Безпорният флагман - Ал Кайда


Категория на документа: Други


Използвани методи:
Похищения
Отвличания
Убийства
Бомбени нападения срещу:
Села
Туристически дестинации
Обществени места
-Трети вид дейност е :
Организирана престъпност
Използвани методи:
Изнудвания (използван и в Западна Европа)
Трафик на наркотици за Западна Европа
Трафик на хора за Западна Европа
ФИНАНСИРАНЕ
Голяма финансова подкрепа към терористичната група оказват гастербайтерите от Турция с кюрдски произход, които живеят в Западна Европа. По време на празници, свадба, обрязване, рожден ден или други мероприятия, се събират пари за "бойците". Част от събраните пари се реинвестират за откриване на дейности от рода на заведения за бързо хранене, дюнери и други бизнеси в Западна Европа като собствениците им, които са кюрдски симпатизанти и членове на ПКК отделят част от месечната си печалба за подпомагане на активноста на терористичната организация. Това е основната причина, много кюрди в западна европа да са собственици на бизнес.
Друго перо в финансирането е трафика на дрога за Западна Европа, който предимно идва от Афганистан през Иран.
ПКК през годините е получавала финансиране, подкрепа и военни обучения от Иран, Сирия, Съветския Съюз и Русия, Гърция и Република Кипър. Има съмнения за други държави, но липсват доказателства.
ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ТЕРОРИСТИЧНАТА ДЕЙНОСТ НА ПКК
От 1984 година до 2009 година само в Турция по официални данни на правителството,вследствие с борбата срещу тероризма живота са си изгубили: 4828 цивилни граждани , 5821 войници, 775 полицаи, 1350 общински охранители, а над 28 000 членове на ПКК са убити.
По данни на вътрешното министерство на Турция от 2002 до 2011 са убити 81 полицая, 734 войници и над 5094 войници и полицаи са ранени.
ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ СРЕЩУ ПКК
Всеки теророистичен метод на борба или всяка самоубийствена кампания в днешно време е насочена срещу демокрацията или срещу държава със значителна степен на политически свободи. Докато една демократична държава, възприела гражданските свободи, може да претендира за по-високи нравствени стандарти от други режими, терористичен акт в такава държава може да доведе до дилема: дали да запази гражданските свободи и по този начин да рискува да бъде възприета като неефективна в справянето с проблема или да ги ограничи и да рискува да делегитимира претенциите си, че ги подкрепя. Поради тази причина, домораслият тероризъм започва да се разглежда като все по-голяма заплаха. Тази дилема, според заключението на някои социални теоретици, може много добре да се впише в първоначалните планове на терористите, а именно, да делегитимират държавата.
Турция има два варианта да се справи с ПКК, единият е чрез военна интервенция в районите кадето се намират терористите и техните лагери (правят се само малки военни операции). Този вариант би премахнал ядрото на терористичната организация и би нанесла съкрушителен удар, който би забавил с десетки години възстановяването й, но от друга страна ПКК е единствената оправдателна причина пред турското население за огромния бюджет на военно министерство, който е около 10,16 % от БВП или близо 20 милярда долара. Премахването на ПКК би намалил значително потока на пари към производителите на оръжия, които от своя страна имат силни лобита в политиката на Турция. Също така би довело до искане на политиците за ограничаване на Военните права и техния бюджет. Военните се ползват с голяма подкрепа от населението и имат значително влияние в държавната политика и биха успорили всяка политика за ограничаване на военните права. Именно това са главните причини да не се одобрява този вариант над 20 години.
Другия вариант е чрез водене на силна социална политика в засегнатите от терористите райони и премахването на всички бариери за кюрдското малцинство в администрацията на държавата. Този процес е започнат, но продължава с много бавни темпове и ще отнеме много години докато достигне до пълната си практичност. Забавянето на процеса пак според социалните теоретици се дължи именно на военните.

ЧАСТ ОТ АТЕНТАТИ И ИЗПОЛЗВАНИ МЕТОДИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ НА ПКК
22.09.2012 около град Диярбакър са отвлечени 2-ма учители от членове на ПКК, полицията и армията са предприели мащабна операция да ги намерят.
28.10.2011 град Османие нападение над полицейска кола с огнестрелно оръжие, след нападението бяха убити 2ма полицаи а 3ти беше тежко ранен. Един терорист е убит а други 3ма се издирват.
12.08.2010 град Батман положена противопехотна мина, 4-ма цивилни са починали, а 2ма членове на ПКК положили бомбата са осъдени на затвор съответно на 24 години и 20 години.
09.11.2009 град около град Диярбакър бяха заловени 1 тон 717 килограма наркотици на членове на ПКК, предназначени за Западна Европа. След мащабната операция 6 членове са изпратени в затвора.
05.10.2008 град Шемдинли нападение на военно поделение на над 300 членове на ПКК тежко въоражени. След възникналата престрелка са убити 15 войници 2ма са в неизвестност а 23-ма терористи бяха убити. След нападението военните предприеха операция за издирване и елиминиране на останалите терористи.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Преди да започнем да се борим с тероризма, трябва да разберем какво по същество е тероризма. Тероризмът в арабския свят, не е човек с бомби около кръста, който е взривен сред тълпа хора.
Тероризмът не е материален, а е във вярата на група хора от мюсюлманската общност. Група хора, част от които са завършили елитни висши училища в западна европа. Определението терорист в съзнанието на повечето хора е човека който е направил даден атентат, но в действителност истинския терорист е този който му е дал бомбата или оръжието и задачата да извърши терористичния акт.
Религията на мюсюлманите по същество отхвърля самоубийствата и убийствата на невнинни хора, но предоставя разбиране за самоотбрана при случай на нападение, неоопределението на самоотбраната, предоставя на терористите "вратичка" във вярата на обикновенните мюсюлмани за повеждане във война. Защото самоотбрана може да е всякаква, дори и самооубийството сред хора или убийството на невинни. Така тълкувано е приемливо и разбираемо за терористите и за вярванията на техните последователи.
Борбата с тероризмът изисква време, защото това е борба с няколко поколения терористи. Организаторите на терористични актове са доста умни хора, те се възползват от определена група хора, коита са необразовани и бедни. Затова и основните средства в борбата срещу тях в дългосрочен план са:
Образование
По-добър жизнен стандарт
Достъп до съвременните технологии
Силна социална политика от страна на правителството към районите с бедно и необразовано население
Един от най-добрите примери където са използвани тези средства е Дубай. Естествено тези средства могат да се наложат с решение от правителствата или диктаторите, които управляват съответната държава, където пребивават и терористи. Има естествено още една сила, която може да ги наложи и това е самия народ, който живее сред подтисничество и терористи. Затова свидетелстват събитията от "арабската пролет", броя на държавите където терористите се чувстват добре намалява със всяка изминала година. Активноста на терористичните организации, погледнат в дългосрочен план сравнен с минали години е намаляващ.
Само силна демокрация в арабския свят би намалил драстично тероризма и би дал сила на управляващите и народа да се борят с него.
Бих сравнила демокрацията в арабския свят с пробива на демокрацията в желязната завеса през 9 ноември 1989 година с падането на берлинската стена. Само, че демокрацията проби сравнително бързо в източна европа поради факта, че комунизма бе на власт около 1 поколение. Докато арабския свят е бил подвластен на диктатури и исляма от векове.
Както ние и много други държави вече се борим с демократични средства и не желаем повече да се върнем към комунистическата идеология, така и арабския свят ще се борят с идеологии било то ислямистка или комунистка след 10, 20 или повече години.
Използвани източници : Oфициална правителствена информация на Турция, Федерацията на американските учени (FAS), CNNTURK , бивши агенти на ЦРУ
Дата: 24.09.2012
Постигнато е равновесие на силите между исляма и света на неверниците. Ал Кайда доказва,
че може да предизвика в САЩ същия терор, който те са прилагали в мюсюлманския свят.
Четирите бомби, които избухват на американска земя, далеч надхвърлят ефекта на ракетите иСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Безпорният флагман - Ал Кайда 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.