Барокви църкви в Рим (култура на модерността)


Категория на документа: Други


Югозападен университет "Неофит Рилски"

Курсова работа
Тема:
Барокови църкви в Рим
(Култура на Модерността)

Изготвил: Кирил Колешански Проверил:
Факултетен номер: 10400121003 / Проф. д.н.к Ангел Ангелов/
Факултет по изкуствата
Специалност: Културология, 2 курс

Благоевград 2011

1. Барок (определение)

Барокът е стил в изкуството, използващ преувеличено движение и изобилни детайли, за да създаде усещане за драматизъм, напрежение, изобилие и величие в скулптурата, литературата и музиката. Бароковият стил се заражда около 1600г. в Рим, Италия, и се разпростира в голяма част от Европа.
2. Донато Браманте

Донато Браманте е знаменит италиански архитект и художник. Творчеството на Донато Браманте се дели на два етапа, последният от които съвпада със Зрелия Ренесанс. В Милано той работи до самия край на века (1499 г.). Там създава редица проекти и издига няколко черкви и манастири. Автор е на плановете на катедралата в близката Павия, а също така завършва прочутата миланска черква "Санта Мария деле Грацие".

Браманте не само променил стила си в Рим, но и направил в композицията на своите църкви големи крачки, последици от които ще се чувстват "в най-далечното бъдеще на изкуството" (Буркхард, 1986:530).

3. Базиликата "Св. Петър"

"Някои сгради излъчват могъщество: такава е и "Св. Петър", като център на Римския католицизъм" (Ървинг, 2008:157).

Куполът на Микеланджело е елегантен и впечатляващ. Той е работил по него до смъртта си през 1563г. и е бил завършен от Джакомо делла Порта и Доменико Фонтана през 1593г.

Посетителите се качват до една външна галерия, заобиколена от остъклен купол на височина 132,5м. "Гледката около "Св. Петър" и Рим е великолепна. Базиликата - основно работа на Донато Браманте и Джанлоренцо Бернини - е огромна." (Ървинг, 2008:157).

Нефът (корабът) е дълъг 211м. - един от най-дългите в света. Бароковият интериор на Бернини съдържа много святи шедьоври и неговия прекрасен балдехин (1633г.), над високия олтар, е прекрасен. Столът на "Св. Петър" (1666г.) е много фин пример за работата на Бернини и образец на бароковото изкуство.

Базиликата Свети Петър е една от четирите папски базилики в Рим. Останалите три базилики са: Сан Джовани ин Латерано, Санта Мария Маджоре и Сан Паоло фуори ле Мура. Това е най-високата сграда във Ватикана, чийто купол се вижда в целия град Рим. За базиликата Свети Петър се вярва, че е най-голямата църква в християнския свят. Заема площ от 2.3 хектара (5.7 акра) и има капацитет да побере над 60 000 човека.

Източния фронт от Карло Мадерно е "по-скоро умерен и официален, но се сраства добре като фон на папските благословии и проповеди от централния балкон." (Ървинг, 1986:157).

В самата базилика е погребан апостола Свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос и пръв епископ на Антиохия и пръв епископ на Рим, а по-късно и пръв папа на Римокатолическата църква. Въпреки че Новия Завет не споменава мъченичеството на Свети Петър в Рим, според католическата традиция, се смята, че неговата гробница е под балдахина и олтара на църквата. Поради тази причина, голяма част от папите в раннохристиянския период са погребвани покрай същото място.

Днешният храм е изграден върху основите на друга по-стара базилика, която датира от времето на Константин Велики. Строежът започва на 18 април 1506 г, за да бъде осветена и отворена на 18 ноември 1626 г. от папа Урбан VIII.

Височината на фасадата, построена от архитекта Мадерно, е 45 м, ширината е 115 м. Тя е увенчана с грамадни статуи на Христос (5,65 м), на Йоан Кръстител и на единадесетте апостоли (без апостол Петър). На входа срещу портала се намира прочутата мозайка на Джото от края на XIII в. Навичела.

Пет големи бронзови врати водят към основната църква. Първата вляво е Вратата на смъртта. Нарича се така, защото през нея преминават погребалните процесии. Изобразени са смъртта на Исус, на Дева Мария, на първия папа, на папа Йоан XXIII, на първия светец.

Втората врата е Вратата на Доброто и Злото. Панелът вдясно изобразява Доброто, а този вляво Злото.

Третата е Вратата на Филарет - по името на твореца. Тя е от стопен бронз от оригиналната бронзова врата на Св. Петър, която е правена около 1450 г. от н.е. и се счита за първата ренесансова творба в Рим.

Четвъртата е Вратата на тайнствата. Тя е отворената врата, през която се влиза. Изобразени са 7-те тайнства.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Барокви църкви в Рим (култура на модерността) 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.