 1876 г. във Филаделфия по време на Световното
изложение в града, посветено на 100-годишнината от подписването на Декларацията за независимост.

През годините телефона се изменя много, както по форма така и по функции и приложение.

През 1938 канадецът Ал Грос създава преносима радиостанция, която нарича "Уоки-Токи". Тя по-късно влиза за употреба в американските тайни служби.

През 1946 две телефонни компании в Сейнт Луис, САЩ, пускат в експлоатация първата комерсиална радиотелефонна услуга за частни лица, която е наречена MTS.
През 1958 германските пощи събират своите радио-мрежи в единна мрежа. Новият подвижен телефон струва до 15 000 марки и заема почти изцяло пространството в един куфар. Всички разговори са с ръчно предаване. При напускането на дадена област с радио-покритие връзката веднага прекъсва.
През 1972 Стартира новата радиотелефонна Б-мрежа, която има около 27 000 потребители, които за пръв път могат да набират номера и от автомобила си. При обратното избиране на клиента обаче трябва да е известно местоположението на автомобила.
През 1985 в експлоатация влиза третото поколение радио-телефонна мрежа. С първите модели на "Сименс", С1, вече могат да се избират абонати из цяла Германия без регионален код. Преминаването от една радио-клетка към друга вече не прекъсва разговора.
През 1989 на пазара излизат първите мобилни апарати за C-мрежата, като например "Поки". Акумулаторите издържат от два до осем часа.
През 1992 старт на дигиталните мрежи на "Телеком" и "Манесман мобилфунк". Въвеждат се единни кодове, с които апарати като "Моторола 3200" могат да провеждат и международни разговори. През 1994 г. тръгва мобилният оператор "Е-плюс", а четири години по-късно - и "Виаг-интерком".
През1994 на компютърното изложение "ЦеБИТ" e представена мобилна услуга за съхраняване и изпращане на данни. Технологията SMS позволява изпращането на кратки текстови съобщения до 160 знака, с които апарати като "Сименс С3" се превръщат в пазарен хит.
През 2000 се провеждат търгове за германските лицензи за UMTS мрежите. Офертите финишират на космическата сума от 99 368 200 000 марки.
През 2001 се появяват първите апарати с висококачествен цветен дисплей, като например "Ериксон Т68", които изместват старите монохромни модели.
През 2002 в Германия в експлоатация са пуснати пожъналите успех в САЩ уреди "Блекбъри" за изпращане и получаване на имейли през мобилния телефон.
През 2003 от луксозен, телефона с вградена фотокамера се превръщат в масов продукт, например "Моторола V300".
През 2004 в Германия пускат първите UMTS мрежи. Първите подходящи за тях апарати са на "Самсунг" и "Нокиа". "Сименс" няма собствен модел, а представя модел на "Моторола" под собствено име.
През 2005 Производителите вдигат летвата с мобилни телефони, снабдени с mp3 плеъри, както и с видео и телевизионни програми.
В последствие през последните години телефона бива преобразуван в т.н. "смартфон", който към момента е хит на пазара.
Има и няколко прототипа на телефон, които са вградени в ски ръкавиците, като по този начин позволяват улесненото комуникиране по време на ски излет.




Сподели линка с приятел:





Яндекс.Метрика
Артефактичен анализ - телефон 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.