Атентатът на летище "Сарафово" в Бургас


Категория на документа: Други
Курсова работа
на тема
Aтентатът на летище "Сарафово" в Бургас

Изготвил- Проверил-ас.д-р.Н.Тагарев
Фак.номер-

Съдържание
2..............................................................Съдържание
3.............................................................Увод
4.............................................................Задачи
4............................................................Част първа
6............................................................Част втора
8............................................................Част трета
10.........................................................Заключение
10...........................................Използвани източници

Увод:
Проблем-терористичните актове по летищата
Актуалност на проблема - актуален проблем в днеашното съвремие , залегнал дълбоко.Тероризъм и борбата с него в демократичнич свят , в който живеем.
Предназначение - мерки и превенции за борба с тероризма и организираната престъпност.
Обект на курсовата работа - Летище "Сарафово". Летище Бургас е разположено в живописен залив на Южното Българско Черноморие, на 10 км североизточно от гр. Бургас. Специфичното географско положение - на границата между Европа и Азия, определя и стратегическото му значение за новите отношения в съвременния свят. Обслужващите възможности на бургаското летище силно повлияват разгръщането на транспортните връзки, туризма и търговските отношения между партньорите от Изтока и Запада.
Сред най-големите предимства на Летище Бургас е възможността за интермодален транспорт по въздух, море и суша. На разстояние 10-15 км се намират: Пристанище Бургас, разгърнат ж.п. възел, международен път Е 87, свободна безмитна зона. Близостта на най-голямата рафинерия на полуострова, разположена на 10 км от летището, осигурява горива с ниска себестойност.
Метеорологичните условия в региона благоприятстват отличната видимост през всички сезони. Средногодишно видимостта под 1000 м е 3 дни, което на практика означава 24-часов работен капацитет.
В радиус 30 км от Летище Бургас се намират атрактивните туристически центрове - Слънчев бряг, Несебър, Елените, Дюни и други. Тук туристическият сезон продължава от май до септември, което обуславя изключително активния пътникопоток през по-голямата част от годината.
Предмет на изследването - извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи на паркинга на летище Бургас Сарафово в Бургас.
Цел на изследването - да будат нагледно генерирани минимум три алтернативи за справяне с поставенич проблем. Начините и мерките за отстраняване на проблема и последствията от него .

Задачи:
1. Описание на генериранич проблем
2. Избор на подходящи методи за анализ на посочение проблем. В нашия случай , използваме метода - процесен анализ.
3. Подробен и обективен анализ на посочения проблем и генериране на алтернативи за справяне с него.
Теза:
Няма ограниченич отностно описанието, генерирането и изследването на проблема.
Използвана е всякакъв вид литература- вестници, списания , интернет , печатни и електронни медии.Наблегнато е над анализа на проблема и предложените алтернативи и начини за справпне с проблема ,генериране на мерки за повторното му появяване.
Използван е метода- "Процесен анализ "

Част първа:
Описание на проблема :
На 18 юли рождения ден на Васил Левски в 17:23 часа на паркинга на летище Бургас Сарафово в Бургас е извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. Следствие експлозията най-тежко засегнатия и още два автобуса наблизо са изпепелени от пожар, шофьорът на третия автобус, прeдназначен за израелците, Виктор Андонов от поморийска транспортна фирма "СтарБус", реагира светкавично - тича до своя автобус, пали двигателя и с отворени врати го изтегля от паркинга преди да са го обхванали пламъците, с хладнокръвната си постъпка той спасява много хора и предодвратява още жертви.
Офир Генделман - говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърждава разпространените веднага от медиите съобщения, че става въпрос за терористично нападение срещу израелски граждани, като взривното устройство е било хвърлено по автобуса. Малко по-късно се излизат съобщения, че взривът се е случил след качването на пътник в автобуса, че взривът е станал багажното му отделение и накрая според българският вътрешен министър, че е станал между два от чакащите израелците 3 автобуса.
Жертви:
В атентата са убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туриста от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една по-леко ранените е българка - служителка на туристическата фирма "Ортана" посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израелсъс специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.
Реакция на местните служби

Веднага след взрива местните власти затварят летище Бургас и пренасочват всички полети към Варна. Започва претърсване на летището за евентуално наличие на други бомби. На мястото пристигат президентът Росен Плевнелиев, вътрешният министър Цветан Цветанов, министрите на здравеопазването и финансите Десислава Атанасова и Симеон Дянков. От МБАЛСМ "Пирогов", Военномедицинска академия и УМБАЛ "Св.Марина"-Варна пристигат специализирани медицински екипи, а Израел изпраща и самолет със свои специалисти.
Група от ливанци е задържана на летище Варна във връзка с експлозиятa.
Разследване на инцидента :
Според българските власти в хода на разследването е изяснено, че "няма замесени български граждани в атентата", "съпричастни" към атентата са били поне трима души, двама от които са с австралийски и канадски паспорт и живеят на територията на Ливан.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Атентатът на летище "Сарафово" в Бургас 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.