Артефактичен анализ - телефон


Категория на документа: Други


Бъдещето на телефона е много неясно. Със сигурност той ще продължи да съществува, но не се знае в каква форма и по какъв начин.

Функционалност на телефона.

Откриването на телефона без проблеми може да бъде вписано в топ 5 на откритията на IXX век. Неговата функционалност е безспорна. Телефона може да печели, но може и да губи. Благодарение на телефона комуникацията между хората става много по-лесна и бърза като се простира на огромни разстояния.
Функционален и нефункционален. Тези две думи определено могат да бъдат използване за телефона. Безспорно "функционалността" на телефона е огромна.
Неговата основна цел си остава една и съща и не променена през годините, а именно той се явява средство за комуникация между нас хората. Независимо дали той е най- обикновен домашен телефон или пък е GSM неговата цел остава непроменена. Но различната разновидност главно на GSM и техните функции показват за какво още би могъл да ни послужи той, дали за работа в бизнес сферата или някъде другаде. Но дори и за това да се използва неговата главна цел си оставя пак една и тя е комуникацията. На пръв поглед това малко нещо ни е едно от най- необходимите неща, ако не е и най-необходимото, защото дори и да не ти се налага да говориш постоянно по него, все някога ще ти се наложи да го използваш за нещо наложащо,неотложно, което не търпи отлагане. В днешно време благодарение на модерните телефони с камери, видео и mp3, можем да заснемем нещо или да видим нещо важно на момента. Телефона определено спестява много време. Съвременните материали с които е направен го правят много стилен и лек, което прави използването му много по лесно и приятно. Телефона се изразява и като средство за контролиране на мащабни проекти дори и войни. В най-новите модели има и предаватели с които днешния родител може да наблюдава по всяко едно време къде се намира дете му и да бъде по-спокоен. В общи линии приноса на телефона и положителните му страни са много и в огромен мащаб.
Но почти както при всичко така и тук телефона има и отрицателни страни и отрицателни приложения. Както знаем телефона е механика, а рано или късно тази механика се амортизира и спира да работи. Много често в най-наложащия се момент телефона спира и може да доведе да пагубни крайности. Много от новите телефони са направени в нов дизайн с нов интерфейс, който много затруднява част от хората. Това е голям недостатък, за някой от хората.
В последно време особено в България излезнаха наяве много от т.н. "СРС-та" или "Специални разузнавателни средства". Това е много голям недостатък , защото тези средства пораждат огромно недоволство специално из българското население. По този начин държавата за пореден път показва своята власт на личното пространство на човек. Влиза в един много неправилен конфликт с човека, като по този начин много затруднява комуникирането на част от населението. Няма значение дали си мафиот или обикновен работохолик, не е нужно всеки 3-ти в България да бъде подслушван без някаква основателна причина и да се чуди какво може да казва по телефона и какво не.

Телефона е предмет за миналото, през настоящето и за в бъдещето. Предмет с изключителни функции в социалния живот на човека. Предмет който позволява част от контрола на живота. И на последно място предмет, който в днешно време съществува и намира интерес и приложение в почти целия свят.

Библиография

1. Райчев, А. 2000 Артефактичен анализ върху примера на артефакта "Ученически бележник", В: "Привилигировани гледни точки", БАН, София
2. www.wikipedia.org

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Артефактичен анализ - телефон 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.