Бизнес план на малка зеленчукова ферма


Категория на документа: Други


Висше училище по агробизнес и развитие на регионите

КУРСОВА РАБОТА

Предприемачество

ТЕМА: Бизнес план на "Ековегетабълс"

Преподавател:
Изготвил:
Фак. Номер: Магистратура

2013г

1. ФИРМЕН ПРОФИЛ НА "ЕКО ВЕГЕТАБЪЛС" ООД.

Наименованието на фирмата е избрано подходящо за дейността й и рекламно. Тя принадлежи към отрасъл селско стопанство, сектор производство. Търговската марка е "ЕКО ВЕГЕТАБЪЛС" ООД

Основната цел на инвестиционния бизнес проект е създаването на фирма "Еко Вегетабълс". Нейният основен предмет на дейност ще бъде производство и търговия на еко зеленчуци за Българския пазар. Бъдещите планове на мениджърите на фирмата са да разширят предлаганите продукти, като към тях прибавят не само пресни, но и замразени, консервирани зеленчуци без използването на консерванти от серията "Е". По този начин ще бъде постигнато комплексно задоволяване на желанията на своите клиенти.

Идеята за създаването на фирма "Еко Вегетабълс " се заражда поради недостика на екологично чисти продукти на пазара. Мениджърите на фирмата смятат, че потреблението на такива продукти съхранява здравето и удължава живота на хората. Вярно е, че тези продукти са доста по-скъпи от нормалните, но си заслужава всеки човек да пази здравето си и да обръща много сериозно внимание на това, което слага в устата си. Решението е да се създаде ферма за плодове и зеленчуци, които няма да бъдат пръскани с никакви химически вещества, нито пък наторявани с изкуствени торове. В по-късен етап фирмата може да включи в плановете си и ферма за животни, които също се хранят само с естествени съставки, за да е чисто месото им.

Нашата основна цел е да бъде наложена марката "Еко Вегетабълс" като съвременен начин на хранене и живот. Основната задача поставена пред мениджърите ще бъде да убедим потенциалните потребители в качеството на предлаганите продукти и съвременната база, която предлагаме. По този начин ще можем да привлечем като клиенти повече потенциални потребители. След постигането на тази цел пред нас е поставена още една - по-висока - задържане на тези потребители и тяхното превръщане в редовни клиенти. Чрез увеличаване разнообразието на предлаганите продукти в бъдеще ще се насочим и към увеличаване на дела на потребителите.

Тъй като фирмата ще е стартираща, разработвайки бизнесплана тя ще кандидатства за кредит, който ще обезпечи започването на дейността на компанията. Мениджърите ще разработят бизнесплан за период от четири години (от 2013 до 2017 година).

Фермата ще бъде разположена на територията на Община Алфатар и Община Солистра, където един от сътружниците притежава 10 декара закрита оранжерия.

Едноличен собственик на капитала е Цветанка Стоянова. Фирмата е основана през 2012г.

Фирмата ще произвежда общо 20 продукта и ще разполага с добре поддържано опитно поле в непосредствена близост до гр. Силистра, в землището на с. Татарица. Фирмата ще е дистрибутор на водещите фирми за еко зеленчуци: Енза Заден, Саката, Роял слуис, Хазера, Пето сийд и др. Предлага и пълната гама РЗ (растителна защита) препарати на фирмите Синджента, Баисеф, Дао еланко, Дюпон, Форвард, Сумитомо, Хемтура и др.

Опитното поле на фирматае удобно място за демонстрация на нови сортове български и вносни еко зеленчуци. То е предпочитано и често е посещавано място от професионалисти в зеленчукопроизводството и озеленяването както от България, така и от чужбина.

Мисията на фирмата ще се състои в задоволяване нарастващите изисквания, разнообразните предпочитания и вкусове на потребителите от България и чужбина с висококачествени, екологично чисти и съобразени с международните стандарти сортове еко зеленчуци, отговарящи на тенденциите в тяхната покупателна способност.

Целите на фирмата ще са:
- да се постигне 25 % пазарен дял от продажбите в страната;
- утвърждаване на търговската марка "ЕКО ВЕГЕТАБЪЛС" ООД;
- внедряване на традиционни за българина продукти;
- усвояване на пазарна ниша за еко зеленчуци;
- обезпечаване на собствени суровини и производство на еко зеленчуци - собствена фабрика и собствени насаждения, което да гарантира независимост от доставчиците, постоянно високо качество и рентабилност.

1.1. Контрол на качеството

Качеството ще се контролира на няколко етапа:

- контрол на доставените суровини, извършващ се от лаборантите на фирмата, като на входа на самото производство се извършват серия от тестове по методика зададена от производителя на пълначната машина. Така се гарантира стерилност на опакования продукт и трайност минимум 12 месеца.

- стоката не се допуска до експедиция преди да е преминала пробен "бомбажен" период от най-малко 5 дни.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнес план на малка зеленчукова ферма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.