Бургаските хали


Категория на документа: Други


 Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас

Факултет по обществени науки

Курсова работа

По ЕТНОЛОГИЯ

Тема:Бургаските хали

Изготвил:Женя Стефанова Дичева Проверил: проф. д.и.н. Спец. БИ №192 Д.Радойнова

Дата:14.10.2013г.

Всеки един град в България си има своя история,романтика и символи.Историята на Бургас е свързана с благоустрояването на града,неговото духовно и културно издигане до равнището на модерен европейски пристанищен град.Морето и красивата морска градина настройват романтично хората.Символите на Бургас показват,че градът има своя индивидуалност - градския часовник, гарата,красивите стари къщи и съборените през 70-те години на миналия век хали.Халите за няколко поколения бургазлии са били много емблематично за града здание.
В изграждането на архитектурния облик на Бургас след Освобождението до 20-те години на XX век особено място заема името Рикардо Тоскани .Италианец,заселващ се от Пловдив в Бургас през 1885 година. В Бургас той проектира жилища,банки,търговски обекти и кина.Фасадите на тези сгради са богато украсени с елементи,изобразяващи животни и растения,плетеници,разнообразни кули,кубета и шпилове.
Негови архитектурни шедьоври са: къщите на Исак Презенти на улица "Алексанровска", на Йоан Воденичаров на улица "Св. Св. Кирил и Методий", на братя Калиманови на улица "Възраждане", на семейство Зуркови на улица "Цар Симеон",киносалонът "Модерен театър" и други.
През ноември 1910 година бургаският общински съвет взема решение да се построи покрито пазарище - хали.Следващата 1911 година е започнало отчуждаването на имотите между улиците " Мара Гидик","Христо Ботев", "Климент Охридски" и "Васил Априлов". Това е било мястото където са построени халите.Конкурсът за сградата е спечелен от арх. Георгиев и предприемачът Цаню Перев.Близо 15 години е продължил строежа на бургаските хали.
Август 1926 година с молебен и в присъствието на много граждани ,ученици и военни тържествено отваря врати първият покрит пазар в Бургас.На площада пред внушителна бяла постройка,приличаща на нос на кораб кметът на Бургас Г.Каназирски произнася слово,в което изтъква значението на тази голяма придобивка за града.След словото си кметът Каназирски отрязва лентата и обявява пазара за открит.Множеството веднага се устремява към щандовете и до 10-11 часа всички те се изпразват от стоките си.
Халите имат четири входа,от всяка улица по един.От улица "Христо Ботев" има още един малък вход за ветеринарната служба.Сградата е красива,остъклена,а над централния вход има купол с орнаменти.Като се влиза от официалния вход - от улица "Мара Гидик",от дясната страна са магазините,където се продава месо.От лява страна са хранителните стоки,по-нататък от двете страни продължават рибарските и зеленчукови сергии.
Месото ,което се е продавало винаги е било прясно.Било е доставяно от кланицата и редовно се е проверявало от ветеринарни служби.Продавали са миди,раци,скариди и гаруси.
На мястото на централният им вход сега се издига своеобразна метална арка,на която може да се прочете името св.Никола,покровителя на рибарите,моряците и банкерите,обявен доста произволно в края на 80-те години на XX век за патрон на Бургас.Издигането на арката с името и посланията на св.Никола на мястото,откъдето се е влизало в халите,може да се аргументира само с това,че в тях някога се е продавало много риба,а от друга страна на улицата и днес има банка от онова време.
Освен търговски център,Бургаските хали са били един ориентир за гражданите,защото са се намирали в сърцето на града.Хората са си определяли срещи пред халите,както и пред градския часовник.
Заради построяването на новата опера,бургаските ръководители взели решение да бъдат съборени халите,за да се открие просторно място пред сградата.Построен е подлез за улеснение на гражданите.Един от символите на Бургас е бил заличен.
Сега има подлез,който минувачите на ползват,защото им е по-лесно да прескачат бариерата,а уникалните бургаски хали ги няма...

Използвана литература:
Носталгично за Бургас.
Бургаска хроника след Освобождението

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бургаските хали 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.