Бизнес етика


Категория на документа: Други


-би разводнила основните цели на бизнеса

.
9.Типове събеседници
1)холеричен тип-проявява невъздържаност,нетърпеливост,постоянен стремеж към излизане от професионалните рамки на беседата и често предизвиква поради това негодувание от другите.Жадува да контролира останалите.
Тактика на спокойствието-да се призовава към по-спокоен тон,да се търси в неформалните контакти успокояване на страстите и истинската причина за тази конфликтност.
2)пасивен тип-поради неувереност или незаинтересованост остава "скрит' от основните проблеми на обсъждането,избягва по всякакъв начин вземането на решения по даден въпрос или се задоволява с общи твърдения.
Тактика на подкрепата-да се покаже искреното желание и интерес към мисленето му по въпроси близки до неговите знания и опит,като подчертаят съзнателно качествата му на специалист.Това ще му позволи да се отпусне и да се заинтригува от по-нататъшния ход на беседата.
3)високомерен тип-трудно понася критичен тон по адрес на неговото изказване,на основата на неговото "самочувствие" или по-високия социален статус в сравнение с другите.Той може да си повдига цената като използва сарказма и се води от погрешна тема че като стреля "на посоки' с иронията си печели популярност.
Тактика "да ..но...."-да се избягва директната критика,като при диалога с него се употребяват по-често косвени форми(пример:Да вашата идея ми харесва,но.......)

4)работещият на празни обороти-често се отплесва в страни от основната тема на обсъждане или имитира активност като задава всякакви въпроси,без да са свързани с обсъжданата тема.
Тактика на бумеранга-непрекъснато да се подсеща да се търси връзката м/у въпросите които задава и обсъжданата тема,като се дава възможност и на другите да коригират неговите прояви.
5)нетактичният компетентен-опияняващ се от своите знания постоянно прекъсва и взема думата дори и без да има основания за това,освен да удовлетвори амбицията си за изява.Проблема на този тип е че действително знае много,но действа сякаш знае всичко.
Тактика на скромността-да му се дава възможност да поеме възлови моменти в развитието на беседата,но ако започне много да "знае"тактично да му се напомни ,че има и други участници в нея.
6)практичният компетентен-успява винаги да запази рационалното си мислене,спокойния тон и етичната мяра в общуването.Тези качества го правят опорното лице на масата за преговори при всяка една беседа.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнес етика 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.