Безпорният флагман - Ал Кайда


Категория на документа: Други


ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ " ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР "

ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ

КУРСОВА РАБОТА

По Религиозен Фундаментализъм
На тема:
Безпорният флагман-Ал Кайда

Изработил: Проверил:проф.Вл.Чуков
Мариета Милчева
Димитрова
Спец."Националната сигурност" ....................
I V курс ф.н.09092117 (подпис)

ВАРНА 2013

През 1974 в столицата на Турция Анкара, група младежи предимно студенти от кюрдски произход предвождани от Абдуллах Оджалан поставят началото на идеологията на бъдещата терористична организация. Основават "Анкара, демократична и патриотична организация на високо образованите". С годините групата печели симпатиите на голяма част от кюрдското население, предимно чрез пропаганда срещу турското правителство в юго-източна част на Турция.
На 27 ноември 1978 година групата приема името "Кюрдска работническа партия" или на кратко "ПКК". С приема на новото име организацията разширява активната си пропагадна дейност, като започва да организирва протести и митинги в различни градове. С обосована радикално лява, марксистка идеология, групата поражда етническо напрежение и участва в ожесточени конфликти с десни партии, по това време Турция се намира в политически хаос. Началото на 80-те години на миналиа век, турската армия прави преврат и голяма част от членовете и лидерите на ПКК са пратени в затвора, а други успяват да избягат в Сирия.
Първи признаци за бъдеща активна терористична дейност се появяват, след съвместен бомбен атентат срещу турското консулство на 10 ноември 1980 година в Страсбург, Франция с арменската радикална групировка (АСАЛА), което те твърдят, като началото на "плодотворно сътрудничество".
По време на военния преврат Абдуллах Оджалан се мести в Сирия, където създава тренировъчни лагери и започва наново да изгражда терористичната си организация. През 1984 ПКК се трансформира на паравоенна групировка и на 15 август 1984 година извършва първата си голяма организирана въоражена атака над турски военни в градовете Ерух и Шемдинли. След началото на паравоенната активност ПКК става все по малко централизирана, изгражда голямо крило на организацията в Северен Ирак, който предимно е населено с кюрди. Нейни членове успяват да заминат за Франция и Германия, където започват да набират членове и финансиране от гастербайтерите там. Членове на ПКК развиват кординирани атаки върху цивилни и военни в Турция, Германия, Франция и други държави от европа и близкия изток.
В средата на 90-те организацията губи надмощие в своята дейност, като следствие от промяна на тактиката от страна на Турция и все по слабата подкрепа за групировката от страна на Сирия. ПКК реагира с нов вид терористични актове необичайни за нея, а именно с самоубийствени атентати. Направени са 15 самоубийствени атентата, 11 от които са извършени от жени. Напрежението между Турция и Сирия се покачва и води до необявена война. Като Сирия отстъпва и отегля напълно подкрепата си за ПКК и това допринася до залавянето на лидера на ПКК Абдуллах Оджалан през 1999 година. След залавянето си е осъден на смърт, но по късно смъртната му присъда е заменена с доживотен затвор, като част от условията за присъединяване към Европейския съюз и ПКК обявява примирие.
След залавянето на лидера на терористичната организация и заради съображение за сигурност в Турския парламент започва контролиран процес на отношенията с подръжниците и членовете на ПКК, като започват да се използват термини от рода на "нормализация" и "сближаване". Забрани за излъчване и публикуване на кюрдски език са частично разрешени, но остават значителни бариери. През това време ПКК е обявена в много държави за терористична организация. На 2 април 2004 година Съветът на Европейския Съюз също прибавя ПКК към листата с терористичните организации, по-късно същата година Министерството на финансите на САЩ, замразява активите на клоновете на организацията.
Отнема няколко години на ПКК, през които тя преминава от серия промени и едностранното примирие, което бе обявено от нейна страна приключва през 2003 година.
Сегашното главно разположение на ПКК е юго-източна Турция и Северен Ирак, като в този район тя е най-активна сред населенението. Успех на активноста си в този район се дължи на ниско образованото население и бедността, която има в този планински район. Лидерите на ПКК се възползват от тези факти и с омразна пропаганда срещу Турция и Западните цивилизации, успяват до наши дни да запазят терористичната си дейност.
ДЕЙНОСТ
Базирана на крайно лява, марксиска идеология, някога представяща се за част от международна комунистическа революция, ПКК разви целите си с течение на времето, до борба за национална автономия, тоест за основаване на независима държава на име Кюрдистан в част от териториите на Турция, Сирия, Ирак и Иран. Най-голяма част земя от тази "държава" се намира на територията на Турция. След 1984 година ПКК започва да използва "маоиска терория на народната война" и набляга на селячеството вместо на работническата класа, която според теорията е главния път към комунистическа революция в капиталистическите страни, а именно чрез селските въстания.
Националния консултативен комитет по наказателно правни стандарти за правосъдие и цели на САЩ, класифицира шест категории тероризъм. ПКК попада в категория "политически тероризъм" - насилствено престъпно поведение, което главно цели да генерира страх в обществото, или значителна част от него, за политически цели. Атаките към емблематични цели се използват, за да се предизвика контратероризъм от страна на държавата, който да поляризира населението. Този вид атаки също се използват за да привлекат вниманието на международната общност.
Политическия тероризъм определя трите основни дейности на ПКК:
-Първия вид дейност е :
Тероризъм срещу правителства, главно към турското
Използвани методи:
Демонстрации (използван и в Северен ирак и Западна Европа)
Протести (използван и в Северен Ирак и Западна Европа)
Бунтове (използван и в Западна Европа)
Похищения (използван и в Западна Европа)
Убийства (използван и в Северен Ирак)
Саботажи
Химически оръжия
Бомбени нападения срещу:
Полиция
Гранични пунктове
Влакове
Електрически централи
Въоражени нападения срещу:
Армията (използван и в Северен Ирак)
Полиция
Общински охранители
-Втори вид дейност е :
Тероризъм срещу цивилното население на ТурцияСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Безпорният флагман - Ал Кайда 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.