Аварийно-спасителна техника - Разбор на пожар


Категория на документа: Други
КУРСОВА РАБОТА

по "Аварийно-спасителна техника "

Тема
Разбор на пожар

Изготвил: Проверил: доц.д-р Любомир
Специалност :ЗАБ Владимиров

ФК:

На 21.09.2013 год

в 00:36 ч. е получено съобщение за пожар от ДЦ-СДПБС чрез система за оповестяване.

Дежурната смяна на 01 РС ПБЗН е вдигната по тревога.

Ръководителят на дежурната смяна , след като се убеждава, че всички са заели местата си в автомобилите, дава разпореждане към ВСА за потегляне на екипите по маршрут: 01 РС - ул."Г.С.Раковски", бул."Дондуков", бул."Т.Александров",в ляво по бул."Христо Ботев" бул. "Македония" -в ляво обекта.

Дежурна смяна заминава за пожара в 00.37ч. с 2 бр. Пожарни автомобила

По време на движение към пожара, ръководителя на дежурната смяна, като I-ви РОД, разпорежда да се подготвят дихателните апарати и дава указания . Екипа да бъде готов за предварително бойно разгръщане. По време на движението към пожара, РОД поддържа постоянна връзка по радиостанция с ДЦ-СДПБЗН и се информира за обстановката на пожара по данни на гражданите, които се обаждат на тел. 112.

Разстояние до пожара-4 км. Пътна обстановка - нормална. Дежурната смяна пристига на пожара в 00.42 ч.

Обстановката на пожара е следната:

С пристигане на мястото на произшествието първи РОД гл. пожарникар заварва следната ситуация. От апартамента излиза гъст черен дим без пламъчно горене.

Входната врата на апартамента е полуотворена ,по данни на съседи са чули и лек взрив в първият момент и ,че има вероятност вътре да има човек. Екипът ръководен от гл. пожарникар забелязват разкъртени плоскости и дървена решетка на вратата и насочват действията си към това помещение. Влизайки в стаята и провеждайки разузнаването намират тяло на човек. Горене в помещението няма . Обща площ на пожара е около 3 м2.

Едновременно с провеждането на разузнаване и оценка на обстановката, РОД се разпорежда:
- І-ви екип да построи смесена водопроводна линия от един главен, лява и дясна линия на един малък шланг, за погасяване на огнището на пожара от автомобила.
- ІІ-ри екип да осигури водоснабдяване от ПХ на бул."Македония "срещу №29.

По радиостанцията ръководителя на ДС съобщава, че е започнато пожарогасене и изключва електрическото захранване на апартамента. Докато първи екип построява линия за гасене и охрана, втори екип провеждат разузнаване на втория и другите етажи и отдимяват стълбищната клетка. След като, първи екип влизат в помещението откриват в огнището на пожара /диван/ и до него човешко тяло от женски пол на около метър от дивана на колене с гръб към огнището на пожара . Ръководителя на дежурната смяна гл.пожарникар уведомява ДЦ на СДПБС .

Дежурният експерт към СДПБС пристига в 01.00 ч. за изясняване на причините поради, които е възникнал пожара.

Площ на пожара - около 3 м2 .

Подаване на гасително средство - в 00.43 ч.

Пожара е локализиран в 00.43ч.

Пожара е ликвидиран в 02.00 ч. на площ от 3 м2.

Дежурство от 00.44 ч. до 02.00 ч.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Аварийно-спасителна техника - Разбор на пожар 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.