Бизнес план на фирма за търговия с охлюви


Категория на документа: ДругиИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
Факултет Управление

Курсова работа по международен бизнес

Бизнес план на

"M & G " ООД

Изготвили:
Мирослав Емилов Андреев 8767
Евгени Йорданов Александров 8768

Проверил:

Гл. Ас. Д-р Александър Шиваров

Увод

В съвременния икономически свят все повече страни се съсредоточават в развитието на третичния сектор от националната производствена функция, а секторите на селското стопанство и промишлеността остават на заден план. Въпреки ниският процентен дял, който селското стопанство предоставя при сумирането на брутния вътрешен продукт на България () нашата фирма "M & G" ООД се насочва към един не особено развит, но с много потенциал за развитие бизнес - охлювъдството. България е страна, която има предимства спрямо своите конкуренти при износа в световен мащаб. Дейността на нашата фирма е развъждане, отглеждане и износ на охлюви към Франция и Италия. Като главна цел определяме отстраняването на конкуренцията на местно равнище и налагането на нашата фирма "M & G" ООД на световния пазар, утвърждаването като водещ прозиводител и пласьор на охлюви в цял свят.
Описание на предлагания продукт или услуга, основни характеристики, ползи за потребителя

и конкурентни предимства

Охлювите са едни от първите животни консумирани от хората. За това свидетелства голямото количество черупки или части от тях, намерени в разкопките. Още от рисмко време са известни вкусовите и лечебни свойства на месото охлювите, както и качествата му на афродизиак. Днес този деликатес - охлювите - е един от най- ценните и най - търсените по света храни поради високото съдържание на цинк, желязо, магнезий, калции, натрий, белтъци и други. Месото на охлюва не е тлъсто. В 100 гр. месо има 25 гр белтъци, 2 гр. мазнини, 5 гр. въглеводород (хидрати), 70 мг. Холестерол, 990 мл соди, 180 мг. Фосфор, 35 мл. Магнезий, 5,5 мг. Желязо, 2,5 мг. Цинк, 81 мг. Енергийна стойност. Именно съдържанието на тези елементи в месото прави охлювите изключително ценен хранителен продукт. Благодарение на охлювите се правят почти всички хранителни диети във връзка със здравословния начин на живот.

Месото на охлювите също така е известно като едно от най- добрите лекарства за лечение на гастрит, язва и други болести свързани със стомашно - чревния тракт. Така месото на охлюва е основна съставка на почти всички лекарства за лечение на тези болести. През последните години от месото на охлювите се правят клетъчни кремове, гелове и серуми, а слузта на охлюва съдържа бактериостатична субстанция, благодарения на която се правят лекарства срещу астма и туберкулоза. Това увеличава търсенето им в още по- голям мащаб. С увеличаването на здравната култура у хората, с всяка следваща година се увеличава и търсенето на охлюви.

Охлювите имат четири основни фази на развитие:

* Детски период - трае от един до два месеца
* Юношески период - охлювът достига полова зрелост и най-големи размери
* Размножителен период - охлювите започват своя полов живот
* Период на остаряване - характеризира се с голям спад на количеството снесени яйца и постепенно с напълно изчезване на продуктивността. Трудно е да се установи дали охлювите умират от старост или от заразяване с болести.

Пролетта и лятото са периоди на развитие на охлювите. През зимата охлювите изпадат в летаргия и разчитат на натрупани хранителни запаси, а от организма се отделя субстанция, която затваря черупката и ги отделя от външния свят. Охлювите се влияят силно от факторите, осигуряващи им бързо и качествено развитие. Когато един от следните фактори е нарушен, те растат много бавно или престават да растат:
* Влажност - необходима е постоянна хармония между влажността на околната среда на охлювите и съдържанието на вода в организма
* Температура - има силно влияние върху жизнеспособността на охлювите. Когато температурата падне под 6°C те изпадат в хибернация
* Светлина - по-голямата част от охлювите са активни през нощта.

Климатичните условия в нашата страна са изключително благоприятни за развитието на охлювъдството, което предоставя на производителите от България конкурентни предимства спрямо производителите от останалия свят. Страната ни е извествна с това, че само тук се среща лактобацилус булгарикус - бактерията на нашето кисело мляко. След дълги изследвания, анализи и доклади световни учени са установили, че тази бактерия се среща свободно във въздуха, почвата и водата. Поради тази причина се смята, че месото на охлювите, отглеждани в нашата страна е с изключителни високи и ценни качества. Така България получава предимство спрямо своите европейски и световни конкуренти. Именно поради това не се срещат никакви трудности при инзноса на охлюви към Франция и Италия, а напротив количеството на износа с всяка следваща година се учеличава.

Обем и състояние на производството

в България

Основният производител на охлюви в България е учредения Национален охлювъден клъстер, които обединява около 100 ферми за охлюви по всички краища на страната. Наименованието клъстер преведено от английски означава група от предприятия и други организации, които работят заедно за създаване на бизнес предимства и икономически ползи за своите членове. Те могат да бъдат насърчавани целево чрез подкрепа и съдействие от страна на държавата, новите оперативни програми и структорни фондове на ЕС.

Целта пред националния охлювъден клъстер е да се популяризира и динамизира един нов развиващ се отрасъл в земеделието - отглеждането на охлюви. В България отглеждането на охлюви започва своето развитие тепърва, докато в други части на Европа охлювъдството е развито от преди много години. НОК дава възможност на всеки един стопанин да създаде своя собствена ферма за охлюви срещу членски внос годишно. Така охлювъдството в България с всяка следваща година ще набира все по - високи темпове на развитие и популяризиране.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнес план на фирма за търговия с охлюви 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.