Бизнес етика


Категория на документа: ДругиБизнес етика

1.Какво е бизнес етика

Бизнес етиката е аспект от качеството на решенията,които се взимат в сферата на бизнеса.Тя е съвкупност от разнообразни бизнес етични инициативи за разбиране и оптимизиране на етичното поведение в бизнес организациите.Задачите на бизнес етиката са аналитични и реформиращи.Бизнес етиката се стреми да предложи решения,които са едновременно рефлексивни,аргументирани ,емпатични и отговорни.
ПРИМЕР;Една фирма производител на детски храни пуска в продажба напитки с етикет ябълков сок,които съдържат само оцветители ,захар и вода.Въпреки че не е точно съдържанието върху етикета,този сок с нищо не вреди на децата.В същото време производството на сока с тези съставки осигурява на фирмата по-високи печалби.
Бизнес етиката определя етическите принципи и норми на поведение в рамките на деловия живот.Отразява особеностите на нравственото поведение и съзнание на хората в бизнеса.

10.Какво е бизнес имидж и как се прави

Бизнес имидж е бизнес етикета ,който трябва да се спазва по отношение на външният ни вид,облеклото и нашето поведение,когато сме на бизнес среща,конференция и др.подобни мероприятия.Чрез външният си вид оставяме първото впечатление на събеседниците си,затова правилният дрескод и представителното излъчване е определящо за по-нататашното развитие на контактите.

Бизнес имидж се прави използвайки подходящите дрехи и аксесоари.
1)Бизнес облекло-това е най-консервативният бизнес-имидж.Най-подходящо е за работа в офис,където се занимаваме с финансова,счетоводна или друг тип сериозна дейност.При жените бизнес облекло означава делови костюм от сако ,пола или сако и панталон.
За мъжете също означава делови костюм обикновено с вратовръзка или блейзър панталон и риза.
Винаги дрехите трябва да бъдат изгладени и да си подхождат цветово и стилово.
За мъжете са препоръчителни черни чорапи,които да са достатъчно високи,че да не се виждат глезените им при седнало положение.Прическата и брадата трябва да бъдат добре поддържани.
Когато жените носят пола,трябва да се уверят,че се чувстват комфортно в седнало положение и че не изглеждат неприлично.
Цветовата гама,която се използва е черно,морско синьо,тъмно сиво.

4 i 6.Корпоративна етика
Корпоративната етика определя стандарт в дейността на фирмата и поведението на сътрудниците.
1)Във фирмата се съблюдават следните принципи;
-изгражда отношенията с клиенти и партньори въз основа на правови ,нравствени и етични принципи
-носи пълна отговорност пред потребителите за качеството на своята продукция и своевременно изпълнение на договорните задължения.
-признава трудовите заслуги на своите работници и се стреми да им осигури справедливо възнаграждение спрямо нивото и резултатите от труда им.
-осигурява социални гаранции на работниците,безопасни условия на труд,възможност за повишаване на квалификацията на труда.
2)Всички сътрудници трябва да изпълняват колективните принципи на поведение.
-да се грижат за общите интереси на фирмата
-да осигуряват ръст на корпоративните ценности,корпоративната култура
-да създават и поддържат отличен делови имидж
-да не извършват странична търговска дейност,ако тя противоречи на интересите на фирмата
3)Всички работници трябва да изпълняват етичните норми в служебните отношения
-с уважение да се отнасят към всички обкръжаващи ги хора
-да съблюдават единство на думите и делата
-да бъдат вежливи и коректни
-да имат спретнат делови вид

7.Административна етика

Административната етика ,като специфичен вид професионална етика е отражение и обобщение на моралните цели и ценности в дейността на служителите в организацията.Върху проявлението на етичното поведение в организацията оказват влияние два вида фактори;
-Външни-съществуват и действат в околната среда на организацията.Те въздействат върху цялата държава -ограничени ресурси,преустройство върху държавната и местната администрация,повишена взискателност на гражданите,взаимодействие между държавния и частния сектор,съвременни промени в социалните и моралните норми и др.
-Вътрешни-действат вътре в административната организация
Етикетът е много необходим в деловите взаимоотношения.За да общуваме със своите колеги и делови партньори ,трябва да познаваме психологията на другия човек.Ето няколко правила ,с помощта на които могат да се изградят позитивни взаимоотношения м/у комуникантите.
1)искрено се интересувайте от другите хора
2)усмихвайте се на тези с които контактуваш
3)внушавайте на човека срещу вас съзнание за собствената му значимост.Това е най-сигурният начин да спечелите неговото благоразположение.
4)бъдете добри слушатели
5)говорете това ,което интересува вашите събеседници
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнес етика 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.